„Veřejnoprávně nezisková“ připomínka 21.8.1968

Radim Valenčík

Radim Valenčík
21. 8. 2018 blog autora
Výročí okupace si připomínám od 21. srpna 1968 každý rok. Se smutkem. Jako výročí zmařené šance na lepší budoucnost nejen pro naši zemi.
Půl století po té se “veřejnoprávní” připomínka podpořená tou “neziskovou” – dle mého subjektivního pocitu – jaksi nepovedla.

Tolik diletantismu, tolik negramostnosti, pokud jde o znalost historie a souvislostí, i pokud jde o základní postupy logického myšlení, jsem neslyšel. Takovou neprofesionalitu, takové pohrdání slušností a fakty, takovou účelovost, takové pokrytectví… Ani za minulého režimu z té druhé strany se nekleslo tak hluboko při účelových interpretacích roku 1968. Včetně neslavně proslulého “Poučení z krizového vývoje”. Vím o čem mluvím.

Podle mě je to projev zoufalství slouhů či spíše poskoků současné globální moci, projev toho, že jádro této globální moci se nachází v posledním tažení a vede něco jako goebbelsovskou totální válku.

K tomu viz (soudě podle počtu přečtení to už skoro všichni četli, ale přece jen):

http://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-moci.html

Proto jsem napsal na svůj FB profil:

Co je horší než negramostnost? Snaha zůstat negramotem

Trochu si zjednoduším práci a místo, abych polemizovat s tím, s čím se ani polemizovat nedá (s těmi, kteří neumí ani číst a ani počítat), uvedu odkaz na kvalifikovaný a důstojný komentář, který se mi nejvíce líbí, od Standy Novotného:

http://literarky.cz/komentare/ostatni/26810-karel-kryl

Objevilo se jich víc. Hledají se nelehko. Na mediálním mainstreamu je nenajdete.

Připomenu ještě ten svůj, který je aktuální před vystoupením Kisky na ČT24 za několik málo hodin:

http://radimvalencik.pise.cz/6032-srpen-68-zeman-a-kiska-pozdni-statecnost.html

(Text vyšel na blogu autora 21.8.2018)