Šťastná plavba na Titaniku

Jaroslav Loudil
19. 7. 2018
Léto 2018 mi silně připomíná léto před 10 lety, tedy léto 2008. Není to však příjemným počasím, jde o stav ekonomiky našeho státu i celého světa. Statisíce Čechů se nyní nalézají  v horizontální poloze u moří a moříček všech kontinentů, získávají bronzovou pleť a  pořizují miliony fotek z exotických destinací. Můžou si to dovolit! Dá se říci, že v ČR je dnes vlastně – “záporná nezaměstnanost” !! Počet volných pracovních míst totiž převyšuje o 60 000 počet hlášených nezaměstnaných, to známe naposledy za časů Dr. Gustáva Husáka a  hlubokého socialismu! V časech kapitalismu něco neuvěřitelného!

Platy rostou v ČR meziročně skoro o 9 % , firmy si zoufale přetahují zaměstnance a kde to už jinak nejde, tak dovážíme tisíce gasarbajtrů z Rumunska, Mongolska, Vietnamu, Filipín, Bulharska, Ukrajiny,…atd.atd. Přesně to samé jako v létě 2008 !! Ceny nemovitostí raketově rostou, v Praze jen za 2 roky o 42 %(!), penzisté mají slíbeno od 1.ledna + 900 Kč, ti nejstarší rovnou celých 1000 Kč. Vesele se rozhazuje na všech frontách.
Každý vnímavý člověk se musí ptát: “Je tohle normální??” Odpověď je známá, není. Současný euforický stav ekonomiky byl totiž vytvořen zcela uměle činností centrálních bank a vlád celého světa. V roce 2008 centrálbanka USA FED nastavila úroky na NULU a pak je tam držela celých 7 let. Světová ekonomika si na nulové úroky už přivykla, staly se pro ní drogou a dopingem. To ale nestačilo a tak bylo natištěno za 4 biliony Dolarů ničím nekrytých papírových peněz (je to více jak roční HDP Německa). Tyto ničím nekryté peníze byly postupně – “propašovány do ekonomiky” v podobě úvěrů, dotací a pobídek. To co nyní vidíme je tedy pouze umělý růst, vyvolaný nastavením nulových úroků a  výrobou ničím nekrytých bilionů Dolarů na tiskařských strojích.
P.S. Krach celého současného ekonomického experimentu je nevyhnutelný. Opět tu máme po 10 letech bublinu, která musí nějak prasknout. Co ovšem bude spouštěčem zatím nevíme, ani to kdy to vypukne. Vrcholu už bylo dosaženo, nyní se pojede dolů. Jak rychle a  kam až, to se uvidí. První vlaštovky již byly oznámeny! Český export v  prvních pěti měsících 2018 byl o 0,3 % menší(!!) jak před rokem, výroba nových aut v českých automobilkách jen stagnovala. A to jsou přitom pilíře naší ekonomiky, export i výroba aut.

Nemám rád centrální bankéře, tvůrce ekonomických BUBLIN!!

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/zahranicni-obchod-kveten-2018-vyvoz-mezirocne-klesl-dovoz-stagnoval-112242.html