Chanel 4: Podle Lavrova Londýn systematicky ničí důkazy případu Skripal!

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí

Cathy Newman a -kou-

1.7.2018 Channel4PrvníZprávy
V rozhovoru pro Channel 4 News ruský ministr zahraničí uvedl, že britské orgány mohly záměrně odstraňují důkazy o otravě exšpiona Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury.


Podle Sergeje Lavrova tento incident dovolil Londýně nasměrovat politiku EU proti Moskvě.


Ch4: OPCW rovněž vyšetřovala takzvaný případ Skripal. Chci se zeptat, zda si myslíte, že otrávení nervově-paralytickým plynem exšpiona, jeho dcery a policisty v ulicích britského města – je postup rozumného státu?

Sergej Lavrov, ministr zahraničních věcí Ruska: Rozumný stát? V žádném případě. Je to zločin, vážný zločin. A od samého začátku jsme navrhli, aby se provedlo společné šetření, neboť to jsou naši občané, alespoň dcera Skripala je občanka Ruska, a u Skripala, zdá se, že je dvojí občanství – Ruska a Spojeného království.

Od samého začátku jsme navrhovali společně vyšetřit tento incident. Zadali jsme spoustu otázek, dokonce i otázky týkající se postupů Úmluvy o zákazu chemických zbraní. V odpovědi nám bylo řečeno, že nás britská strana nechce poslouchat. Protože od nás potřebují jen jednu věc – říci, zda to udělal Putin, nebo zda ztratil kontrolu nad těmi, kdo to udělali. To bylo vše, co chtěli Britové s námi prodiskutovat.

Jsme velmi znepokojeni rozpory v situaci se Skripalovými. Nikdy nám nebyl poskytnut konzulární přístup k našim občanům v rozporu se všemi mezinárodními úmluvami o diplomatických a konzulárních vztazích. Nebylo nám poskytnuto žádné rozumné vysvětlení, proč neteř Sergeje Skripala nedostala vízum, ale jen chce přijet a vidět svoji sestřenici. A máme mnoho dalších otázek týkajících se samotné otravy.

Ch4: Ale proč by britské orgány měly dát přístup k materiálům, spojit vyšetřování se zástupci země podezřelé z organizování tohoto atentátu?

Sergej Lavrov: Víte, že vyšetřování ještě neskončilo. Ve Skotland Yardu říkají, že to bude trvat ještě několik měsíců. Boris Johnson nedávno uvedl, že dezinfekce oblasti je nyní v plném proudu – a to téměř několik měsíců po incidentu.

Zraněný policista se zázračně uzdravil a Skripalovy se zázračně uzdravili. Teď se hovoří o plánech na demolici domu, kde žili, stejně jako domu tohoto policisty. Všechno je to jako systematické ničení důkazů. Podobně ihned odstranili lavičky z parku (v Salisbury). A samozřejmě jsou videokazety, kde policie nebo zvláštní služby kontrolují tyto lavičky ve speciálních ochranných oblecích a vedle nich jsou lidé bez jakékoli ochrany. To všechno vypadá velmi zvláštně.


Ch4: Pane Lavrove, obviňujete britskou vládu, že zametá stopy?

Sergej Lavrov: Nevylučuji to. Zatímco nám nejsou poskytnuty žádné informace … Víte, že v posledních letech v Londýně zemřelo asi deset ruských občanů. A ve všech deseti případech …

Ch4: Z jakého důvodu si to myslíte?
 

Sergej Lavrov: Ve všech deseti případech bylo vyšetřována jejich úmrtí utajeno. Nerozumíme proč. Upřímně řečeno, pokud vás zajívají příčiny jejich smrti, tak, jak říká moudrost: podívejte se, kdo má z toho prospěch. A Spojené království rozhodně získalo politický prospěch z toho, co se děje.

Ve skutečnosti, pokud o tom přemýšlíte, rozvine se zajímavá situace: země, která se chystá vystoupit z EU, jí určuje svoji politiku vůči Rusku. Můžete si vzpomenout, jak Britové jezdili do hlavních měst všech členských států EU a vyzývali je, aby vyhnali ruské diplomaty. A právě tak postupovali. Většinou to udělali, někteří neudělali.

Následně jsme soukromě ptali těch, kteří se připojili k této britské akci, zda jim byly představeny   jakékoliv důkazy, kromě veřejných vyjádření Londýna. Bylo nám řečeno, že ne. Ale řekli, že jim bylo slíbeno, že později, jak bude probíhat vyšetřování, budou jim poskytnuta další fakta.

Ch4: Ale vy jste říkal „podívejte se, kdo má z toho prospěch” …

Sergej Lavrov: Myslíte, že je to normální?

Ch4: Ale řekl jste „hledejte, kdo má prospěch”. A mnozí na Západě věří, že Rusko má prospěch z chaosu. Ať už je to brexit, atentát na Skripala nebo volba prezidenta Trumpa …

Sergej Lavrov: Zapomněl jste na Katalánsko, na Katalánsko bylo zapomenuto.

Ch4: Zapomeňme zatím na Katalánsko …

Sergej Lavrov: Kromě toho jste zapomněli zmínit volby, které se brzy uskuteční ve Švédsku. Jejich předseda vlády také řekl …

Ch4: O tom budeme hovořit později. Ale chaos …
 Sergej Lavrov: Makedonie, Černá Hora …

Ch4: Dobře. Řekněte mi, je pro Rusko výhodný chaos, jak někteří na Západě věří?
Sergej Lavrov: Je třeba vzít v úvahu historickou vazbu, chronologii událostí. Chcete říct, že Rusko mělo prospěch z chaosu pár týdnů před prezidentskými volbami a pár měsíců před zahájením Mistrovství světa ve fotbale? Co myslíte?

Ch4: Mě zajímá, co řeknete vy. Je chaos pro Rusko užitečný? Chaos po celém světě.
 
Sergej Lavrov: Chci si objasnit otázku. Je pro Rusko výhodný chaos několik týdnů před prezidentskými volbami a pár měsíců před Světovým pohárem? Otázkou je tohle?
 
Ch4: Ale vy jste mluvili o novém světovém řádu, který, jak doufáte, pomůže vytvořit Rusko. Koneckonců se nový světový řád mnohem snadněji vybuduje, pokud je EU v chaosu a Rusko působí jako arbitr na Středním východě a rozhoduje v Sýrii. Pro Rusko je to potenciálně výhodné.
 
Sergej Lavrov: Ne, to je úplně špatné. To je zcela nesprávná interpretace mých slov. Neřekl jsem, že Rusko usiluje o vytvoření nového světového řádu.
 
Ch4: Ale pomáhá s jeho formováním.
 
Sergej Lavrov: Já jsem řekl, že Rusko by mělo být jedním z hráčů a za rovnoprávných podmínek posuzovat, jak je využívána objektivní realita multipolárního světa vznikající před našima očima, způsobem přijatelným pro všechny. To jsem říkal. A ti, kteří na Západě určují politiku rusofobie, mají přímo protichůdné zájmy. Snaží se potrestat Rusko, snížit jeho status …
 

Ch4: Proč si to myslíte?
 

Sergej Lavrov: Protože je velmi bolestivé ztratit nadvládu v mezinárodní aréně, která trvala půl tisíciletí. Stručně řečeno. A to není kritika, ale skutečnost. Chápu pocity lidí, kteří kdysi dominovali v Indii, v Africe, v Asii a dalších částech světa, a nyní si uvědomují, že jejich čas uplynul.



Související: