Trump vystoupil proti umístění vojsk NATO na hranicích Ruska

23. 7. 2018¨    zdroj
V předvečer dal americký prezident Donald Trump zcela jednoznačně mezinárodnímu společenství najevo, že vůbec nemá zájem o další postup NATO k hranicím Ruska. Během vystoupení v televizi Fox News byla hlavě Bílého domu položena konkrétní otázka, proč by američtí vojáci měli jít bojovat například do Černé Hory a umírat tam neznámo za co. Na to Trump odpověděl, že on sám vůbec nevítá a nepodporuje takové kroky.


Podle názoru prezidenta USA může být konflikt v téže Černé Hoře příliš tvrdý a nakonec povede k vypuknutí třetí světové války, což absolutně nechce.

“Černá Hora je malá země s velmi silnými lidmi. Jsou to velmi agresivní lidé, mohou být agresivní a – blahopřeji – získáme třetí světovou válku”, řekl v televizním vysílání.

Zároveň byl Trump nucen připustit, že v případě nutnosti bude v souladu s dohodami v rámci NATO přece jen nutno tam poslat armádu USA.

Podle názoru Dmitrije Suslova, experta na mezinárodní vztahy a zahraniční politiku USA, který vyjádřil v rozhovoru s Baltnews.lt, dal Donald Trump svými slovy jasně najevo, že si nepřeje další rozvoj NATO na východ.

Poznamenává, že šéf Bílého domu měl zjevně na mysli nejen Černou Horu, ale i Ukrajinu a Gruzii. Je zřejmé, že pokud se tyto země stanou součástí Severoatlantické aliance, situace v regionu se značně vyhrotí a případ může skutečně dospět k rozsáhlé válce, jak zavčas varoval Vladimír Putin.

“Na příkladu Černé Hory vyjádřil Trump své obavy z dalšího nezadržitelného rozšíření severoatlantického bloku. Země, které mají územní problémy nebo konfrontační vztahy se svými sousedy, mohou vyvolat vojenský konflikt, což automaticky povede ke vstupu celého bloku NATO do války. Trump si uvědomuje, že to platí obzvláště, když mluvíme o zemích, jako jsou Gruzie a Ukrajina. Jejich vstup do aliance bude přímým krokem ke třetí světové válce”, domnívá se Dmitrij Suslov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová