Nálepkování a více pravd

– JO –
31.8.2018 KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Na Kose se několikrát objevilo tvrzení, že pravd může být daleko více než jedna. Uvědomil jsem si to článků o válce v Afganistanu, kde mne navíc silně zaujala myšlenka o tom, že když chce někdo popsat situaci reálně, tak je nezřídka olepen různými nálepkami, včetně zrádce našich spojenců a přitom se kritici nezabývají podstatou problému. 


V Českém rozhlase plus zazněla debata kromě jiného i o naší účasti vojáků v Afganistanu. Byly tam ty různé pravdy, reso. pohledy na věc krásně vidět.
Na jedné straně Ondřej Neuman kritizoval vyjádření Klause ml. a obhajoval názor, že naši vojáci tam bojují proti terorismu. Na druhou stranu Václav Žák se vyjádřil, že sice Klaus ml. použil špatné i lživé informace, ale na jádro problému v Afganistanu poukázal správně a začal vysvětlovat marnost a zbytečnost tohoto boje v Afgánistánu.
https://plus.rozhlas.cz/poslechnete-si-nedelni-diskusi-u-kulateho-stolu-7592092

Pamatuji si v našich slavných devadesátých letech divokého východu jak občas pronikly do české televize informace, kde v investigativním pořadu (název si nemohu vzpomenout), popisovali jak jsou prodávány budovy MV v pohraničí za nízké částky a následně je noví vlastníci obratem prodávají několikanásobně dráž dalším zájemcům. Byly tam tenkrát konkrétní částky konkrétních budov a jednalo se o desítky až stovky miliónů korun.To byla jediná zmínka a potom už ticho a nikde o tom zmínka ani v televizi ani v novinách. V tom období se, pokud nazveme ,,tunelování“ zlodějnou, kradlo ve velkém a téměř nikdo za to nebyl potrestán. Z některých zúčastněných jsou dnes celebrity.

Když si potom dovolil pan Volejník z NKÚ udělat kontrolu v Komerční bance ještě před rokem 1998 a zjistil tam, lidově řečeno, velký nepořádek ve financích, kdy uváděl konkrétní částky, tak se Klaus st. strašně rozčiloval, jak to že si NKÚ dovolilo kontrolovat soukromou firmu, ale vůbec se nikdo nezabýval tím, že tam je prostě a jednoduše ten nepořádek ve financích a co bylo příčinou a že i všechny ostatní české banky byly před krachem (především z důsledku ,,tunelování“).

Z toho mi vyplývá účelovost jednání, že co se mi hodí je správné a co se mi nehodí je špatné bez ohledu na realitu a pravdu.

Jako krásný příklad byl tenkrát rozhovor Veselovského se Schwarzenbergem o Číně a Zemanovi, kde nakonec byl Schwarzenberg dotlačen k odpovědi, protože jinou reálnou neměl, že když je ta země spojenec tak to nevadí porušování lidských práv a když není spojenec tak to vadí. Takzvaně účel svědčí prostředky.
https://video.aktualne.cz/dvtv/zeme-porusujici-lidska-prava-dodat-ji-zbrane-je-v-poradku/r~88a537e66a7711e4845a002590604f2e/
 
Tak stejně mi přijde směšné v USA, že pořád obviňují Rusko, že Trumpovi pomohli vyhrát volby skrze zveřejnění mailů Hillary Clintonové. Sranda je, že se nikdo alespoň veřejně nezajímá o ty maily jestli to byl podvrh a nebo to byla pravda a bylo v nich něco špatného ze strany paní Clintonové. Přece kdyby nic špatného neudělala, tak by to nemohli zveřejnit a kdyby to byl podvrh tak by to mohli dokázat.

Je jasné, že v politickém souboji byl zneužit čas zveřejnění těchto mailů, ale stejně si myslím, že Trump vyhrál, protože získal podporu hlavně od chudých pracujících občanů, zejména v průmyslových oblastech, kde jim slíbil oživení ekonomiky.
https://www.lidovky.cz/vice-nez-tisic-e-mailu-hillary-clintonove-zverejnil-server-wikileaks-1k0-/zpravy-svet.aspx?c=A160706_133306_ln_zahranici_ELE

To mi přijde obrazně řečeno jako bych já viděl zloděje, který krade a potom bych ho oznámil a veřejně deklaroval a následně bych byl kritizován jak to, že jsem zveřejnil chudáka zloděje, když on má svá práva, ale tou zlodějnou by se nikdo nezabýval.

Ostatně sice trochu jiné než výše uvedené příklady se staly, když Romové kradli železo ve zkrachovalé Poldi Kladno a některé to tam zabilo, tak titíž Romové obviňovali firmu, že to špatně hlídala a tak došlo k tomu, že tam mohli krást.
Ano, dle zákona je vlastník objektu povinen ho zabezpečit tak, aby nemohlo docházet k protiprávnímu jednání v jeho objektu.

Oni tam šli, ale z vlastní vůle a hlavně tam neměli co dělat a moc dobře věděli, že kradou.

Taky se stalo v Ostravě, že někdo telefonicky oznámil, že Romové ničí garáž. Když tam přijela policie zavolala na ně ať vyjdou ven z garáže. Poslechli a vyšli ven z garáže a za chvilku potom se zřítil betonový strop ze kterého kradli kovové nosníky. V podstatě ten oznamovatel jim zachránil život.

Dodatek.

Těch příkladů bych měl mnohem víc, ale všeho moc škodí. Ale jedno, když už jsem zmínil Ostravu, si ještě nemohu odpustit.
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/80809/v-ostrave-je-tezke-nebyt-rasista.htm

– – –