Nad mistrovstvím světa ve fotbalu zejména nikoli o fotbalu.

– vlk –
16.7.2018 KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com/
Omlouváme se milovníkům fotbalového sportu, že nepřetiskujeme celý Vlkův komentář, jehož první část je věnována fotbalové hře na MS v Rusku, mužstvům, fotbalovým hvězdám a fanouškům. Našim čtenářům předkládáme až druhou část – Vlkovo hodnocení mediálních a politických dopadů mistrovství světa a jeho postřehy týkající se české mediální scény.
Kdo si chce přečíst celý Vlkův text, nechť využije link v záhlaví článku.

Psal bych o fotbalové stránce dál, ale slíbil jsem nefotbalistům, že nebudu. Takže nutnost to dodržet.

Že MS bylo zorganizováno naprosto /a na ruské poměry asi nevídaně/ dokonale, to už připouštějí i zarytí rusofobové. I taková ČT už to dokázala komunikovat, že ulice jsou plné přátelských Rusů, organizace klape, žádná nenávist vůči cizincům, nýbrž naopak vstřícnost, žádný rasismus tvrdého jádra domácích fandů. Totéž velká světová media. A mnozí to komentují tak, že jde o Putinovo velké vítěství. A  nyní si dělají starosti, jestli to náhodou nebude znamenat pro Rusko obrat, že se vrátí na světovou politickou scénu nikoli jako věčný paria, nýbrž jako plnohodnotný hráč. A ujišťují sebe i nás , že nikoli, že páriou musí zůstat!

Myslím, že ten pravý nápor toho jedině správného mínění o tom, co jsme mohli v  Rusku sledovat posledních 6 týdnů nás teprve čeká! Že konečně zjistíme, co jsme vlastně viděli.

Ale dost velká ochutnávka už běžela před šampionátem a v  jeho průběhu. Sotva proběhlo slavnostní zahájení, přišla Babišova MfD iniciativně s  článkem jakého svého šmoka (jméno jsem si nezapamatoval, článek neuložil), o tom, že Rusko vystavělo další ukázkové vesnice, přirozeně že Potěmkinovy, že u nějakého stadionu je nějaký barák zakrytý velkou reklamní plachtou šampionátu, ale že za tím obřím plakátem, tak tam je to fuj a  že to, že v ulicích nerozhánějí jednotky Omon demonstranty znamená jen tolik, že Putinovy mlátičky dostaly pár týdnů volno, ale potom… no jen počkej zajíci!

Lidovky se taky také tumlovaly! Jak jinak! Petra Procházková jela podle svého zavedeného zvyku a s  náležitou přičinlivostí a pílí celou serií textíků. Tohle si nemohla nechat ujít. Minulý pátek se k ní přidal jakýsi Tomáš Vlach, prý spolupracovník LN v Moskvě. A  vypotil celostránkový článek s  názvem

Bezdomovci ven z města a usmívat se! ‚Fotbalová‘ Moskva … – Lidovky

Leitmotivem je tenhle odstavec:


Nevadí mu neustálé rentgenování zavazadel u vchodů do metra, na nádražích či stadionech a množství policistů všude kolem. Ti fanoušky nechávají být a přivírají oči i nad drobnými výtržnostmi. O to více se ale zaměřují na jiné skupiny, jako gastarbeitery ze Střední Asie či bezdomovce.

Posledně jmenovaní jako by z Moskvy téměř zmizeli, jen na lavičkách mezi Kazaňským a Leningradským nádražím se jich několik málo vyhřívá na slunci. „Úřady postupovaly podle sovětské tradice 101. kilometru,“ objasňuje mi později moskevský novinář a organizátor kurzů investigativní žurnalistiky Grigorij Pasko…..Už od stalinských dob totiž v Moskvě vždy před každou důležitou událostí policisté sbírali po ulicích bezdomovce, kriminálníky i potulující se sirotky a odváželi je sto kilometrů za město. Důrazně jim přitom doporučili, aby se neodvažovali vracet, nebo skončí rovnou ve vězení. V písni 101. kilometr o tom zpívá ruský písničkář Alexandr Rozenbaum, kriminálníky přeplněná města v okolí Moskvy se stala i námětem televizního seriálu Gorod (Město) odehrávající se v 50. letech minulého století. Něco podobného se dělo před olympiádou v roce 1980 a podle svědectví samotných bezdomovců odváželi policisté bezdomovce i před fotbalovým šampionátem…..„Z Kazaňského a Paveleckého nádraží odjely čtyři autobusy,“ řekl listu Moskovskij Komsomolec bezdomovec Jura. „Děje se to večer, kdy je svědků méně. Samozřejmě, že nikdo nechce, ale oni vás tam posadí silou a ještě můžete jednu schytat. Pak se těžko vzdoruje,“ dodává. Na rozdíl od stalinských dob už vysídlenci alespoň nejsou ponecháni na „101. kilometru“ osudu, ale v bývalých objektech po armádě pro ně zřídil stát provizorní ubytovny, kde mají zajištěné stravování a mohou tu zůstat do konce šampionátu.

Zbytek je jen ilustrační vata. Takže máme konečně jasno. Co nás vlastně na tom ruském fotbalovém šampionátu má zajímat! To, že někdo údajně vyvezl z desetimilionové Moskvy 4 autobusy!! jen považte – 200 bezdomovců. A ubytoval je a  dal jim bezplatné stravování! Netuším, jak to bylo s bezdomovci před 4 roky v  Brazílii a  už vůbec nebudu spekulovat, jak by dopadli houmlesáci v Londýně, kdyby místo Moskvy byl získal pořadatelství on.

Jistě by je byli ubytovali v Hilton London Bankside nebo alespoň Intercontinental London – The O2 s luxusním servisem a wellnes…

Ovšem přímo příkladná je diskuse pod článkem! Ta opravdu nemá chybu a já jsem rád, že mezi čtenáři Lidovek je tolik bdělých a  ostražitých soudruhů a  soudružek domovníků a domovnic, pardon -pánů a paní bránících demokracii, kteří mají vždy neochvějně jasno a  vědí, co a  jak a  co je nezpochybnitelně správně!

Jen mi do toho nezapadá úryvek z knihy Jiná Británie od Jiřího Hoška /dlouholetý zpravodaj ČRo v  Londýně/, který nedávno otiskly Literární noviny. I  z něj si dovolím ocitovat:

Skoro se nechtělo věřit, že takřka dickensovské líčení britských dětí žijících v bídě může být v 21. století realitou. Jenže právě to potvrzují nejen moje pozorování, nýbrž v první řadě reprezentativní průzkumy mezi ostrovními kantory. Ti měkosrdcatí dokonce nosí některým svým žákům jídlo, protože přicházejí do školy permanentně hladoví a na jejich studijních výsledcích je to logicky znát. Z průzkumu mezi dvěma a půl tisíci členy odborového sdružení kantorů (NASUWT) vyplynulo, že se učitelé naučili nosit svým žákům svačinu, aby je vůbec nějak nastartovali. Dělá to prý každý čtvrtý kantor. Nad rámec svých povinností sytí hladové žáky i některé školy. Pomáhají jim i některé charitativní programy podporované známými osobnostmi. Patronem jednoho „breakfast clubu“ byl i český gólman Petr Čech. Dvě třetiny dotázaných pedagogů v průzkumu uvedly, že pravidelně vídají hladové žáky. Situaci určitě zlepšilo rozhodnutí vlády z roku 2013 zajistit bezplatné obědy v jídelnách státních škol všem dětem ve věku pěti až sedmi let. Nikdo přitom nemusí dokládat, jak je na tom finančně. I tak jsme ale opakovaně dostali před celobritskými srovnávacími zkouškami dopis od ředitelky školy, aby děti dostávaly celý zkouškový týden pořádnou snídani.

Přemýšlím, jestli by ty hladové děti, během šampionátu dostávaly nějaké potravinové balíčky, či byly vyvezeny na venkov nebo co by s nimi bylo… A  to se bavíme o dětech z metropole jedné z nejbohatších zemí světa…. Já bych čekal, že něco takového, samozřejmě, na rozdíl od zaostalého, diktátorem vedeného Ruska, není možné.

Pokud jsem nyní někým viděn jako rusofil, který provedl klasický manévr zvaný Vy zase bijete černochy!, je na velkém omylu. Já nehodlám vůbec nic kašírovat. Nemám to zapotřebí. Ani stínem nepochybuji, že Putin i Rusko udělali všechno možné i nemožné, aby byl fotbalový šampionát demonstrací ruské dokonalosti a pojali to jako propagaci země i systému. S  hlavním axiomem – svět musí vidět! Úplně stejně jako tomu bylo při olympiádě v  Londýně nebo Los Angeles. A nebo také v  Soči! Či kdekoliv jinde. O to více mi přijde trapné ono házení blátíčkem za každou cenu. Tím spíše, že se to Rusům asi fakt hodně povedlo. Že novinařina takhle sklouzla,  a  co je ještě polititováníhodnější – očekávaně, na úroveň tupé propagandy Kalouskových nebo Klimkinových výkřiků.

Ten první, před zápasem Rusko – Chorvatsko vykřikoval – nasekejte Rusko do jitrnic! Vivat Hrvatska! O  duševním gigantovi s intelektem velkým asi jeho veřejnosti bohužel známý penis –Jakubu Jandovi – a  dalších podobných, nemluvě!

Ministr zahraničí Ukrajiny Klimkin naopak bouřlivě slavil vyřazení Němců Korejci. Na twitteru vysvětlil proč:

„Ve zprávách jsem četl o vyřazení německého týmu. Budeme mít nové mistry světa. Žádný další německý politik nenavštíví Světový pohár v Rusku,”

Ano, Merkelová rozhodně neměla důvod jet do Moskvy kvůli fotbalu. Ale Klimkin má velkou smůlu. Holt přijel Macron. Ten dokonce dvakrát! Protože ten důvod měl….A momentálně je větším hráčem světové šachovnice než otřesená Angela.

Jandovi, a  nepochybuji že i Kalouskovi, muselo imponovat, jak to mimořádně šťastné vítězství Chorvatů nad domácími pojal jejich stoper Domagoj Vida, který nahrál na internet po výhře nad Ruskem video ze šatny, kde společně s někdejším spoluhráčem Ognjenem Vukojevičem skandují „Sláva Ukrajině!“

FIFA Vidu, jež prohlásil, že šlo o žert, za tuhle drzou provokaci, napomenula – ty, ty, ty, ošklivé kačátko! Jde o stejnou FIFU , která před dvěma roky hrozila tvrdými sankcemi reprezentačním týmům Anglie, Skotska a  Walesu, za to že si chtěly uctít Den veteránů (datum konce I.ww.), tím, že by na dresech měly klasický britský symbol tohoto dne – rudý květ vlčího máku. To prý byla nepřístojná politická provokace!!! Ale Vida prý jen žertoval… Kdo to ovšem už jako neškodnou srandičku uhrát nemohl, byli oba kosovoalbánští Švýcaři Xhaka se Shaqirim Ti své góly, kterými otočili skóre zápasu z 0:1 na konečných 2:1, oslavili gestem, připomínajícím orla ze znaku Albánie, kde mají oba své kořeny. Pravidla FIFA však zakazují politizaci fotbalu, a tak federace fotbalisty potrestala. Každý, chudák jeden , musel zaplatit FIFĚ pokutu 8600 eur. Při jejich milionových příjmech je to muselo nelidsky bolet!

Pokutu 4340 eur dostal také švýcarský kapitán Stephan Lichtsteiner za to, že se k oslavě připojil. Stejnou částku musí zaplatit trenér srbské reprezentace Mladen Krstajič a předseda srbského svazu Slaviša Kokeza, protože tvrdě zkritizovali rozhodčího Felixe Brycha.

Podotýkám, že Srbové prohráli po naprosto skandální a na tomhle šampionátu ojedinělé chybě rozhodčího, který, ač upozorněn od videorozhodčích, odmítl zkontrolovat situaci v šestnáctce Švýcarů na videu, kdy by byl musel nařídit proti alpskému výběru penaltu a  zápas by byl býval dostal úplně jiný průběh. Nevěřím, že by Srbové byli zápas ztratili při vedení 2:0.

Ale Vida jen žertoval a Xhaka se Shaqirim dostali trestík, jako kdyby si, přes upozornění rozhodčího, nezastrčili triko do trenek…

Zato FIFA exemplární pokutou 70 000 švýcarských franků osolila Chorvaty tehdy, když se veřejně občerstvovali pitím od jiných výrobců než byl sponzor mistrovství – Coca Cola!!!

A stejný štráf nafasovali i Švédové, protože členové švédské reprezentace při zápasech navzdory varování nosili oblečení nepovolených značek…..

Za potlesku Kalousků a Jandů.

Nepochybuji ani o  tom, že jim museli, po dvou impozantních ruských vítěstvích domácích nad Saudy a  Egyptem, konvenovat články typu

Ruský doping na mistrovství světa? Mimořádná kondice fotbalistů vyvolala nové podezření,

s kterým přišel iniciativně Seznam.cz

Jak by Putin a jeho kopáči mohli přehrát Saudskou Arábii nebo Egypťany a  hodně při tom běhat, bez dopingu? Když ne nemožné, pak alespoň vrcholně podezřelé!

Však také sportovní komentátor Seznamu. cz Mádl se nechal, po vyřazení Ruska od Chorvatů, slyšet že je fajn že domácí vypadli, protože už nikdo nebude muset řešit jejich doping, neutkají se s  Anglií, což by nemuselo skončit dobře a nebudeme muset čelit zpolitizování fotbalu řečmi typu, že sborná bojovala proti Španělům jako obránci Stalingradu proti Němcům!!! To prý je nepřípustné míchání fotbalu a  politiky!!! Napsal to, myslím, na twitteru, ale především řekl na kamery české televize v  pořadu ČT24 v pátek 13.7. který byl věnován fotbalovému mistrovství světa.

Ačkoli těžiště bylo skutečně u dění na trávníku, nejdelší jednotlivá část  (o  délce 21 minut!!!) byla na téma Fotbal a politika! Kde exceloval, konečně, protože fotbalem byl evidentně zcela nepolíbený – moderátor Václavek, ale především jakýsi Marek Příhoda, takto kantor z Filosofické fakulty University Karlovy – katedra východoevropských studií! A  ten do toho najel opravdu příkladně, úplně stejně, jak je už člověk zvyklý od jeho pobratimů z tohoto pracoviště – Šíra nebo Karla Svobody. Fakt lahůdka! Pokud si chcete také smlsnout, třeba dodatečně, pak zde. Praní mozků přímo příkladné! A  Mádl, zdatně sekundoval. Měl dokonalý přehled o homofobii v  Ruskua o tom, jak to tam KGB má všechno pod palcem.. A to je prý odborník na fotbal. No stačí si připomenout jeho „odborné komenty“ před minulou ligou typu

Když se však nyní, v souvislosti s tím, co se právě děje s kádry Sparty a Slávie, objevují v médiích či na sociálních sítích slovní spojení jako „Hvězdné války“ či „Závody ve zbrojení“, jde sice stále o nadsázku, ale tentokrát už rozhodně ne o vtip. Nad investicemi do posil, jež právě oba kluby předvádějí, se mnohým doslova tají dech.

Aby bylo jasno: To, čeho jsme právě teď svědky, se v historii českého fotbalu ještě nikdy nedělo. Prožíváme zcela unikátní chvíle.

a já ve stejný den před loňským ligovým startem napsal toto:

Vytvoří se tady přes prachy dvě ligy – obou pražských S a těch ostatních. Přirozeně za nadšeného jásotu jejich fandů, ale zejména pražských intervjůků a psáčů. Ti už to prorokují pro tenhle ročník. Odvážím se tvrzení, že letos to ještě nebude. Příští květen uvidíme, o kolik se pletu. Letos, by, za normálních okolností, těm dvěma ještě Viktorka měla konkurovat. Ačkoli její posily, i když jich je nezvykle hodně – celkem 6, jsou v porovnání s nimi za pakatel. Má ale stabilizovaný a dobrý kádr nakoupený v minulosti. A ten by letos měl být pro oba nadkluby dostatečně konkurence schopný. Sehranost a vzájemné vyzkoušené vazby proti jménům a cenám, ale s nutností se sehrát a správně poskládat. Za rok už to bude asi hodně jinak, ale v tomhle ročníku ještě ne. Doufám.

Možná právě loňský totální Mádlův úlet způsobil, že dnes je samozvaným odborníkem na politický fotbal nebo fotbalovou politiku. Netuším, jak správně pojmenovat politické vymývání mozků přes kulatý nesmysl. Takže jak od onoho Příhody, tak od Mádla i moderátora Václavka jsme z obrazovky ČT 24 zase jednou dostali pořádné Politické školení mužstva! Zcela v intencích Radia Jerevan. Toho se totiž kdysi měl jeden z jeho posluchačů zeptat, zda je dovoleno o svátku VŘSR  navštívit s dětmi loutkové divadlo. Radio Jerevan odpovědělo, že ano, ale radost dětí z představení musí být alespoň o  jeden řád menší než radost z velkého výročí! Takže i my musíme mít radost z fotbalu nejméně o jeden řád nižší, než z  toho, jak jsou před námi odhalovány těmi správnými ruské rejdy.

