V předvečer změn: Proč je Itálie proti automatickému prodloužení protiruských sankcí EU

Roman Šimajev, Anna Lušniková
28. 6. 2018       zdroj
Sankce EU proti Rusku by neměly být automaticky prodlužovány. Prohlásil to předseda vlády Itálie Giuseppe Conte. Podle něj mají být finanční omezení nástrojem, nikoli konečným cílem. Očekává se, že vedoucí představitelé Evropské unie ve dnech 28.-29. června rozhodnou na summitu v Bruselu o prolongaci hospodářských odvětvových opatření proti Ruské federaci. Podle expertů zaznívají i v ostatních evropských zemích hlasy o nutnosti přehodnocení současného kurzu sankcí. Experti poznamenávají, že důvodem této rétoriky jsou ztráty a absence rozvoje bilaterální spolupráce.


Prodloužení sankcí proti Rusku by nemělo být automatické. Uvedl to předseda vlády Itálie Giuseppe Conte během svého vystoupení v dolní komoře parlamentu. Podle jeho vyjádření se musí přistupovat k řešení tohoto problému vyváženě.

“Během jednání o Minských dohodách v Bruselu znovu potvrdíme, že obnovení sankcí EU proti Rusku by nemělo být automatické …Sankce mají být nástrojem, nikoli konečným cílem”, řekl Conte.

Dodal rovněž, že Řím bude i nadále podporovat ty Italy, kteří obchodují s Ruskou federací, a také s nimi spolupracující Rusy.

Je třeba poznamenat, že 31. července vyprší platnost omezujících opatření vůči řadě sektorů ruské ekonomiky. Očekává se, že na summitu představitelů EU ve dnech 28.-29. června bude formálně rozhodnuto o další prolongaci finančních restrikcí. Režim sankcí EU vůči Rusku působí ve třech samostatných oblastech – jedná se o odvětvové a personální sankce ( platné do 15. září ) a také to jsou sankce proti Krymu a Sevastopolu (prodloužené do 23. července 2019). Všechny byly zavedeny na jaře a v létě roku 2014. O rok později bylo zrušení balíčků sankcí navázáno na komplexní splnění Minských dohod.

Oficiální představitelé Itálie se nejednou vyslovovali pro zmírnění tlaku sankcí vůči Rusku. Současně byl v dohodě koaliční vlády, zvolené v květnu, zaznamenán kurz na otevřenou spolupráci s Ruskou federací. Zdůrazňuje se, že Moskva není hrozbou, ale silným ekonomickým partnerem a strategickým spojencem, který může pomoci při řešení regionálních krizí.

“Vztahy s Ruskem jsou pro nás velmi důležité, a proto je třeba mu dát signál, že se situace mění. Dokonce i když sankce nemohou být okamžitě zrušeny, během jednoho měsíce, je třeba v Evropě zahájit proces, v jehož důsledku budou tato omezení nakonec zrušena a vztahy s Ruskem obnoveny”, prohlásil poradce vicepremiéra Itálie Gianluca Savoyini.

Podle názoru poslance Evropského parlamentu za Itálii Mario Borgesio “evropské země se silnou exportní složkou”, včetně Francie a Německa, budou mít mimořádný zájem na zrušení protiruských sankcí. Jeho kolega, místopředseda francouzské Národní fronty Nicolas Bay přidal do tohoto seznamu také Rakousko a Maďarsko. “Mnoho poslanců, ekonomických a politických expertů z celé Evropy si přeje, aby se dosáhlo pozitivních vztahů s Ruskem, protože je to v našem zájmu”, uvedl v rozhovoru s RT.

Ve středu 27. června také slovenský premiér Peter Pellegrini nazval sankce EU proti Rusku nesmyslnými.

“Slovensko již dlouhodobě zdůrazňuje, že sankce nepřinesly žádný pozitivní efekt”, uvedl Pellegrini na Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Uvědomují si své ztráty

Podle předsedy Mezinárodního institutu pro globální analytické studie Tiberia Graziani se nadcházející setkání v Bruselu může stát demonstrací politické moci Conteho.

“Na summitu Evropské rady, který se koná zítra (pozn. překl.: článek byl opublikován 27.6.2018), Itálie potvrdí svůj pevný postoj ohledně otázek rozpočtu, přerozdělení (v rámci celé Evropy) toku migrantů a také zrušení sankcí proti Rusku.

Pro nového italského premiéra to bude důležitá zkouška. Pokud Giuseppe Conte dokáže dosáhnout svého, postavení jeho vlády bude posíleno a italská zahraniční politika získá nový směr, který bude lépe vyhovovat novému multipolárnímu modelu, což vážně ovlivní kurz zahraniční politiky Bruselu”, zdůraznil diskutér pro RT.

Poznamenal, že další země kontinentu budou moci vidět novou politickou tvář Říma.

“Pro novou italskou vládu je to první velký evropský summit. A poprvé po mnoha letech netečnosti předstoupí Itálie jako země, která je schopná rozhodovat se sama, přičemž při zachování vyvážené pozice. Je pravděpodobné, že z iniciativy Itálie budou dublinská pravidla pro přijímání uprchlíků změněna a sankce proti Rusku budou přezkoumány”, konstatoval Graziani.

Předseda vlády Itálie není osamocený se svým postojem, protože podobné hodnocení situace přichází i z jiných zemí kontinentu. Uvedl to ředitel Institutu nejnovějších států, politolog Alexej Martynov.

“Vedoucí představitel jedné ze zemí EU má právo na netypické stanovisko, včetně otázky automatického prodloužení sankcí proti Ruské federaci. Podobně uvažují mnozí představitelé EU: taková prohlášení slyšíme z Rakouska a Německa, kde poslanci Bundestagu přímo a hlasitě říkají, že země ztrácí velmi mnoho kvůli protiruským sankcím. Důvody, proč jsou tyto restrikce automaticky prodloužovány, jsou absurdní a jejich cíle jsou nedosažitelné. Krym se vrátil do Ruska navždy – hovoří o tom různí oficiální představitelé, včetně Vladimíra Putina”, zdůraznil expert v rozhovoru s RT.

Podle jeho vyjádření sankce neupevňují bilaterální vztahy Ruské federace s ostatními evropskými zeměmi a nemají smysl z hlediska zájmů konkrétních států.

“Každý, kdo chce pochopit hloubku této situace, přijíždí na Krym. Včetně evropských politiků. Vidí, co ztrácejí – v podobě zisku a absenci možnosti spoluúčastnit se slibných investičních projektů na ruském, bezpečném Krymu”, uzavřel politolog.

Krym se stal ruským regionem po referendu, které se konalo v březnu 2014, kdy se většina obyvatel poloostrova vyslovila pro znovusjednocení s Ruskem.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová