USA jsou největším vězeňským státem světa

Paul Craig Roberts
3. 8. 2018    
Paul Craig Roberts
 Spojené státy drží v počtu svých vězněných obyvatel světový primát. Nejen tedy že zaznamenávají nejvyšší procento svých lidí, kteří právě tzv. sedí, ale jsou vězeňskými šampiony i  v absolutních číslech vězněných, kterých je zde mnohem víc než ve státech tzv. “autoritářských”. I např. Čína, která má čtyřikrát víc obyvatel než USA, za Amerikou v počtu vězněných lidí zaostává.

 

Vězeňské poměry, zvláště pak na samotkách, které americké vězeńství bohatě využívá, jsou zde dle mezinárodního práva naprosto nelegální, z čehož si ovšem “svobodná a demokratická Amerika” těžkou hlavu nedělá. Být uvězněn na samotce, což je miniaturní cela, v níž se nemůžete pořádně pohnout, je zhruba totéž, jako být pohřben za živa. A přitom v těchto úděsných norách dnes trpí 100 000 amerických občanů. Vzpomeňte si na toto číslo, až se zase setkáte s povídáním o morálním svědomí Ameriky.

Kde to svědomí je?

Část vězňů se jako levné pracovní síly využívá v americkém vojenském či spotřebním průmyslu. Tato levná práce v kombinaci s probíhající privatizaci věznic vytvořily tak enormní poptávku po vězeńské pracovní síle, že cesta od malého přečinu do věznice se v současných USA maximálně zjednodušila, a zástup lidí, mířících z ulic do vězeňských zařízení díky tomu stále roste. Přitom není žádných pochyb o tom, že část takto postižených lidí je buď nevinná, nebo je vězněna za tzv. bezobětní zločiny, mezi nimiž figuruje např. používání drog.

Vybral a přeložil Lubomír Man