Spása pro Ukrajinu: Armáda prostitutek bude užitečnější než banderovci. Jak vylepšit HDP? Inspirace v zemích Evropské unie. Jediný kvetoucí resort v zemi. Cesta do Evropy bude konečně otevřená

Olga Samofalová

1.7.2018 Vzgljad, překlad ProtiProud
OLGA SAMOFALOVÁ podává ukrajinským politikům návod, jak naplnit státní rozpočet po vzoru států Evropské unie, které již pokrokově pochopily, že žádné peníze nesmrdí.


Ukrajina by mohla převzít zkušenosti z EU a naplnit státní rozpočet pomocí manipulace s makroekonomickými statistickými údaji. EU už několik let získává příjmy z legalizované prostituce a započítává je do HDP. Pro Ukrajinu, která se stala centrem světové sexuální turistiky, jak tvrdí samotní ukrajinští poslanci, slibuje tento přístup mnohé výhody.

Motor ekonomiky EU

Už téměř čtyři roky země EU berou oblast stínové ekonomiky jako součást HDP. Statisticky pomáhají růstu evropským ekonomik obchod s drogami, pašeráctví a prostituce. V mnoha zemích EU je prostituce legalizována a umožňuje naplnit státní rozpočet.

Například ve Velké Británii jsou prostitutky oficiálně pracující občanky a od počátku roku 2000 i v Německu, Švýcarsku, Itálii a Maďarsku. Pravda, všude mají pro tuto práci svá vlastní pravidla. V Nizozemí je například povoleno zřizovat veřejné domy, ale pouliční prostituce není vítána. V Itálii jsou naopak nevěstince zakázány, zato poskytovat sexuální služby v soukromí se nezakazuje. Ve Švýcarsku musí každý nevěstinec získat licenci, podobně jako taxikáři. Zde mají dokonce zkušenost i s otevřením veřejného domu pro homosexuály.

Mimochodem evropské státy tím, že rehabilitovaly tento sektor služeb, obstojně pozvedly statistická čísla svých ekonomik, jež se jen slabě a pomalu zotavovaly po krizi v letech 2008 a 2009. Přepočítáním ukazatelů Evropským statistickým úřadem se po reformě HDP v Evropské unii dodatečně navýšilo o 2,4%. Přičemž ekonomika EU v té době ve skutečnosti stagnovala a vykazovala růst významně menší než 1%. Rakousko a Nizozemsko upravily svůj ukazatel HDP o 3 až 4%, Finsko a Švédsko o 4 až 5%. Velká Británie vypočítala, že díky novým sektorům ekonomiky se HDP země zvýšilo téměř o 17 miliard dolarů, neboli o 0,7%. Po přechodu na nový systém vykazování zahrnuly evropské země do HDP nejen tyto nelegální obory, ale i další ukazatele. Vykreslit celoevropský růst jako takříkajíc vpravdě růstový bylo již pro EU lehkých statistickým úkolem.

Ukrajina se má od EU čemu učit

Tím spíše by země, která usiluje stát se evropskou, měla z takovéto neobyčejné zkušenosti EU vytěžit pro sebe maximum.Zvláště když na Ukrajině v posledních letech nabývá vrcholu popularity sexuální turistika. Ukrajinské úřady to stále považují za nelegální průmysl a nevěstince jsou zde zakázány. Evropská integrace však volá po změně postojů.

Legalizace prostituce pomůže zemi stimulovat příliv nových sexuálních turistů, kteří se dnes raději vyhýbají stínovým ekonomikám. Dále bude možné naplnit chronicky deficitní rozpočet Ukrajiny, který upadá z důvodu zhroucení průmyslu a poklesu vývozu (ten se po rozpadu vztahů s Ruskem nepodařilo obnovit). A daňové příjmy od kněžek lásky mohou být směrovány na pomoc sociálně nezabezpečeným vrstvám obyvatelstva, včetně příspěvků na placení nepřiměřených sazeb za plyn.

Třešničkou na dortu může být manipulace s makroekonomickými statistikami podle vzoru Evropské unie. Ukázat vyšší míru růstu ukrajinské ekonomiky s pomocí začlenění sexuálního průmyslu do HDP bude pro ukrajinské orgány hračka. Přitom nárůst může být opravdu značný, pokud máme soudit podle rozkvětu tohoto dynamického odvětví ukrajinské ekonomiky.

Perspektivní “průmyslová” základna

Druhotné přínosy lze očekávat ve vztahu k bezpečnostním orgánům. Obvykle na boj proti prostituci, pokud jde o ilegální sféru, stát utrácí hodně peněz – na policejní personál atd. Legalizace tohoto podnikání umožní státu ušetřit na počtu zaměstnanců i zásahových operacích. Pokud jsou však bezpečnostní orgány spojeny s nezákonným byznysem a mají z něho černé příjmy, legalizací prostituce pravděpodobně nebudou potěšeny. Přinejmenším bývalý šéf policie Alexandr Těreščuk řekl, že prostituce v zemi je „pokryta“ bezpečnostními orgány.

„Ukrajina se postupně stává centrem světové sexuální turistiky. Namísto výroby, inovací či intelektuálního rozvoje jsme proslaveni snadno dostupnými dívkami,“ uvedla nedávno na tiskové konferenci v Kyjevě Irina Suslová, předsedkyně podvýboru pro otázky genderové rovnosti a nediskriminace spadajícího pod Radu pro lidská práva, národnostní menšiny a mezinárodní vztahy.

„Lidé z celého světa přijíždějí na Ukrajinu, aby využívali tyto služby. V podstatě jde o velká města – Charkov, Kyjev, Lvov, Dněpr, Oděsa, kde je velký výběr dívek a je vybudována vhodná infrastruktura. Vytvořila se již mocná zprostředkovatelská síť, která poskytuje služby na klíč – organizuje chartery, pracuje s vybranými dívkami, dokonce provádí poznávací exkurze – kde dívky najít, jak s nimi jednat, jak je snadno dostat. Pokud v zemi existuje sexuální turistika, je nevyhnutelné i zapojení dětí,“ pokračuje Suslová.

Podle ní se prostitutkami ve většině případů stávají mladistvé dívky ve věku 13-17 let. „Přicházejí z chudých rodin, kde jsou nuceny si vydělávat na živobytí. Někdy vlastní rodiče dávají dítě na inzertní vývěsku. Nedávno jsme v médiích mohli vidět několik příběhů na toto téma. Nejhorší na tom je, že významná část společnosti to vnímá jako normální a soudí, že takové služby mohou zemi pomoci naplnit rozpočet,“ dodala politička rozhořčeně.

V loňském roce v Kyjevě dokonce proběhl mítink před budovou Rady. Jeho účastníci požadovali zrušení pokut za prostituci, dekriminalizaci a legalizaci sexuálního průmyslu, protože podle jejich slov je prostituce „stejná práce jako každá jiná“.

Jak byznys funguje?

V televizním pořadu „Groše“ novináři objasnili, jak na Ukrajině funguje sexuální turistika. Turisté přicházejí do země za službami intimní povahy. Nejčastějšími hosty jsou Turci. Na webu najdete mnoho stránek, které nabízejí celé zájezdy na Ukrajinu. Organizátoři zakoupí letenky, rezervují hotelový pokoj a najdou vhodné dívky. Cena za takovou službu činí 3 tisíce dolarů.

„Funguje to takto: pro jednoho klienta vyberou několik krasavic, zakoupí jim šaty, přivedou je do salonu. Pak je odvezou do apartmánů, kde si turisté vyberou tu nejlepší. Za jednu takovou směnu si dívka může vydělat 5 až 6 tisíc hřiven plus spropitné. Celá tato částka je potom rozdělena 50/50 (mezi dívkou a zprostředkovatelem),“ říkají v televizním pořadu.Takže za dvě takové směny může ukrajinská dívka vydělat jeden celý průměrný měsíční plat na Ukrajině.

Ceny se v tomto sektoru služeb značně liší, ale celkové příjmy jsou zde na ukrajinských standard vysoké. Průměrný měsíční příjem ukrajinských žen v kyjevských striptýzových klubech, jakých je v hlavním městě nejméně 45, dosahuje 2,5 až 3 tisíce dolarů, uvedli novináři z „Grošů“.

Ocenit nezákonný obchod s prostitucí v zemi je obtížné. V roce 2014 místní média odhadla, že legalizací prostituce, lehkých drog a hazardních her, a pokud by se Ukrajina stala gay-centrem Společenství nezávislých států, mohla by ukrajinská vláda dodatečně získat do rozpočtu 4 miliardy hřiven každý rok. Příjmy ukrajinských kněžek lásky se odhadují na 13 – 20 miliard hřiven ročně. Pokud by se tento byznys legalizoval a jeho vlastníci museli platit daň z příjmů ve výši 15%, pak pouze na prostituci může státní rozpočet dodatečně získat 2 až 3 miliardy hřiven ročně.

Není nad evropskou inspiraci. Tak vzhůru do EU!

– – –
Související: