Jan Schneider o fejkňůs, Drtinové a Nové republice

 Jan Schneider
14. 8. 2018      PrvníZprávy
První publicistický videokanál DVTV, konkrétně jedna polovina z kmenové dvojice, Daniela Drtinová, si minulý týden pozvala nezávislého kandidáta za SPD Ivana Davida.
Grilování, opékání, ždímání a podobné mediální mučeníčko je potěšeníčko, zvláště u lidí, kteří dobrovolně vstoupí do veřejného prostoru a uplatňují svoje pasivní volební právo. O to by nešlo, to je naopak přímo jedna z nezbytností demokratického procesu – a kdyby Ivan David nesnesl pomyšlení na mediální barbecue, jistě by pozvání nepřijal. Potud vše v pořádku.


Strnul jsem však na závěr rozhovoru. Daniela Drtinová takto promluvila:

“Poslední věc, pane Davide. Váš web Nová republika je monitorován ministerstvem vnitra jako desinformační server. Vy jste podepsán pod stanovami občanského hnutí, které tento web provozuje, proč jako politik, který by měl být vzorem, nebo tak já alespoň tedy v té naivní pozici, vy jste mi ji přisoudil, to vnímám.“

Daniele Drtinové se podařil opravdu pěkně tučný hybridní fake, nota bene na triko ministerstva vnitra!

Na webu Parlamentních listů byla totiž zveřejněna odpověď Hany Malé z tiskového odboru MV ČR Parlamentním listům z 5. ledna 2018: „Ministerstvo vnitra neposuzuje konkrétní weby, ale konkrétní informace. Žádné seznamy tedy rezort vnitra nevytváří.“

Tuto odpověď by měl znát každý, kdo se o takzvané fake news zajímá. Bylo na ni několikrát, možná dokonce mnohokrát odkázáno, není to žádná zasutá informace. Takhle to ale prostě dopadá, když lidé nečtou Parlamentní listy!

Štěpánek: Chcete vidět umanutou, ukřičenou novinářskou slepici?

To, co se Drtinové stalo, je velmi dobrá ilustrace pořekadla, že „zloděj křičí chyťte zloděje“, ale též i staré smutné moudrosti, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou (tomu ale zabráníme, slibme si to!).

Bylo by proto zajímavé vědět, odkud Drtinová tento fake nabrala, a jakým kritickým procedurám jej podrobila při přípravě rozhovoru s Ivanem Davidem. Příznačné je, že v rozhovoru téma „fake news“ sice zmínila, a nebyla schopna říci žádnou konkrétní desinformaci, kterou by Ivan David na svém webu šířil. Opírala se pouze o ten žvást!

Tak co, svěří se nám, udělá „fejkový coming out“? Omluví se ministerstvu vnitra?

Každopádně závěrečné Davidovo „nezklamala jste mě“ by jí mělo znít ještě dlouho výstražně v uších, zejména vzhledem k Davidově profesi.