NBC odhalil Trumpa: “Je to Putinův osobní spící agent”

11. 7. 2018     zdroj
Poradci amerického prezidenta Donalda Trumpa vyjadřují obavy z blížícího se setkání v Helsinkách 16. července mezi americkým vůdcem Donaldem Trumpem a ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Vladimír Putin se podle jejich názoru snaží vbít klín mezi ně a amerického prezidenta. Americká média citují slova ruského vůdce, který si údajně stěžuje Donaldu Trumpovi na “fejkové zprávy”, které šíří nepřátelé o Rusku, a stěžuje si na jeho rezort zahraniční politiky, jehož tajné hry neumožní jejich přátelství.


A vzájemné vztahy mezi oběma prezidenty jsou zatím podle názoru novinářů, kteří se honí za senzacemi, zahaleny závojem jakéhosi tajemna.

New York Magazine v předvečer setkání obou prezidentů vydal článek nazvaný “Pramp/Tutin”, v němž předkládá konspirační teorii, podle níž byl Donald Trump ruským agentem od roku 1987. Článek, který se stal stěžejním v daném čísle, začíná rozsáhlou diskusí o problému, zda existovala tajná dohoda v roce 2016 mezi Trumpem a Ruskem. Autor materiálu Jonathan Chate si nelenil a shromáždil rozsáhlou databázi pro svou úchvatnou teorii. Jeho šetření zavádí čtenáře do doby, kdy začal SSSR, v jehož čele byl tehdy Michail Gorbačov, pootvírat hranice a kdy západní investoři viděli potenciálně lukrativní trh. Tenkrát se na obzoru objevil D. Trump.

Pak se Sovětský svaz zhroutil, vznikla Ruská federace; KGB se stala FSB; Spojené státy prošly vládou Billa Clintona a Obamovou administrativou; Rusko šlo zatím svou vlastní cestou, včetně šokové terapie ponoření do kapitalismu za Borise Jelcina, který zvítězil ve druhé kandidatuře s pomocí západních expertů. V roce 1999 se na ruské scéně objevil Vladimír Putin. Vztahy mezi Ruskem a USA prošly během těchto tří desetiletí různými etapami a Rusko podle Chateho celou tu dobu plánovalo, že učiní Donalda Trumpa prezidentem USA, což se nakonec podařilo.

Jakékoli vazby mezi jmény Vladimíra Putina a Donalda Trumpa spojuje autor dohromady, aby pokračoval ve spřádání svého šíleného obrazu, na němž se vyskytují také takovéto “stehy”: údajně Trump najal Putina, aby naboural techniku ​​hlasování; ruští trollové dostávají pokyny osobně od Trumpa a Rusko zase financuje NRA (Národní střeleckou asociaci USA).

V článku jsou i následující řádky: “… Trump se chystá setkat se s Vladimírem Putinem soukromě koncem tohoto měsíce. Tak bude jasná tajná dohoda mezi oběma vůdci států a to, co vypadalo pouze jako podezření, se stane na denním světle zřejmým otevřeným spojenectvím. A je nepřípustné považovat toto setkání pouze za platformu pro jednání mezi prezidenty obou zemí a nevidět v něm možnost pro tajnou dohodu mezi hlavou ruské rozvědky a jejím propagátorem”.

Mezitím hovořil novinář amerického kabelového televizního kanálu MSNBC se samotným Jonathanem Chatem, který se stejně nadšeně jako ve svém článku podělil s diváky a kolegou o své výmysly a vyzdobil je neméně barvitými detaily jako ve svém autorském materiálu; poznamenal také, že mnohé z toho, co popsal, se na první pohled zdá být jen jako souhra náhod, ale obvykle za takovými náhodami je často faktické pozadí.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová