Novinářka RIA Novostí informovala o pokusech SBU ji naverbovat. Ministerstvo zahraničí RF vyzvalo světové společenství, aby reagovalo na pokus o verbování korespondentky RIA Novostí

3. 6. 2018      zdrojzdroj
Ministerstvo zahraničí Ruska vyzývá mezinárodní struktury a světovou komunitu, aby reagovaly na pokus Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) o naverbování korespondentky RIA Novostí Iriny Vysokovičové, která přicestovala do Chersonu, aby informovala o procesu s hlavou portálu RIA Novosti Ukraina Kirilem Vyšinským. “Tento incident je dalším potvrzením skutečnosti, že svoboda projevu na Ukrajině přestala existovat. Přímý tlak, hrozby, provokace speciálních služeb, fyzické násilí a politické procesy jsou formy součinnosti ukrajinského režimu s novinářskou komunitou”, uvádí prohlášení ministerstva zahraničí RF.


Dříve korespondentka RIA Novostí Irina Vysokovičová oznámila, že SBU učinila pokus o její naverbování během služební cesty do ukrajinského Chersonu, odkud měla informovat o procesu s hlavou portálu RIA Novosti Ukrajina Kirilem Vyšinským.

Podle Vysokovičové ji u uvchodu do zasedacího sálu zastavily neznámé osoby v civilu, odvedly ji ven “pod záminkou její ochrany před rozzuřenými patrioty”, potom ji usadily do auta a řekly, že jsou pracovníky SBU.

“Řekly, že jedeme na oddělení služby. Potom mě přivedly do nějaké administrativní budovy za vysokým oplocením, do nějaké kanceláře ve třetím patře”, cituje novinářku agentura RIA Novosti.

Zdůraznila, že se jí nikdo z nich plně nepředstavil.

“Měly spoustu otázek ohledně mé práce na Prvním baltském kanálu, s nímž již dlouho nespolupracuji. Na otázku, pro koho zpracovávám informace o procesu s Vyšinským, jsem upřímně odpověděla, že spolupracuji s agenturou RIA Novosti”, uvedla novinářka.

Podle jejího vyjádření pak jeden z mužů řekl, že “by byli ochotni mě pustit dřív, ale jejich šéfové” vyžadují krev” a “rozjetí situace”, takže je třeba podepsat některé dokumenty”.

… Po několika hodinách rozhovoru byla nucena podepsat dokument o připravenosti spolupracovat s SBU a mluvit o pracovnících agentury RIA Novosti.

“Bylo mi řečeno, že budu mít pseudonym Mila, že mě pustí a že pak mě budou kontaktovat, jinak tu zůstanu dlouho. Než jsem byla propuštěna, musela jsem před kamerou říct, že nemám žádné stížnosti vůči SBU”, řekl korespondentka. 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová