V Bruselu plánují, že nám migranty bude přidělovat OSN. Tedy nejspíš všechny.

Jitka Přikrylová
28.6. 2018   Rukojmí
V Bruselu se dnes sešli šéfové států EU, na pořadu dne je prý řešení migrace. Mám pocit, že to, co nakonec schválí jako řešení, bude všechno jen ne řešení přijatelné pro původního Evropana. No a co, že.
Přijde mi, že od roku 2015, kdy to, čemu dnes říkají migrační krize eskalovalo, zatímco já mám za to, že to nejhorší za sebou docela jistě nemáme… prostě za ty tři roky se náhled zemí EU a jejích představitelů na přicházející ze zemí třetího světa dost změnil. Výjimkou jsou státy V4 a pak také Německo a Francie, respektive prima dvojka M+M = Merkelová a Macron.

Za ty tři roky Evropská komise a Evropský parlament a vrchní představitelé EU prokázali neuvěřitelnou neschopnost a nevůli řešit fakt, že sem courali a pořád courají lidi podle svého uvážení a také problémy, které to pro státy nejvíc lákavé pro migranty přináší. Nicméně se zdá, že Merkelové už konečně trochu zatíká do střevíčků a tak by ráda nějaké to řešení.

Italský premiér Salvini se nechal slyšet, že státy EU musí uznat, že kdo se dostane do hraničních jižních států jako Itálie či Řecko, dostal se na území Evropské Unie a je to problém celé EU, nejen těchto dvou států. S tím by se jistě dalo souhlasit, kdyby…

Kdyby Řecko až do uzavření Balkánské trasy jednoduše všechny plaváčky nepouštělo bez nějakých cavyků dál do vysněného Německa a Švédska. A kdyby navíc bývalý italský premiér neuzavřel dohodu, podle které se všichni jakkoli vylovení v moři často přímo v libyjských vodách, nevozili napřímo rovnou do Itálie. Já docela naivně čekala, že Řecko i Itálie má povinnost hranici EU bránit a dost to přitom vypadalo, že peníze, které na obranu hranice dostávají z Bruselu, utrácí za dárkové balíčky pro drahoušky migranty s nápisem Vítejte v EU.

Na jednu stranu to chápu. V onom báječném roce 2015 probíhala masírka, že povětšinou mladí pánové deroucí se do Evropy jsou všichni do jednoho uprchlíci, prchající před válkami a útlakem a je naše povinnost i radost jim otevřít naši euro náruč. Druhak je Evropa potřebuje ještě víc než oni ji, protože jsou to samí inženýři a doktoři a vedle multikulturního obohacení to zajisté budou tvrdí pracanti, kteří napnou síly, aby vydělali na ty evropské důchody.

Takjakotak, celá ta migrace se vnímala jako jedno velké a úžasné plus, jeden se divil, jak jsme se bez toho mohli tak dlouho obejít.

V době všudypřítomných kamer na mobilech a internetu lidé nejsou odkázáni na masírku médií a vidí, slyší, dojde jim, co se děje a kam to směřuje. Pod Merklovou se začala hýbat seslička. Otevřeně se mluví o tom, že ta migrace možná nebude až tak báječná a smysluplná věc. I ti nejzarytější dobroserové připouštějí, že tu a tam nějaký problémeček může existovat.

Minulý víkend se ta lepší půlka EU sešla, aby připravili prohlášení, které ti ostatní tento týden mají jen podškrábnout. Nejspíš tato evropská demokracie po německém způsobu funguje už léta. A světe div se, ono to neklaplo. A tak se nejspíš teď v Bruselu nečekaně doopravdy rokuje.

Kdybych se měla zasnít, tak bych moc ráda, aby ti, co opravdu oprávněně prchají našli dílem dočasné útočiště v evropských státech, které je budou chtít a dílem v bezpečných státech mimo EU. A ti, kteří by prostě jen do Evropy rádi, srdečně bych uvítala takové, co se prokáží jazykovými znalostmi a vzděláním či kvalifikací, které jsou v konkrétních zemích EU žádoucí. Víc bych se migranty z chudých zemí nezabývala, pokud dekády posílaná pomoc nic nevyřešila, je jasné, že řešení není na nás, ale na nich.

Vypadá to, že když se nepodaří M+M přesvědčit ostatní státy o svém velkolepém dobrokonání, plán B má být, že se pravomoc o rozhodnutí kdo má nárok na azyl a tedy život v EU s veškerým komfortem, tak tohle má určit OSN. Více ZDE a ZDE. Ano, ta OSN, jejíž rozhodnutí posledních pár let připomíná spíš Radu muslimských národů než těch světových. Ano, ta OSN, jejíž šéf se několikrát nechal slyšet, že je třeba přimět EU, aby přijala mnohem víc migrantů, je to prý pozitivní záležitost, více ZDE. Jinými slovy, jestli na tohle ta banda v Bruselu dnes kývne, Evropa jde do kytek.

Kdyby Netflix nebo HBO natočila před léty seriál, kde by fiktivní EU slabomyslně otevírala náruč svému sebezničení, přišli by o diváky hned v prvním či druhém díle. Bylo by to příliš pitomé, než aby se tomu dalo věřit.

Teď bych jen moc ráda do Bruselu našim elitám vzkázala: Přestaňte si z nás, laskavě, dělat zadeček!