Sděluji moderátorovi Václavkovi, odborníkovi na politický fotbal Mádlovi, vymývači mozků z  Karlovky Příhodovi, Petře Procházkové, Tomáši Vlachovi a podobným psáčům a intervjůkům, jakož i Miroslavu Kalouskovi, Jakubu Jandovi a v neposlední řadě i bafuňářům FIFY, že jsem si radost s  fotbalu a  to dokonce ani toho hraného v  Rusku, od nich vzít nenechal. Ačkoli se snažili. A se mnou další 3 miliardy lidí! A to se tak snažili!

P.S.
málem jsem zapomněl. Určitě si vzpomenete, že na Kose nedávno běžela anketa ohledně dalšího vývoje v  kauze novičok 2. Tehdy jsem vás žádal o různé, pokud možno bizarní scénáře vývoje této druhé novičokové kauzy. Protože mi naprosto unikal jakýkoli její racionální smysl, kromě snahy rozehrát nově a méně směšně tuhle aférku znovu. Teprve s postupem Anglie do semifinále a možnost, že by se stali mistry světa mne dovedla k  určitému závěru, který mi, ač spekulativní, nepřipadá úplně ujetý. Členové britské vlády i královské rodiny kategoricky vyloučili svou návštěvu na fotbalovém mistrovství světa po incidentu se Skripalovými. Demonstrativně sdělili, že do říše zla ani nepáchnou. Ovšem nebýt na finále a u možného triumfu svých zlatých hochů? Kdo si vlastně z  normálních lidí – t.j. voličů ještě případ Skripal dneska pamatuje? Ale všichni fandí kulatému nesmyslu… Jak to udělat, aby pochopili, že ani královská rodina, natož Mayová k Putinovi nemohou? Novičokem číslo 2…. Nechám na vás jestli jsem paranoidní nebo ne.

Dodatek z pondělního rána:

Takže finále máme za sebou. Vyhrál ten lepší. Bez debat. Francie si nakonec pro titul dokráčela jak zaslouženě, tak suverénně.

Nicméně dočkali se i  kazišuci.

Pussyny o sobě daly zase jednou vědět. Aktivisti z protestní skupiny Pussy Riot v 53. minutě zápasu vtrhli na hřiště a běhali po něm, hra proto musela být na chvíli přerušena. Narušitelé byli rychle chyceni a vyvedeni..

Čtveřice byla oděna do černých kalhot, bílých košil a černých sak s kravatou, které připomínaly policejní uniformu. Akce měla název „Policista vstupuje do hry”, čímž aktivisté mimo jiné připomněli jedenácté výročí smrti ruského básníka Dmitrije Prigova, který v dobách SSSR působil v sovětském disentu.

Zajímalo by mne, kolik by Pussyny nafalosavali za podobný incident v  takové Anglii, kdyby tam během fotbalového utkání vstoupily na trávník. Stačil by normální mač, nikoli finále MS! A bylo by to natvrdo, pobyt v  base a  doživotní zákaz vstupu na fotbal k tomu! V rámci nesmiřitelného boje proti chuligánům.

Já vím, Pussyny nejsou žádní chuligáni , ale bojovnice proti diktatuře a v Anglii nemá nikdo důvod protestovat proti vládě….. Všichni se maj jako Pánbů ve Frankrajchu…

To nebyla ovšem podle Seznamu.cz, který informaci o tom, jak to Putin schytal a jaké je trapné nemehlo, vydala jako hlavní zprávu svého webu pod brisantním titulkem

Putin to schytal, že nechal zmoknout chorvatskou prezidentku i Macrona. Během finále MS se činila i skupina Pussy Riot

jediná naprosto diskvalifikují skvrna na finále, která nepochybně pro psáče Seznamu.cz přebila všechno ostatní z letošního šampionátu.

Takže se dozvíme i další světemotřásající věc – Při dekorování vítězů začalo pršet. Buran Putin byl okamžitě pod deštníkem, aby nezmokl, ovšem Macrona chorvatská premiérka zmokli, protože pro ně deštníky dorazily s velkým zpožděním! No, co byste od burana chtěli nebo čekali. Hlavně, že sám byl v  suchu….

Kalousek je jiný gentleman! Nepochybně, však ho známe! Proto si pospíšil s  tvrdým odsudkem:

Že deštníky jsou v kompetenci osobních ochranek prezidentů a tedy že ta ruská s  deštěm evidentně počítala a  ta francouzská a chorvatská nikoli? Koho to zajímá? Důležité je, že Putin je buran! A  že si Kalousek může, spolu se Seznamem.cz plivnout!

– – –