Rom: Osobnosti regionu říkají zahraničním misím ano

Ivan David
14. 8. 2018
Mediální lži jsou všední každodenní praxí. Jsme na to tak zvyklí, že už nás ani nerozčílí. Jde o adaptační mechanismus, tzv. habituaci. Každý ví, že smrad po určité době přestaneme vnímat. Musíme opustit zasmraděný prostor a vrátit se, abychom ho opět cítili. Lži se v médiích vyskytují roztroušeně, někdy koncentrovaněji, jindy sporadicky. Jsou věci, které dobře známe, rozumíme jim. Tam lež odhalíme snadno. Odhalené lži nás musí vést k úsudku, že nemůžeme věřit ani ve věcech, které neznáme a nerozumíme jim. 


I lhář sám je adaptován, nestydí se, ba někdy i přizná “je to moje práce”.

Lež může být i v náznaku, čtenář, posluchač či divák je uveden v omyl. Například jistý významý celostátní týdeník před 19 lety vyšel s titulní stránkou, na níž byla fotomontáž mojí fotografie a mříží s titulkem “Skončí David za mřížemi?” Článek uvnitř spekuloval o jakýchsi podezřeních (z nichž žádná nebyla prokázána, nebyl jsem vyšetřován, natož obviněn). V časopise netvrdili, že David skončí za mřížemi. Šlo jen o to, aby každý, kdo uvidí titulní stránku okamžitě pochopil, že David je darebák, ne-li zločinec. O Davida nešlo, šlo o prachy jistých firem nespokojených, že nedosáhly plánovaného zisku. A taky šlo o rozložení Zemanovy vlády, aby věci šly tak jako před tím (a potom) a nikdo nepřekážel.

I “novináři” okresního formátu lžou, aby se zavděčili.

Zde je ukázka z Berounského týdne, 14.8.2018:

Osobnosti regionu říkají zahraničním misím ano
Berounsko – Názory na zahraniční mise českých vojáků nejsou jednotné. Rozsáhlá diskuse na toto téma se rozpoutala na sociálních sítích ve spojitosti s úmrtím tří českých vojáků, kteří zemřeli při sebevražedném útoku na východě Afghánistánu. V souvislosti s případem vyzvali zástupci hnutí SPD a komunistů k přehodnocení české účasti na misích v cizině. Sněmovna ale udělala opak. V červnu schválila posílení několika zahraničích misí, a to až do roku 2020.
Většina obyvatel a osobností berounského regionu zahraniční mise české armády podporuje, a to zejména proto, že jsme součástí NATO. (rom)” 

Nejdříve pravdivé věty, že názory nejsou jednotné, že po úmrtí vojáků se diskutuje, že zástupci SPD a komunistůvyzvali k přehodnocení “misí” a to ve Sněmovně neprošlo. Následuje tvrzení o většině obyvatel a osobností berounského regionu. Pojem “osobnost” není jasně definována. Proto jsou “osobnosti” nespočitatelné. Možná, že kdo nesouhlasí, není “osobnost”. Pro jistotu není žádná osobnost jmenována.

Je-li po zrušení okresů definováno “Berounsko”, to nevím. Lze mít za jisté, že většiny obyvatel se na postoj k “misím” (a k zabití misionářů) nikdo neptal. Jsem si jist, že se nikdo neptal ani reprezentativního vzorku obyvatel Berounska. Takový průzkum, má-li být proveden kvalitně, je velmi drahý. Kdopak by si za desítky tisíc objednal něco takového právě na “Berounsku”? Kdo tak touží znát právě postoje obyvatel “Berounska”? Autor článku dokonce ví “zejména” proč. Je to starý rutinér, píše “diskuse” se “s” jako já.

Tak jo, milý rome, na Berounsku jsou obyvatelé přesvědčeni, že je naší internacionální povinností společně s bratrskými armádami NATO pomoci Afgáncům, ačkoli nás o to nežádali. Naše vojska jsou tam umístěna dočasně. Obyvatelé Berounska jsou asi něco jako 99 pragováků. Jistě je to potěší, až si to o sobě přečtou.