Situace na Ukrajině se dostává mimo kontrolu: Porošenko nařídil SBU zničit kompromitující materiály

17. 6. 2018     zdroj
Navzdory všem prohlášením současných kyjevských orgánů, že všechno na Ukrajině běží podle jejich plánu, se situace vymkla kontrole dokonce i pracovníkům Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU). Konstatoval to na své oficiální stránce v sociální síti generálmajor Federální bezpečnostní služby, generálporučík Ministerstva vnitra Ruska Alexandr Michajlov.


Podle jeho vyjádření se mu den předtím podařilo hovořit s jedním z pracovníků Bezpečnostní služby Ukrajiny, který řekl, že k dnešku všechny bezpečnostní síly Kyjeva dokonale chápou, že tragický konec je nevyhnutelný. Michajlov s odkazem na pracovníka SBU konstatoval, že ukrajinští důstojníci se rozdělili do klanů, protože nevěří na budoucí vyhlídky a obávají se o svůj osud.

“Velitelé zběhnou a oni budou roztrhaní na cáry. Jak poznamenal, situace s Babčenkem šokovala každého, kdo se trochu vyzná. Je otevřené nepřátelství mezi ministerstvem vnitra a SBU. … A pokud se něco stane, policie nejprve rozmaže SBU. Analytici SBU dávají katastrofické předpovědi”, píše ruský bezpečnostní úředník.

Sdělil také, že na rozkaz prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka byly zničeny záznamy a materiály, které shromáždili pracovníci Bezpečnostní služby Ukrajiny na celé jeho okolí. Ale, sdělil mu pracovník SBU, mnoho ukrajinských bezpečnostních úředníků ukrylo “na horší časy” tajné dokumenty, které by jim mohly později zachránit životy.

Dále Michajlov píše, že na příkaz hlavy Ministerstva vnitra Ukrajiny Arsena Avakova jsou všichni důstojníci SBU zapsáni na “černé listiny”, mnozí z nich jsou sledováni a telefony jsou pod kontrolou.

“Situace je obzvláště komplikovaná v Oděse, kde to může vypuknout v nejbližší době. Pracovníci se snaží nechodit po jednom, protože jsou hrozby i od … příbuzných. Kontakt je zjevně vystrašený. Probleskla myšlenka o vyřízení si prostřednictvím operační technické správy nových dokumentů a uprchnutí ze země”, shrnul.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová