„Petrojuan“ by mohl zachránit Nigérii a odvrátit další migrantskou krizi

Andrew Korybko
28.7.2018    Zvědavec
Čína uvedla, že je připravená zvýšit své investice do ropného průmyslu Nigérie.

Čínská národní offshorová ropná společnost plánuje do této sféry napumpovat další 3 miliardy dolarů navíc k částce 14 miliard dolarů v aktivech, která již má v tomto západoafrickém státě, což je obrovský krok, naznačující záměr Číny snížit vliv USA a Indie v této nejlidnatější zemi Afriky. Washington je hlavním vojenským partnerem Abuji (tj. hlavní město Nigérie, pozn. překl.), byť podmíněným, s kterým nelze vždy počítat, zatímco Nové Dillí je největším partnerem, pokud jde o energetiku. Čína se však oproti tomu snaží využít zájemně propojenou ropnou a finanční politiku, aby se nakonec stala nejdůležitějším rozvojovým partnerem Nigérie.

Čína přišla s oznámením, že hodlá navýšit své investice do energetiky v Nigérii o více než pětinu, až po uzavření dohody o měnovém swapu v hodnotě 2,4 miliard dolarů na začátku května, což je – i když to zdánlivě není mnoho v abstraktním smyslu – koncipováno tak, aby byly posíleny budoucí vyhlídky na tzv. „petrojuan“ spojením největšího producenta ropy v Africe a největšího nepřítele petrodolaru. Předpokládá se, že tato strategie bude navazovat na několik železničních koridorů, které chce Čína postavit v Nigérii, aby z této země učinila nejdůležitější dopravní uzel v rámci rozsáhlého megaprojektu, nazvaného Sahelsko-saharská hedvábná stezka, kterou postupně buduje. Cílem tohoto megaprojektu je podpořit největší koncentraci extrémně chudých lidí na světě, aby se vymanili z chudoby.

Nejdůležitější roli zde však hraje čas, neboť Nigérie je časovanou bombou konfliktů hybridní války, sužují ji ohromné problémy, plynoucí z geopolitického původu – spojení dvou dříve oddělených britských kolonií. Ať už je to Boko Haram na vyprahlém severovýchodě, či tzv. „Biafra“ militantů v prosperující deltě Nigeru, nebo etnicko-náboženské konflikty mezi pasteveckými a zemědělskými komunitami v úrodném „Středním pásu“, Nigérie se nyní potýká s tolika bezpečnostními výzvami, že jako jediná naděje se nabízí zavedení dlouhodobě udržitelného rozvojového řešení v postižených regionech přesně v tom duchu, jak si Čína představuje strategii Hedvábné stezky.

Propojenost Nigérie s nově vznikajícím multipolárním světovým řádem prostřednictvím vzájemně propojených ropných, finančních a rozvojových dohod s Čínou je krok správným směrem, přesto však bude zapotřebí více, než jen „petro-juan“ a železnice, aby byl tento upadající stát zachráněn. Pokud však Peking uspěje, potom by to také mohlo skončit záchranou Evropy, neboť by byla ušetřena migrantské krize 2.0, která by byla nevyhnutelně vyvolána, pokud by se zhroutila nejlidnatější země Afriky.

The “Petroyuan” Might Save Nigeria And Avert Another Migrant Crisis vyšel 24. července 2018 na Oriental Review. Překlad v ceně 157 Kč Zvědavec.