Senátor ODS Jaroslav Zeman: Byl jsem v zemi, kde to s uprchlíky vyřešili!

28.6. 2013   PL, část rozhovoru

Tím vzorem je Maďarsko. Podobně premiér Kurz. V Itálii a Řecku to proudilo vesele jako s cestovními kancelářemi. Konečně musí dát někdo těm sluníčkářským organizacím – které z toho mají akorát živnost, imigranty ponoukají, aby šli do Evropy, a vyhledávají je – najevo, že takhle to dál nebude. Každý si musí chránit svou vlastní zemi, své hranice. Zaplať pánbůh, že Itálie s Rakouskem se k tomu teď takto postavily.
Když jsme u těch nadnárodních korporací, není problém, že z České republiky vyvádějí zisk ve stovkách miliard ročně a mnohdy u nás své zisky nezdaní a daňová zítěž je pak na střední třídě, malých a středních podnikatelích a zaměstnancích? Největší firmy si peníze stahují do svých zemí a daňových rájů…

Určitě to je špatně. Malé a střední firmy jsou v drtivé většině v českých rukou, takže ty peníze, které ty firmy vydělají, z velké části zůstávají v České republice, investují se. Zatímco nadnárodní korporace dokonce dostávaly investiční pobídky a daňové prázdniny, tak daně platily malé a střední české podniky. Nadnárodní koncerny si zde jen ohřejí svou polévku a zisky pak utratí někde jinde.

Když se na to dívám očima malého či středního podnikatele, kterým jsem, tak ty podmínky nikdy nebyly rovné. Ty nadnárodní velké firmy měly vždy výhody, na které jsme dopláceli my místní, a nám nikdy nikdo nepomohl. Nám jenom házejí klacky pod nohy, přidávají byrokracii a regulace.

Můžeme se bavit i o tom, jaké potraviny taky kvůli nadnárodním koncernům jíme. Potraviny, které jedí pod stejnou značkou na Západě, jsou mnohem kvalitnější než ty, které tady jíme my. Stačí se podívat na zeleninu v řetězcích, kdy si dovolí prodávat nahnilá rajčata a shnilé papriky. Chtěl bych vidět, zda by jim to prošlo v Německu. To je na úrovni skrmování. Prodávají shnilou zeleninu a ovoce. Dovolí si všechno.

Není potřeba, aby si stát hájil nějaká základní strategická odvětví a komodity? Pokud jde o zemědělství, tak víme, že jsme potravinově soběstační tak z poloviny. Chovy vepřového a hovězího u nás byly vybity. V případě války asi zahyneme hladem… Či zda není poztřeba, aby ropovody, plynovody a vodovody byly pod kontrolou státu, abychom nebyli zranitelní?

Pokud jde o infrastrukturu, tak ta je v zemi, čili to je otázka, kdo nad ní má vládu. Ale pokud jde o dovoz potravin, to je větší problém, protože to bychom pak byli úplně závislí. Pokud to vozíme z Francie, Německa či Španělska, tak jim bude bližší košile než kabát, kdyby se stal nějaký malér. Měly by být dotace větší do malých rodinných farem, aby se posílilo rozmělnění těch velkých firem. Je třeba si nějak ochránit svůj potravinový trh. Jsou různé pokusy, aby bylo více českých potravin v nadnárodních řetězcích. To je podle mě správná cesta.

Když se ještě vrátíme k otázce imigrace. V Itálii máme novou vládu, která odmítá přijímat lodě s uprchlíky. Rakousko se snaží omezovat vliv islámu, zavřelo několik mešit. Považujete to za správnou cestu? Kde vidíte vzor, jak tu situaci řešit?

Tím vzorem je Maďarsko. Podobně premiér Kurz. V Itálii a Řecku to proudilo vesele jako s cestovními kancelářemi. Konečně musí dát někdo těm sluníčkářským organizacím – které z toho mají akorát živnost, imigranty ponoukají, aby šli do Evropy, a vyhledávají je – najevo, že takhle to dál nebude. Každý si musí chránit svou vlastní zemi, své hranice. Zaplať pánbůh, že Itálie s Rakouskem se k tomu teď takto postavily.

Nedávno jsem byl v Makedonii, kde máme kontingent Policie České republiky. Makedonie není v EU, ale snaží se hranice chránit. Tam uprchlíci přicházejí z Řecka. Řecko má sice silnou armádu a finanční podporu z EU, ale přesto jsou nedůslední a neumějí se postavit uprchlíkům, takže uprchlíci dál pokračovali přes Makedonii. Makedonie je chudý dvoumilionový stát, ale snaží se ochránit své hranice, ale tím pádem i hranice EU. Tak by to mělo vypadat. Řecko je ve srovnání s Makedonií bohaté. Itálie a Řecko k tomu bohužel přistupovaly tak, jak jsme to viděli. Když budou v Řecku dva miliony uprchlíků, tak je mi to jedno, to je problém Řecka, je jeho povinností si chránit své hranice. Ano, máme pomoci finančně, aby to zadrželi. Ale nemáme povinnost přijímat uprchlíky, kteří tam proudí jako s cestovními kancelářemi.

Takže cestou je, že Česká republika pomůže těmto státům, aby chránily hranice? Že tam vyšleme třeba policejní kontingent?

Tam šlo i o finanční pomoc. Myslím, že jsme tam poslali čtyřikrát půl milionu eur, a makedonská strana to velmi oceňuje. Oceňuje nás i Rakousko také za pomoc našich policistů. ČR tam pomáhá i ve vybavení policejních sborů, to je tam velmi kladně hodnoceno. To je správný postup a je to stokrát levnější, než si sem nechat dislokovat sto tisíc uprchlíků z muslimských zemí.

Mluví se o tom, že by Rakousko a Německo mohly zavřít hranice. Neměli bychom být také připraveni obnovit kontroly na českých hranicích, kdyby jiné státy uzavřely hranice a ti uprchlíci by směřovali jinudy? Není třeba připravit infrastrukturu policie a armády, abychom byli připraveni?

Pokud by uzavřely hranice Německo a Rakousko, tak si myslím, že Poláci se o sebe postarat umějí. Pak nám zbývá jen hranice se Slovenskem, a to není mnoho kilometrů, hranice s Německem a Rakouskem jsou daleko delší. Určitě by český stát měl zajistit naše hranice a postavit se migraci, aby nenabrala nový směr a nezačalo se nám to tady hromadit.

To měli Italové a Řekové dělat už dávno. Měli říct, že uprchlíky prostě brát nebudou, a ne že je vytahují od libyjských břehů a vozí je do Itálie neziskovky. Ty neziskovky z toho mají krásný kšeft. Tím více z toho dostanou peněz. I v Makedonii jsme slyšeli příběhy, jak neziskovky ponoukají imigranty. A také že z větší části utíkají chlapi, nikoli bezbranné ženy a děti.

Pro Německo bude ještě „úžasné“, až se začnou spojovat rodiny imigrantů. Na jednoho uprchlíka jim přijde třeba dalších šest. Německo si založilo na problém. Mají silnou komunitu Turků, kteří se nestanou Němci, ale zůstanou Turky. A Němci k tomu dostanou ještě milion dva dalších islamistů. Tak to bude vážně „boží“.