A je zle! O co jde? No přece o to, že za socialismu byla práce, bylo méně kriminality, byly lepší potraviny, lepší školství a lidé se měli více rádi. To řekli občané, ale na Slovensku. Co by asi řekli občané v Česku?

Jiří Baťa 30. 7. 2018
K článku na Nové republice, k němuž dal podnět pan Juraj Smatana ze Slovenska (ZDE) byla rozpoutaná divoká diskuze. No, ani ne tak diskuze, jako vzájemné osočování, pozoruhodné titulování, odkazování do různých tělesných prostor, přirovnávání k různým individuím atd. V každém případě o plodnou a účelnou diskuzi rozhodně nešlo. Ale to se už tak „přihází“ v případě, že jde o diskuzi na takové téma, jako bylo toto. Rozumně ,bez emocí vést dialog nebo konstruktivní besedu nebo diskuzi na toto téma, jak z uvedených poznatků a zkušeností vyplývá, je nad možnosti diskutujících Čechů. 


Slušní diskutéři jsou často napadáni hrubiány, hrubiáni odmítají či oponují argumentům těch slušných, fakta a argumenty se navzájem a nekorektně dehonestují, znevažují nebo vůbec neuznávají a odmítají. Ostatně o tom vypovídá časový moment, kdy píši tento příspěvek, neskutečný počet 175 „diskuzních“ příspěvků, pokud to za diskuzní příspěvky lze vůbec považovat.

Nehodlám se vracet ke 175 názorům, vyslovených v oné „diskuzi“, ale jen pro dokreslení a doplnění předkládám „taky argument“, který jsem nedávno dostal jako nevyžádaný email. Myslím, že je vhodný do atmosféry divokých názorů, které byly prezentovány v „(ne)plodné“ diskuzi. Upřímně řečeno, neočekávám zrovna pozitivní přijetí, ale snad se najdou i takoví diskutující, kteří argument přijmou bez toho, že uváděné skutečnosti jednoznačně a šmahem odsoudí jenom proto, že byly „spáchány“ v době socialismu, tedy za vlády komunistů. Poznamenávám, že kdyby těchto skutečností nebylo, nemáme ani to, co nám ještě zbylo.

Můžeš (můžete) nemít rád komunisty, můžeš (můžete) být zásadním odpůrcem socialismu, ale tohle se prostě nedá popřít. Snaha tyto fakta a skutečnosti popřít by bylo stejné, jako popírat, že existuje den a noc. (Platí pro Čechy i Slováky!)

Vážení kritici minulého režimu,
ukažte na jediný národ na světě naší velikosti, který před rokem 1989 dokázal:

vyvíjet a vyrábět trysková a dopravní letadla, atomové reaktory, lokomotivy, trolejbusy, autobusy, traktory, radary, motocykly, osobní automobily, špičkové zbraně, tkalcovské stavy, zemědělské stroje, turbíny, nákladní automobily, námořní lodě, tanky, špičkové sklářské, porcelánové a textilní výrobky, vyrábět kvalitní ocel a hutní výrobky a to vše také úspěšně vyvážet do celého světa! Podílet se na světové úrovni na výzkumu vědy, vesmíru, mít na mimořádné úrovni školství, zdravotnictví, kulturu a sport! 

Národ, který jako my byl do r. 1990 naprosto soběstačný jak v zemědělské, tak i potravinářské výrobě, státní rozpočet bez jediné koruny dluhu, ale naopak se značnými pohledávkami v zahraničí… atd., atd. Dnes de facto nevyvíjíme a nevyrábíme téměř NIC. Jsme pouze montovna automobilů a spotřebitelé předraženého a ne vždy kvalitního zboží. Až na nepodstatné věci nepatří nám v naší zemičce téměř nic. Co ještě zbylo, vracíme díky zrádným politikům církvi a ještě jim dlužíme!
BYLI JSME VELMI SCHOPNÝ NÁROD! To však vy nechcete slyšet, jen si trváte na svých nesmyslech. Poučujete nás o nutnosti provázanosti s EU, NATO, „vyspělým Západem“ alias „mírumilovnými“ USA atd. Západ, který si nás ochočil jako levnou pracovní sílu a odbytiště jejich „šuntových (vesměs potravinových) produktů”!!! Na druhé straně nás varujete a bráníte nám v rozvoji ekonomiky a spolupráce s Ruskem a Čínou! Výsledek vašeho snažení je nám všem dobře znám. Vám snad ne?

(PS: pokud jsou některá fakta a skutečnosti zmiňovány v minulém čase neznamená, že by to nemohlo platit i v současnosti!)