Těsně před otevřením Krymského mostu

15. 5. 2018, Ďouba

Zítra v 5:30 bude otevřen pro osobní automobilovou dopravu Krymský most. Aktualizace 13:42 – živě otevření

Stavba začala před 816 dny, dnes ho slavnostně otevře V. Putin, zítra ráno už začíná první “pracovní den” mostu. Otevírá se s půlročním předstihem. Železniční most má být otevřen v příštím roce.

aktualizace 10:44
aktualizace 11:18

O stavbě mostu jsme průběžně informovali na stránkách NR. Česká masmédia tuto stavbu století prakticky ignorovala, ukrajinská se předháněla ve snášení důkazů, že most postavit nelze, ať už z důvodů geologických (“je to prostě nemožné”), technických (“RF nemá technologie”), finančních (“RF nemá peníze”) a mnoha jiných (“je to podvod, ve skutečnosti tečou peníze do kapes kamarádů Putina”, “je to propaganda a kulisy Mosfilmu”). V diskusi na NR se pravidelně vztekali rusofóbové, že to není žádná “stavba století”, protože pro pravdu se lidé často zlobí. Teď jsem viděl několik reportáží, ve kterých se den před slavnostním otevřením mostu ptali Ukrajinců, zda se most opravdu staví. Odpovědi některých (mnoha!) jsou šokující. Někteří vůbec o mostu nevědí. Druzí říkají, že je to jen ruská propaganda a ve skutečnosti se nic nestaví. Jiní odpověděli: “…naše média říkají, že se nestaví, ruská, že se staví, ale já nevěřím nikomu…”, Někdo připouští, že se most buduje, ale v jaké fázi se stavba nachází – to netuší. Z uvedeného se ukazuje, jak málo se lidé zajímají, jak málo používají internet a jakou sílu mají ještě masmédia. Kdo nevěří, nechť si udělá soukromý průzkum u nás. Já to zkouším průběžně. Na příkladu Krymského mostu je to dobře patrné. Lidé nevědí prakticky nic. 9. května se mě kolegové v práci ptali, co to mám za stužku na košili. O Nesmrtelném pluku prý nikdy neslyšeli. Ale je potěšitelné, že když jsem jim to vysvětloval, zajímali se, někteří dokonce řekli “to je bezva, to se mi líbí”. Nesmrtelný pluk je určitě jedním z největších hnutí v dějinách lidstva, ne-li vůbec největším a navíc spontánním. Naše státní a velká média ignorují Krymský most, Nesmrtelný pluk, události 2.5. v Oděse, blokování jejich kolegů žurnalistů z TV Inter, zavírání a zabíjení jejich kolegů v Ukrajině… Je to jejich vizitka, ale také důvod, proč existují nezávislá média. Někdo musí jejich “opomíjení” napravovat.

Pro zájemce teď ještě jednou přidávám vizi mostu, jak byl před 816 dny naplánován, abych již brzy přidal záběry z jeho otevření.

aktualizováno 10:44
Souvislost s otevřením Krymského mostu může mít i právě probíhající akce SBU (Služba bezpečnosti Ukrajiny), kdy její pracovníci vtrhli do kanceláře RIA Novosti Ukrajina v Kyjevě. Spojení s novinářkou, která se tam nacházela, se nedaří navázat. Další novinář RIA Novosti byl ráno zadržen před jeho domem. Ostatní novináři nyní informovali, že raději nevycházejí ze svých bytů. Ještě dodám, že 9.5. byly z Ukrajiny vyhoštěny 2 ruské novinářky, které byly označeny za bezpečnostní hrozbu pro Ukrajinu, protože chtěly referovat o průběhu oslav Dne Vítězství na území Ukrajiny. Prvotní info např. zde.

aktualizace 11:18
Skutečná stavba mostu. 2 roky a 3 měsíce za necelé 3 minuty

aktualizace 13:41