Bod zlomu: O prázdninách jsme hluší a slepí. Zeman dohrál svou vládní partii mistrovsky. Babiš opsal Kalouskův manévr s komunisty. Němci vyřazeni. Samé dobré zprávy. Nezapomeňte na MY!

Petr Hájek
2.7.2018 ProtiProud
Petr Hájek bilancuje závěrečné tympány prvního poločasu politického divadla a i bez elektronické tužky mu to nevychází úplně špatně.


V uplynulých dvou týdnech vyvrcholilo politické běsnění. Důvod je prostý. Vše bylo nutno stihnout do chvíle, než učitelé rozdají žákům vysvědčení, vypuknou prázdniny a na ně napojené dovolené jejich rodičů případně prarodičů. Uplynulý víkend byl tedy pro politiky (volené i nevolené – ČT a další mainstreamové novináře, neziskovky, soudy, Kavárnu) poslední příležitostí jak zaujmout veřejnost. Od neděle u nás začalo ono zvláštní dvouměsíční období, kdy i pro lidi, jež se o dění kolem sebe zajímají, jsou věci veřejné na druhé, možná i třetí koleji.

Na jednu stranu je to skvělé. Duševní zdraví je významná hodnota. Současně to však může být docela nebezpečné. Během léta mají politici (volení, ale hlavně nevolení) optimální příležitost udělat či připravit šeredné věci, které by jinak veřejností zacloumaly. Teď projdou buď zcela nepovšimnuty, nebo nad nimi lidé mávnou rukou. Stojí tedy za to alespoň zaznamenat, co jsme do poločasu letošního politického zápolení získali či ztratili. Kupodivu se zdá, že pozitiva převažují. Je to znát i z toho, že kavárna zvlášť hlasitě kvílí.

Na dně

Především se v dokonalém načasování těsně před prázdninami podařilo vytvořit vládu. Prezident Zeman ten termín oznámil již ve velkém předstihu – a stalo se. Naše levicová hlava státu má z definice k plánování intimní vztah. Na rozdíl od většiny ostatních plánovačů jí však „prognózy“ zatím docela dobře vycházejí. Lze dokonce předpokládat, že tento termín měl prezident v hlavě již v okamžiku, kdy se na podzim sečetly výsledky parlamentních voleb. Po měsíce nechal běsnit trpaslíky, kteří prohráli, zatímco s vítězem připravili konečný výsledek poločasu.

Tihle dva se dopustili „v organizované skupině“ kromě všeho ostatního dvou základních hrůzných ničemností: Vítězi voleb umožnili vytvořit vládu, která nedostala důvěru poslanecké sněmovny. A pak vládu, která důvěru poslanecké sněmovny dostane. Jedno horší než druhé! No prostě hnus, popření „polistopadového vývoje“! Tím spíš, že vládě svou tolerancí umožní existenci i další ve svobodných volbách stvořený kriminální útvar – komunistická strana.

„Padli jsme na dno!“ volá k tomu voličskému triumfu brněnský kavárník Fiala (Petr). Vystihuje tím ale spíše osud kdysi pravicové strany (ODS), do jejíhož čela zabloudil, aby ji pomohl reinkarnovat v podobě OH (nikoli olympijské hry, ale zapomenuté Občanské hnutí, Havlova zkrachovalá formace nepolitické politiky po rozpadu Občanského fóra). Ještě expresivněji se k němu přidává největší „pravičák“ v zemi Miroslav Kalousek (TOP 09). Asi ze žárlivosti, že mu Babiš vyfoukl majstrštyk. Jeho největší politickou kreací, když byl ještě šéfem lidovců, přece byl právě pokus vytvořit vládu s Paroubkovými socialisty, za tolerance komunistů. Ach, ty Boží mlýny!

Mistrovská partie

Všichni tito Kyselové (a ostatní kyselí politologičtí paraziti) současně skuhrají, že prezident „ohýbá ústavu“. Nikdo sice neví, co to znamená, ale v ČT to zní pěkně výhrůžně. Ve skutečnosti Miloš Zeman pro svou simultánky s amatéry pouze používá jiný ústavní výklad. Běžný občan samozřejmě neví, že k té tenké knížečce se základním zákonem země existuje rozsáhlá literatura „výkladů“. Také proč by to měl vědět?

Naše ústava totiž nevznikla jako výraz vůle občanů. Spíchla ji na počátku devadesátých let na míru Havlovi a jeho zahraničním sponzorům za pár týdnů skupinka právníků, abychom po rozpadu federace nějakou ústavu vůbec měli. Obdobně napsali další právníci její „výklad. Obojí samozřejmě normální občan nezná a nezajímá ho to. Ani to, že jsou i jiné její výklady. Mnohé píše třeba Zdeněk Koudelka, vynikající brněnský ústavní právník a rektor vysoké školy Karla Engliše. Protože však nenavštěvuje Kavárnu, v ČT jeho sympatickou tvář neuvidíte.

Miloš Zeman se tedy nepochybně v ústavním rámci pohybuje – ale o to vůbec nejde. Prezidentova ambice je jiná: praktickými kroky narovnává po desetiletí trvající absurditu: významná část voličů dává pravidelně hlasy komunistické straně, její představitelé sedí v zastupitelstvích okresů a krajů, ale na vládní úrovni se musí všichni tvářit, že neexistuje. Přitom pod Filipovým vedením je z ní dávno krotký beránek, žádná radikální černá levicová ovce, kterou by naše impotentní politika tolik potřebovala.

Tenhle pokrytecký bludný kruh prezident konečně narovnává. Levicová vláda, která vzniká, má konečně plný voličský mandát. A není vyloučeno, že tento krok umožní, aby se v budoucnu na politické mapě opět narodila také nějaká pravice. Budou to mít však Klausové junioři hodně těžké. Ale kdyby nic jiného, pak tento závěrečný tah v mistrovské partii zůstane jako Zemanův politický odkaz, který přežije víc, než jedny prázdniny.

Souvislosti

Tentýž den, kdy dal Zeman šach a mat jedné verzi havlismu, Korea zakroutila neslýchaně barbarsky krkem mírumilovnému Německu. „Ve zprávách jsem četl o vyřazení německého týmu,“ oznámil ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. „Žádný další německý politik nenavštíví Světový pohár v Rusku!“ zajásal.“

Prý sice fandí německému mužstvu, ale v jiných turnajích než na mistrovství světa v Rusku. „Němci mají v téhle zemi nějakou smůlu,“ konstatoval nešťastně. Je to opravdu malér, protože proč potom na Ukrajině dál udržovat polonacistické vojenské organizace, když ani nedostanou šanci přes prázdniny vyvraždit ruskojazyčné obyvatelstvo v Doněcku a spol.?

Na výsledky druhé světové války si ostatně s lítostí den předtím zavzpomínala i Největší Mravní Obryně světa. Oznámila svým sousedům (a potažmo vítězným mocnostem), že neměli „morální ani politické právo“ zbavit své země báječných německých spoluobčanů, kterým se předtím podařilo téměř dokonale etnicky vyčistit československé pohraničí (když odtud vyhnali a pozabíjeli stovky tisíc původních obyvatel). Šlo současně o vcelku věcný příspěvek k diskusi o „integraci“ migrantů. Ty tři milióny těch německých se k nám za Rakouska přesídlili především ze Saska, protože jsme měli vyspělý průmysl, zatímco tam byla bída a hlad. A jak se integrovali! Skvělá inspirace!

Ale nedosti na tom. Pouhý den poté oznámil další mezinárodní zločinec, prezident Spojených států Donald Trump, že se sejde se superzločincem, prezidentem Ruska Vladimírem Putinem na summitu v Helsinkách. Vrána k vráně sedá. První byl zvolen podvodem, protože měla vyhrát šéfka nevoleného Deep State a mediální kavárny Hillary C. A ten podvod zorganizoval kremelský ptáček tak rafinovaně, že se jej ani po půldruha roce vyšetřování nepodařilo odhalit, neřku-li dokázat.

Univerzální metoda

Je to úplně stejné jako s tím Zemanem a Babišem. První pomohl do křesla druhému a naopak. Jak to, že na to ti hloupí voliči nepřijdou, když jim to vzdělané mediální elity vtloukají do hlav dnem i nocí? Jak se mohlo přihodit, že už nevěří ničemu, dokonce už ani zázrakům, jako byl ten s agentem Skripalem a jeho dcerou, kteří vstali z mrtvých po Putinově „novičoku“? A co je s nimi vůbec teď? Coby? Nepovedlo se, zapomeňte. Ale nebojte, lze se skoro vsadit, že brzy přijde nějaký další Asadův chemický útok na Obamovy „umírněné hrdlořezy“, které Trump zanechal v Sýrii jejich osudu.

Právě tak, jako se na poslední chvíli před prázdninovým STOP vynořují „skandální informace“ o nové Babišově ministryni obrany Taťáně Malé. Před dvanácti lety prý v diplomce ocitovala nějaký zdroj – a neuvedla jej jako citaci! No umíte si to představit? Ta že má převzít ministerstvo po skvělém floutkovi Pelikánovi, který jezdí na kole, stojí na správné straně v kauze Skripal a neváhá vydat Američanům pod nůž podezřelého Rusa, byť v rozporu s našimi zákony? Nevydal jim jen Libanonce Fajáda, protože v tom měl zřejmě prsty jeho brácha, muslim, hlavní odborník ČT na Araby. A teď má tohle ministerstvo převzít ta sympatická blondýnka, která navíc umí komunikovat – a především je loajální ke svému premiérovi? Do ulic, dave rudokaretníků! Rychle, dokud je čas!

Na okraji

Mohlo by se totiž stát, že brzy nebudou peníze na všechen ten spektákl v ulicích, protestující proti výsledkům voleb, které kavárna opakovaně na celé čáře prohrává. To proto, že Tomio Okamura, další z demokraticky zvolených zločinců, chce v parlamentu navrhnout zákon velmi podobný tomu americkému (a nyní už také maďarskému a ruskému). Podle něho neziskovky placené ze zahraničí jsou označeny za „zahraniční agenty“ a musejí ukázat, kdo je doopravdy platí, aby bylo jasné, co mají jejich sponzoři v naší zemi za lubem.

Nemluvě o tom, že tenhle populista, xenofob a kdo ví, co ještě (jeho zločinní kumpáni usedli z vůle voličů do křesel ve vládách Rakouska, Maďarska, Polska a Itálie), je proti uzákonění manželství homosexuálů (jak navrhuje homoloby skrze poslance napříč stranami, vyjma ODS a lidovců). A chce tady zavést možnost lidového hlasování o našem členství v EU a NATO. No hnus! Zrovna jako ti komunisté, kteří nechají vládnout vítěze voleb s přílepkem umírajících socialistů.

Hurá na prázdniny!

Jistěže, jsou to strany vytlačené na okraj politického spektra (kavárnou a mediálním mainstreamem). Jenže vedle nich jsou naprosto skvělé strany (TOP 09, KDU-ČSL, STAN), které vytlačují z politického spektra voliči. Za okraj srázu, do neparlamentního bytí. Jak si tohle vyložit? Ovšemže za to může Putin, jeho hackeři a zdejší kremelští agenti: na jednom z předních míst třeba právě Protiproud, který žije již šestý rok především díky finančním darům, které nám posíláte vy, naši skvělí skalní čtenáři (snad ti nejvěrnější nevyhlásí svým příspěvkům dovolenou).

Ale máme radost i z těch, kteří nás sice intenzivně čtou, ale nepošlou nám ani korunu, protože si asi myslí, že peníze lidi kazí, nebo že to všechno děláme jen tak ze vzduchu, takže kliknout na banner pod článkem (Podpořte Protiproud) jim přijde zbytečné. Neboť všichni společně jsme MY. Ale opravdu: Znovu chci moc poděkovat těm, kteří nás již tak dlouho podporují. Pán Bůh vám zaplať! I vy patříte k dobrým zprávám „o poločase“.

Máme prostě před sebou v mnoha směrech docela zajímavou letní poločasovou pauzu (o souvislostech s umíráním EU prostřednictvím migračního sociálně inženýrského experimentu jsem zde psal v pátek). Co se z toho narodí budeme v Protiproudu dál intenzivně sledovat. MY na prázdniny nemíříme.

I proto, že někteří z nás intenzivně spolupracují také na dalších číslech „protiproudního“ tištěného měsíčníku ****MY z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska****, který si doufám všichni naši čtenáři odvezou na dovolenou (předplatitelé určitě). Za těmi, kteří ještě „Myčko“ nemají, se vydají během léta také naši noví spolupracovníci. A další se nám, doufejme, přihlásí ****(www.mesicnikmy.cz)*****.

Jak říkám: na počátku léta převažují příznivé novinky. Kdyby náhodou vypukla válka, tak vám to… ne, to bychom vám asi říci nestačili ani MY.

Tak hurá na prázdniny!

Související: