Čtyři roky s MH17

PB a vlk
18.7.2018 Kosa zostra aneb vlkovobloguje.wordpress.com
Vlkův úvod:
Dostal jsem se pozdě ke svým mailům. Takže mi výročí tragedie MH17 propadla mezi rukama. Ale když budu poctivý, pak musím popravdě říci, že proti summitu v  Helsinkách by stejně nemělo to výročí šanci. Chtěl jsem sic e zařadit pokračování k Helsinkám, nicméně pozdržím to. Ta tragedie nad Donbasem si opravdu připomenutí a zejména takové, jak udělal PB, zaslouží. Děkuji mu.

Dobře si vzpomínám na čtvrteční podvečer 17. července 2014, kdy jsem zaslechl z Radiožurnálu zprávu o pádu Boeingu s takřka třemi stovkami lidí na palubě, z nichž nikdo nepřežil. Od okamžiku, kdy jsem se téhož dne večer dostal k internetu, jsem věnoval letu MH17 Malaysia Airlines hodně času, stejně jako asi stovky či tisíce dalších amatérských „vyšetřovatelů“ po celém světě.

Veškeré poznatky nashromážděné za čtyři roky mě dovedly k názoru, že vyšetřování sestřelení B772 nad východní Ukrajinou neproběhlo tak, jak mělo, řada záležitostí stále čeká na objasnění, zveřejněné důkazy u skutečně nezávislého soudu těžko obstojí a zprávy od vyšetřovatelů mají jisté, nikoli právě malé, mezery.

Relevantní důkazy patrně leží někde dobře schované a zřejmě nikdo z běžných smrtelníků je hned tak neuvidí.

Nikdo mi nevymluví, že při dnešních technických možnostech a ožehavosti občanské války ve východní části Ukrajiny nebyly veškeré pohyby ve vzdušném prostoru a na zemi detailně monitorovány a zaznamenány. Mělo by tedy být jednoduché vytáhnout data z AWACS, družic a dalších sledovacích systémů a ukázat je všem. Můj názor potvrzuje výrok Johna Kerryho, amerického ministra zahraničí, pronesený tři dni po katastrofě, že USA obrazově zachytily odpal rakety, znají trajektorii jejího letu, odkud byla vypálena a čas odpovídá zmizení letadla z radaru (https://www.nbcnews.com/meet-the-press/meet-press-transcript-july-20-2014-n160611 )
Za čtyři roky Američané tato data nezveřejnili ani v upravené podobě, i když by to zamezilo dalším spekulacím. Už v roce 2001 dokázaly americké vládní agentury určit, že Tu-154M Siberia Airlines byl 4. října sestřelen při cvičení, které probíhalo tou dobou na Krymu v režii ukrajinské armády. Řada záležitostí ohledně MH17 mi nedává smysl, ale nemá cenu opakovat části ze dříve zveřejněných článků.

Zkáza letu MH17 se stala prostředkem v boji velmocí a součástí propagandy všech zainteresovaných stran. Můžeme jen doufat, že skutečné důkazy nebyly v případě MH17 definitivně pohřbeny kvůli vyšším zájmům, i když po čtyřech letech se se to tak může jevit.

– – –