Babišova pecka: Poche z kola ven!

2. 9. 2018       RadimValenčíkPíše
Zásadní informace dle Novinek (kurzívou):
“Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,” uvedl Babiš s tím, že je nepřijatelné, aby se Poche někdy na ministerstvu choval, jako by ministrem byl…
“Je potřeba mít plnohodnotného ministra zahraničí, ale takového, který se ztotožňuje s našimi názory, naší politikou,” prohlásil Babiš. Osoba nominanta Miroslava Pocheho to podle jeho názoru není…

 

“Čekám, že sociální demokraté přijdou s novinkami,” uvedl Babiš s tím, že má už dlouho pocit, že ČSSD navrhne do ministerského křesla někoho jiného, je ale otázka, kdy tak učiní…
Hamáček v pátek po zasedání širšího vedení ČSSD oznámil, že chce spor o nominaci Pocheho řešit až po komunálních a senátních volbách, které budou 5. a 6. října. Téma by podle něj mohlo poškodit kampaň ČSSD, která má být pozitivní. Řešení by podle Hamáčka mělo být jasné ve druhé polovině října. Poche předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane.
Babiš je předseda vlády a on rozhoduje, kdo ve vládě bude, resp. nebude. Nikdo jiný. A řekl to dost jasně. Poche je z kola ven, i když si to stále nechce připustit. Hamáček taky ne.

Poche, Hamáček a lidé v jejich okolí si totiž myslí, že mají v rukou zásadní trumf: Pohrůžku vystoupení z koalice. V tom se ale zásadně mýlí. Po říjnových komunálních volbách, které mají velmi významný signalizační význam, Babiš ve vládě ČSSD nejen potřebovat nebude, ale byla by pro něj přítěží.Co se stranou, která evidentně umírá a není schopná silou tlaku své členské základny dosáhnout skutečné obrody?

Usychající fíkus, kterému opadaly listy, není tím, co může cokoli přikrýt. Babiš bude moci těm, kteří ho tlačili do koalici s ČSSD, říct: Vidíte, toto jste mně vnutili? A současně si uvolnit ruce pro širší podporu strany.
Předčasné volby? Asi také ne. Předpokládám, že se k Babišovi po volbách zaprodané vedení ČSSD (zaprodané na vše strany) včetně poslaneckého klubu bude lísat. Dožití pod Babišem pro ně bude konečná a dojezd do této stanice se budou snažit oddálit.
Uvidíme, co k tomu řekne poctivá část sociální demokracie, jak se projeví a zde se projeví.
Babišův výrok v sobě obsahuje ještě jednu skupinu informaci: Totiž to, že má poměrně dobré informační zdroje, pokud jde o výsledek voleb, že k těmto zdrojům má důvěru a že mu tyto zdroje dávají dostatečnou jistotu k postoji, který zvolil.




Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/6063-babisova-pecka-poche-z-kola-ven.html