Za socialismu byla práce, méně kriminality, lepší jídlo, lepší školství a lidé se měli rádi, řekli občané. A je zle

26.7.2018 VDParlametníListy
Protikorupční aktivista a středoškolský učitel Juraj Smatana, o němž se hovoří také jako o samozvaném odborníkovi na konspirace, se na svém facebookovém profilu vyjádřil k průzkumu ohledně míry souhlasu s tvrzeními o socialismu.


Podívejte se na tabulku odpovědí získaných v sociologickém výzkumu, pořádaném společností FOKUS v dubnu a květnu letošního roku na Slovensku. Juraji Samatanovi se z výsledků a odpovědí dělaly osipky a výsledky svádí na všechno možné, hlavně na působení “podfinancovaných, ignorovaných a frustrovaných učitelů”, kteří působí od roku 1990 na mládež, ale například i na bulvár.
Jen na to jedno nejdůležitější pan Smatana zapomněl. Dnešní systém na Slovensku, který je ve většině parametrů identický se systémem panujícím v Česku, není v mnoha ohledech, především v oblasti péče o člověka, lepší, než “reálný socialismus” praktikovaný v ČSSR.
Samozvaný kádrovák médií Juraj Smatana vidí ve výsledcích průzkumu a v jím zachycených náladách obyvatel Slovenska jakési “bezpečnostní riziko”.
Pro mne jsou bezpečnostním rizikem spíš lidé Smatanova typu, kteří sice nejsou schopni hlubšího analytického myšlení, ale veřejný prostor neustále otravují štvaním proti nositleům “nesprávných názorů”, proti svobodnému internetu a sváděním viny na detailní doprovodné systémové jevy aniž by se dotkli podstaty problému.
A tady je ona tabulka odpovědí: