“Symbol odporu proti Američanům”: jak Západ zapomněl na válečný zločin USA ve Fallúdže

Anton Kuzněcov
1. 5. 2018      zdroj
Před 15 lety, 28. dubna 2003, v iráckém městě Fallúdža američtí vojáci stříleli na civilisty, kteří demonstrovali proti americké invazi. Zahynulo 17 osob, více než 70 bylo zraněno. Následně se město stalo jedním z hlavních center odporu proti armádě Spojených států. Při útoku na město Američané použili bílý fosfor – zakázanou zápalnou zbraň, nejsilnější jed. Mnoho Iráčanů, kteří masakr přežili, zůstalo na celý život mrzáky. … to jsme se dozvěděli, že munice s ochuzeným uranem je velmi účinná v hustě osídlených oblastech. Účinky jeho použití byly srovnávány s Hirošimou. … známky radioaktivního pekla. Rakoviny a mutace u dětí. … útok zakázanou zbraní a trpící děti – to je celá skutečnost.


28. dubna 2003, v den narozenin bývalého iráckého vůdce Saddáma Husajna, došlo k jedné z nejkrvavějších událostí války v Iráku. Ve Fallúdže se po večerní modlitbě shromáždilo zhruba 200 místních obyvatel na demonstraci proti vpádu americké armády. Protesty se konaly poblíž území, na němž se utábořila americká armáda.

Neexistují přesné informace o tom, jak konflikt vznikl. Američané tvrdí, že na ně začali střílet a že se pouze bránili. Iráčané říkají, že první začali střílet američtí vojáci.

Výsledek je však známý: vojáci Spojených států zabili 17 místních obyvatel (podle jiných údajů více než 20), nejméně 70 osob bylo zraněno. Za necelých 48 hodin vyšla do ulic města zhruba tisícovka osob a zasypala sídlo Američanů botami a kameny. Jako odpověď na ně začali znovu střílet. Jedna osoba zahynula a dalších 15 bylo zraněno.

“Toto město velmi dobře charakterizuje obraz rozstříleného, rozdrceného Iráku”, poznamenal v besedě s RT Sergej Balmasov, expert Institutu pro země Blízkého východu.

Přesně před 15 lety ve Fallúdži začala americká armáda střílet na civilní Iráčany, kteří protestovali proti okupaci.

Od té chvíle se Fallúdža stala synonymem pro válečné zločiny “koalice souhlasících”. Pak proběhla první a druhá bitva o Fallúdžu – to jsme se dozvěděli, že munice s ochuzeným uranem je velmi účinná v hustě osídlených oblastech.

Účinky jeho použití byly srovnávány s Hirošimou. Možná je to trochu expresivnější, než je nutné. Jsou to jednoduše naskrz prorážející brnění a stěny trny, ale přinesly do města všechny známky radioaktivního pekla. Rakoviny a mutace u dětí.

Naši lidé z agentury Ruptly zaznamenali dnešní místní obyvatele ve Fallúdže. Je zde například dívka Fatima, která se narodila s genetickou vadou. Dívka říká, že se chce stát lékařkou, aby léčila stejné lidi, jako je ona.

Takže, prosím, útok zakázanou zbraní a trpící děti – to je celá skutečnost. Myslíme si však, že Nikki Haleyová nevezme na zasedání Rady bezpečnosti fotografii dívky Fatimy.

Události v dubnu 2003 se staly katalyzátorem rostoucího odporu ve městě. Častější střety vedly k tomu, že o rok později se americké velení rozhodlo zahájit operaci “Bdělá rozhodnost”. Nicméně první bitva o Fallúdžu byla neúspěšná, armáda USA byla nucena ustoupit.

“Zdaleka to není největší město, ale stalo se jedním ze symbolů odporu proti Američanům. Jedním z hlavních středisek. Neoblomné město, které opakovaně povstávalo”, vysvětlil Balmasov.

V listopadu 2004 proběhla druhá bitva o Fallúdžu. Tehdy se Američanům podařilo město dobýt. Během bojů používali bílý fosfor a jeho následky jsou pociťovány doposud.

“Vše začalo poté, co Američané zaútočili na Fallúdžu. Zpočátku jsem prodělala několik potratů, a pak se narodila Fatima”, řekl RT jedna z místních obyvatelek.

Její dcera se narodila s vývojovými vadami rukou a nohou. Lékaři, kteří studují důsledky bojů o Fallúdžu, zjistili, že to bylo kvůli fosforu, který použili Američané.

“Vypracovala jsem studii na základě odebraných vzorků. Analyzovali jsme je v certifikovaných německých laboratořích, které nejsou spojeny s žádnou z politických stran. Ve vzorcích byly nalezeny uran, rtuť a další nebezpečné látky”, konstatovala lékařka Fatimy.

Podle vyjádření Balmasova akce Američanů ve Fallúdže v mnohém zapříčinily vznik DAEŠ v Iráku: “Tyto události způsobily do značné míry radikalizaci celého regionu”.

Ve Washingtonu si však raději nepamatují na tyto epizody a neustále obviňují z použití chemických zbraní Damašek nebo Moskvu. Takové záměny Balmasov vysvětluje kontrolou tisku Západem.

“Kdo vlastní světová média, ten zadává tón. Na co bude objednávka, tomu budeme věnovat pozornost”, konstatuje expert.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová