“Není možné bojovat sám proti sobě”: Evropský parlament je znepokojen absencí úsilí o “deoligarchizaci” Ukrajiny

Dmitrij Bulgaru
4. 8. 2018      russian
Evropští poslanci vyjádřili obavy ohledně absence úsilí ukrajinských orgánů o “deoligarchizaci” země. Je to uvedeno v návrhu zprávy výboru Evropského parlamentu pro mezinárodní vztahy, s nímž se sezámila agentura RT. Experti poznamenávají, že všechny politické procesy na Ukrajině zůstávají pod vlivem různých klanů. Přičemž Petr Porošenko vyhlásil boj proti oligarchům už v roce 2014. Podle názoru politologů však úsilí ukrajinského prezidenta směřuje pouze k boji proti konkurentům.


Výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní vztahy ;zveřejnil návrh zprávy o asociaci Ukrajiny s Evropou. Dokument konstatuje absenci úsilí ukrajinských orgánů o “deoligarchizaci” země. EP rovněž zaznamenává řadu dalších problémů na Ukrajině.

“Výbor pro mezinárodní vztahy v této zprávě zdůrazňuje zejména své obavy ohledně: 1) řádného fungování právního rámce boje proti korupci (včetně institucí, finanční transparentnosti a auditu); 2) dokončení práce na reformě decentralizace; 3) absence úsilí o deoligarchizaci a privatizaci”, píše se v dokumentu.

Kromě kritiky ukrajinských orgánů v souvislosti s absencí úsilí bojovat proti vlivu oligarchů se v návrhu zprávy rovněž uvádí, že Evropský parlament vyjadřuje politování nad neúčinností ukrajinského soudního systému, který podle poslanců Evropského parlamentu “zůstává korupovaným a politicky závislým”. Poslanci EP vyzývají Ukrajinu, aby zajistila naprostou nezávislost generálního prokurátora a aby zřídila protikorupční soud.

Evropská unie je nespokojena se skutečností, že všechny finanční prostředky, které byly do Ukrajiny v posledních několika letech investovány, “jdou do prázdna”, říká Cyril Koktyš, člen rady Asociace politických expertů a konzultantů, docent katedry politické teorie na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace.

“Obvinění z oligarchie na Ukrajině vyjadřují obecný stupeň nespokojenosti EU. Toto téma přijala Evropská unie, protože zní dost relevantně, je pro evropského voliče srozumitelné. Evropský parlament v tomto případě vysvětluje, proč Ukrajině neposkytne peníze”, vysvětlil expert RT.

Pro EU je oligarchický systém Ukrajiny nepřijatelný, “protože je antagonistický vůči zemím Evropské unie”, poznamenává Oleg Soskin, ředitel Institutu pro transformaci společnosti v Kyjevě a vedoucí katedry mezinárodních ekonomických vztahů Národní akademie řízení.

“Na Ukrajině existují strukturované klany, které formují oligarchický systém. EU je nespokojená, protože jde o třídní systém. Tento model je strukturován pod pyramidou dvou pólů: jedná se o 1% oligarchie shora a 85-90% chudého obyvatelstva. Pro Evropskou unii je tato sociální struktura Ukrajiny nepřijatelná, protože je antagonistická vůči zemím Evropské unie. Tam je střední třída základní socioekonomickou silou. Oligarchie na Ukrajině je zaměřena na jedinou věc: je to predátorské a bezmezné obohacování se a zničení ukrajinského státu. Jak se zdá, EU analyzovala situaci na Ukrajině na makroekonomické úrovni a učinila tuto závěrečnou charakteristiku, ” uvedl expert v rozhovoru s RT.

Likvidace rivalů

Během prezidentské kampaně v květnu 2014 vyhlásil prezident Ukrajiny Petr Porošenko kurz na deoligarchizaci země. Řekl, že vláda by neměla přijímat politická rozhodnutí pod tlakem majitelů velkých finančních a průmyslových skupin.

“Zaručuji, že oligarchové už nikdy nebudou mít vliv na ukrajinské orgány. Udělám pro to vše”, řekl Porošenko v rozhovoru s polskými novinami Wyborcza v prosinci 2014.

Stejná prohlášení Porošenko učinil i během tiskové konference v lednu 2016, přičemž poznamenal, že jeho cílem je odstranění oligarchů od moci, státních peněz a politiky.

Ukrajinský vůdce prohlásil, že zbavování oligarchů vlivu na politické procesy v zemi bude prováděno prostřednictvím činnosti protikorupčních orgánů.

Politika Petra Porošenka v boji proti vlivu oligarchů, kterou oznámil v roce 2014, “musela být neúspěšná”, vysvětlil Kiril Koktyš v rozhovoru s RT.

“Vzniká situace, která může být formulována jako “kdo s čím bojuje, tím se také živí”. Pokud Porošenko prohlašuje, že bude bojovat s oligarchií, znamená to, že se oligarchie rozšíří. Změnit situaci s vlivem oligarchie na politickou moc není možné – nemůže bojovat sám proti sobě”, poznamenal expert.

Dnes “vládnoucí Porošenkova oligarchická skupina kontroluje prostřednictvím státních struktur životaschopnost všech ostatních skupin”, zdůraznil Oleg Soskin. Podle jeho vyjádření Porošenko s využitím svého vlastního vlivu likviduje konkurenty pod záminkou politiky deoligarchizace.

“Porošenkova politika deoligarchizace spočívá právě v likvidaci jeho konkurentů. Zničil klany Janukovyče, Azarova, klan Jefremova, Juščenkův klan. V důsledku této politiky zůstane pouze on, jediný oligarcha”, zdůraznil expert.

Klanová struktura

“Oligarchové nejen ovlivňují politickou moc, oni ji prostě mají ve svých rukou. Na Ukrajině existují dva hlavní klany oligarchů. Velká část vládnoucích špiček je obsazena Porošenkovým klanem. Zvláštní služby, armáda jsou pod jeho kontrolou, ministerstvo zahraničí je zcela jeho, nákup vojenského vybavení prochází strukturami Porošenka. Druhým nejsilnějším seskupením je klan Jaceňuka. Není tak zřetelná, není tam rodinný charakter v takovém rozsahu. Mají Avakova, inklinuje k nim Grojsman. Část vládnoucích špiček je soustředěna v této skupině. Existuje také skupina Julie Tymošenkové, která se dere k moci, má velký skrytý vliv, ale dnes nemá přístup k rozdělování finančních toků v zemi, avšak velmi jej chce získat “, řekl RT Soskin.

Podle expertů jedním z nejnovějších příkladů možného tlaku na rozhodování státních struktur byl pokus vedení společnosti DněprAzot ovlivnit ceny kapalného chloru, který je nutný pro čištění pitné vody.

Na začátku července 2018 Kyjevodokanal oznámil, že v řadě regionů a měst na Ukrajině může být omezena a v některých obcích přerušena dodávka pitné vody. Příčinou problému, jak bylo řečeno, bylo to, že závod DněprAzot, který vyrábí kapalný chlor, používaný k dezinfekci pitné vody, přestal fungovat.

Podnik DněprAzot, který je jediným výrobcem kapalného chloru na Ukrajině, patří oligarchovi Igoru Kolomojskému. Jak dříve oznámila agentura RT, vedení společnosti požadovalo, aby antimonopolní výbor umožnil výrazný nárůst cen chemikálií, vyráběných v podniku, v důsledku rostoucích cen plynu.

Později Asociace vodokanálů Ukrajiny informovala o obnovení výroby chloru pro dezinfekci vody. Ovšem 23. července vedoucí představenstva DněprAzotu Sergej Sidorov prohlásil, že závod může opět přestat pracovat a že výroba chlóru se opět zastaví.

Experti, oslovení RT, a představitelé okolí prezidenta Porošenka vyjádřili názor, že tímto způsobem se Igor Kolomojský může pokusit vydírat ukrajinské vedení.

Je důležité poznamenat, že Igor Kolomojský dříve vystoupill na podporu politického soupeře Petra Porošenka – Julie Tymošenkové. V dubnu letošního roku Kolomojský uvedl, že Tymošenková je “favoritkou prezidentské kampaně”, přičemž také poznamenal, že bude podporovat “kteréhokoli vhodného kandidáta, kromě Petra Porošenka”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová