Trump seřval média a chce další jednání s Putinem!

– kou –
20. července 2018 twitter.comPrvníZprávy
Prezident USA Donald Trump uvedl, že některá média vysílající falešné zprávy chtějí vidět vážnou konfrontaci mezi Washingtonem a Moskvou, což by mohlo vést k válce mezi oběma zeměmi.
„Lživá média tolik chtějí vidět vážnou konfrontaci s Ruskem, a to i konfrontaci, která by mohla vést k válce, se tak špatně a slepě staví a nenávidí, že bych mohl míst dobrý vztah s Putinem,“ napsal Trump na svém Twitteru.

A následně následně překvapivě na Twitteru sdělil, že netrpělivě čeká na další schůzku s Vladimirem Putinem.

První plnohodnotné setkání mezi prezidenty Ruska a Spojených států Vladimíra Putina a Donalda Trumpa se uskutečnilo 16. července v Helsinkách. Prezidenti nejprve mluvili tete-a-tete více než dvě hodiny, poté delegace jednaly v rozšířeném formátu a pak oba odpověděli na otázky novinářů. Po setkání představitelé vyjádřili zájem o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Výsledkem ale byla ostrá kritika nejen médií ve Spojených státech.

Trump sice kritizuje celkem oprávněně média, ale zapomíná obrátit tuto kritiku i na americké politiky, kteří zaujali stejně ostře negativní postoj ke schůzce Trumpa s Putinem.

A nakonec to byl sám Donald Trump, který udělal od Helsinek krok zpět, když pod palbou kritiky (zejména za to, že zpochybnil, že by se Rusko zúčastnilo vměšování do amerických voleb) prohlásil, že se „přeřekl“. Následně obvinil Rusko z vměšování do voleb 2016 a Putina z „osobní odpovědnosti“ za toto údajné vměšování.

Tím však překvapivé výroky amerického prezidenta neskončily.

Trump netrpělivě čeká na druhou schůzku s Putinem.

Na svém dalších Twitteru uvedl, že je připraven na druhé setkání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem po summitu v Helsinkách. Poznamenal, že všechny problémy, které byly projednány během rozhovorů, lze vyřešit.

Na druhém zasedání Trump doufá, že bude diskutovat o boji proti terorismu, bezpečnostní otázky Izraele, nešíření jaderných zbraní, kybernetické útoky, hospodářské spolupráci s Ukrajinou, mír na Blízkém východě, Severní Koreji a o dalších tématech.

Ruští činitelé zatím nijak vášnivě nereagovali na Trumpovy „veletoče“. Ruská média navíc celkem bez hysterie připisují jeho měnící se postoje vnitropolitickým problémům, jímž je americký prezident permanentně vystavován.


Související: