Pár slov k Ukrajině

Kyevský majdan

– vlk – s  přispěním Ernesta
28.6.2018 Kosa zostra aneb vlkovobloguje.wordpress.com
Opravdu jen pár. Dlouho jsem se tamní situaci nevěnoval a  ani dnes to nebude žádný trhák a  navíc docela krátký textík. Vlastně jen tři, navzájem vlastně související poznámky. Které jsou ovšem podle mne naprosto charakteristické.



Za tu první a  z informačního hlediska zdaleka nejdůležitější, patří dík kolegovi Ernestovi, který se i nadále věnuje ukrajinskému konfliktu a sleduje relevantní zdroje.

Z mého hlediska jsou dnes prioritní záležitostí z  celé ukrajinské kauzy tři věci:

1 – monitorování vojenské situace na donbasské frontě, protože Kyjev dřív nebo později na opolčence zaútočí ve snaze vyřešit problém silou.

2 – jakékoli dění kolem šetření okolností sestřelu malajského letu HM 17 

3 – vyšetřování událostí na Majdanu, speciálně pak ona „palba Janukovyčových řezníků“ do demonstrantů, která vedla ke definitivnímu převzetí moci dnešními držiteli klíčů v  Kyjevě.

Přiznávám, že jsem zatím příjemně překvapen, že Kyjev nezahájil rozsáhlou ofenzivu. S naprostou jistotou jsem to očekával a  to zejména v  návaznosti na současně probíhající MS ve fotbalu v Rusku. Je to ten dost řídký případ, kdy je člověk mimořádně spokojen, když se jeho očekávání nenaplní.

Kolem MH 17 je dalších „senzačních odhaleních“ holandské prokuratury nyní ticho. Jsme si ovšem jistý, že jakmile se cokoli šustne, zachytí to a pro Kosu zpracuje kolega PB. Tak jako v  minulosti.

Takže zbývá třetí bod – který pro Kosu s novými informacemi zpracoval v  krátkém příspěvku kolega Ernest, jemuž si tímto dovoluji poděkovat za soustavný monitoring informačních kanálů.

Dnes jde o  krátký výstup z  provládního ukrajinského oficiálního serveru Korrespondent.net respektive o  překlad jednoho zajímavého článku:

Soud odmítl vyslechnout svědky o odstřelovačích na Maidanu – právník

(Суд отказался заслушать свидетелей о снайперах на Майдане – адвокат)

Artemenko nesmí svědčit o odstřelovačích na Maidanu

Bývalý poslanec Andrej Artemenko chce svědčit o zapojení Pašinského a Parubije (dnes čelní ukrajinští režimní politici, původně vůdci násilnických radikálů Pravého sektoru na Majdanu- pozn.vlk/ do formování snajperských skupin.
Obolonský okresní soud v Kyjevě nepřipouští nové svědky v procesu ve věci o zradě bývalého prezidenta Viktora Janukoviče, protože se obává získání nových informací, které bude mít vliv na proces. To uvedl právník Janukoviče Vitalj Serdjuk po soudním zasedání na zpravodajském kanálu NewsOne.
Podle něj někteří z těchto svědků jsou připraveni poskytnout nové informace o odstřelovačích na Maidanu v únoru 2014 a zapojení současných aktivních politiků do organizace střelby do lidí.
Podle slov obhájce Serdjuka, zejména ex-poslanec Andrey Artemenko chce vypovídat u ukrajinského soudu o tom, jak „bylo odhaleno umístění odstřelovačů na Maidanu, a bezprostředně zadrženi odstřelovači, kteří pravděpodobně prováděli popravy. Kromě toho, podle právníka, Artemenko hodlá dát soudu informaci „o přímé účasti Pašinského a Parubije na tvorbě těchto skupin odstřelovačů“.
Podle Serdjuka soud odmítá přezkoumat důkazy a vyslechnout svědky obhajoby, což svědčí o tlaku úřadů na soudce.

Připomeňme, že v únoru Janukovyč obvinil ukrajinské úřady z účasti na střelbě na Maidanu.

„V Evropě a ve světě se již otevřeně hovoří o zapojení „současných vůdců“ do masové střelby na Maidanu v roce 2014. Uvádějí se konkrétní jména – .. Parubij, Pašinskij, Lucenko. Budou ještě uvedeni“ – říká, bývalý prezident Janukovyč.

Tolik Ernestův překlad. Já k  tomu dodám jen pár slov

– znovu opakuji, jde o informaci z oficiálního kyjevského zdroje,

– kdyby kyjevský soud chtěl nestranná a  spolehlivá svědectví, jak to se střelbou na Majdanu bylo, velmi snadno by našel například exkluzivní videoreportáž BBC (snad ji nikdo nebude zpochybňovat na věrohodnost), natočenou v  okamžiku střelby na Majdanu. Reportér BBC jednoznačně konstatuje, že výstřely jdou z hotelu Ukrajina, kde tehdy byl štáb majdanských násilníků a  speciálně Pravého sektoru. K nalezení zde:


Viz část záznamu v čase 6:48 a později


Kdyby to bylo málo, udělal by kyjevský soud jen dobře, kdyby požádal německou veřejnoprávní televizi ARD o  uvolnění jednoho dílu svého politického magazínu Monitor, ze svého archivu a to konkrétně díl ze 14.10.2014, který se zabývá důkladnou rešerší střelby a všech jejích okolností.

Případně by si mohl pozvat na svědeckou lavici tehdejšího estonského ministra zahraničí Urmase Paeta a  tehdejší ministryni zahraničí EU baronku Ashtonovou a požádat je, aby vysvětlili svůj vzájemný telefonát bezprostředně po  majdanské palbě. K nalezení zde:

Myslím, že by se šlo dopátrat pravdy velmi snadno.

Tolik z problémům kyjevského soudu, který zkrátka chce ukřižovat za každou cenu bývalého prezidenta Janukovyče, ačkoli fakta ukazují úplně opačným směrem.

A tím se dostáváme k  druhé dnešní krátké poznámce související s  tématem Ukrajina především jejím exprezidentem.

Jak víte Kongres Spojených států se usnesl na vytvoření funkce speciálního prokurátora, který má vyšetřit ruské zásahy do amerických prezidentských voleb a  napojení Moskvy na Trumpův volební štáb a  nejlépe Trumpa samotného.

Tohle šetření je neobyčejně důkladné a  trvá vlastně po celou dobu Trumpova prezidentsví. S  naprosto žalostnými výsledky. Největšími “ úlovky“ speciálního prokurátora Robert Muellera a  jeho početného týmu je zatím trojice pánů Manafort, Gates a  Papadopoulos

Paula Manaforta a Ricka Gatese, obvinil soud z 12 vážných trestných činů a poslal do domácího vězení. Třetí člen, George Papadopoulos, se přiznal k zamlčování informací o svých vztazích s Moskvou a byl usvědčen ze lži.

Dovolím si ocitovat z  čeho jsou viněni :


Manafort podle žalobců ve spolupráci s Gatesem inkasoval milionové sumy za pomoc proruské Straně regionů bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který byl sesazen v roce 2014. Peníze prý nedanil, zločinné spiknutí obou mužů mělo trvat do února /2017/.
Samotné volební kampaně Donalda Trumpa, kterou Manafort čtvrt roku řídil, se ale podle agentury AP obvinění nijak netýkají.

Pokud jde o Papadopoulose, ten se při výslechu vyšetřovatelům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) přiznal, že měl kontakty s nejmenovaným londýnským „profesorem“, který měl mít informace o kompromitujících materiálech na Clintonovou. Šlo údajně o „tisíce souborů elektronické pošty“. Na schůzce měla být také přítomná ještě jistá Ruska, která měla Papadopoulosovi nabízet kontakty s Moskvou s možností koordinace budoucí zahraniční politiky Spojených států a Ruska.

Takže speciální prokurátor, instalovaný k tomu účelu, aby prověřil rejdy Kremlu, které narušily regulérnost amerických prezidentských voleb a  dostali do Bílého domu svého agenta, či spíše loutku, zatím chytil, coby největší rybu, Paula Manaforta, který, byl nějaký čas šéfem Trumpovy kampaně. Jenže jeho provinění není piklení piklů a  spřádání temných rejdů s  Moskvou, ale praní peněz bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče!!! To nemá chybu. V  Čechách a  na Moravě proto máme naprosto přiléhavý výrok – mířil na lišku, trefil Maryšku…

V mezičase, bylo Manafortovi zrušeno propuštění na kauci, prý se snažil ovlivnit svědky a  přibylo mu nové obvinění – ve Virginii je obviněn, že se dopustil daňových úniků a bankovních podvodů.

Nejen mé maličkosti to připadá ze všeho nejvíc jako utahování šroubů na virtuální palečnici, kterou mu vyšetřující orgány nasadily, aby konečně „kápl božskou“. Zjevně stejného názoru je i  Donald Trump:

na twitteru se bývalého šéfa svého volebního štábu zastal. Napsal, že jeho vazební stíhání je nefér. 

„Jak tvrdý trest pro Manaforta, který zastupoval Ronalda Reagana, Boba Dolea a mnoho dalších špičkových politiků a (volebních) kampaní. Nevěděl jsem, že Manafort je šéfem gangu,“ napsal prezident ironicky.
„A co Comey a nečestná Hillary a všichni ostatní? Velmi nefér!“ dodal.

Poznámka třetí a  poslední:

Přiznávám, že mi v této souvislosti přijde zvláštní, že Muellerovi a  jeho vyšetřovatelům unikla jedna důležitá informace z BBC. Která nepokrytě hovoří o  korupci nejméně v Trumpově současném blízkém okolí.

Trump lawyer ‚paid by Ukraine‘ to arrange White House talks

V textu je konstatováno, že právník Donalda Trumpa Michael Cohen, obdržel tajnou platbu ve výši nejméně 400.000 dolarů, aby zprostředkoval rozhovor mezi ukrajinským a americkým prezidentem.

Schůzka v Bílém domě se uskutečnila v červnu minulého roku. Krátce poté, co se ukrajinský prezident vrátil domů, protikorupční agentura jeho země zastavila vyšetřování bývalého manažera Trumpovy prezidentské kampaně, Paula Manaforta.

Závěr, tak jako často v poslední době, nechám na vás. Je to náramný galimatyáš.

Co je jednou dovoleno, je jindy téměř hrdelním zločinem a naopak. A  pravda? Ta se krčí někde ve sklepě v koutě a  je z něho vypuštěna vždy jen na kratičkou chvíli, když se klukům a holkám, co právě spolu mluví a drží klíče, hodí…. Velmi smutnej bijáček.

– – –