Budoucí senátor Drahoš chce dát lidi dohromady. Napadáním Zemana…Opět nemá co říct!….

Josef Nožička
8.9. 2018   Rukojmí
V podzimních volbách do Horní parlamentní komory se bude rozdělovat 27 senátorských mandátů. O jeden z nich bude na Praze 4 usilovat i profesor Jiří Drahoš. 

Bývalý předseda Akademie věd a „poražený finalista“ letošní prezidentské volby Jiří Drahoš nepochybně patří mezi nejznámější osobnosti, které v letošních volbách do Senátu kandidují. Na Praze 4 je navíc horkým favoritem na vítězství a tak je vcelku logické, že se mu po těsné porážce v lednových prezidentských volbách opět dostává patřičné mediální pozornosti. Například včera byl zde na iDNES publikován rozhovor s panem Drahošem, který jsem si se zájmem přečetl.

Jak známo, Jiří Drahoš jde do senátních voleb jako kandidát 4 politických stran (TOP 09, KDU-ČSL, Zelení a STAN) a s heslem Dáme lidi dohromady. Hned v úvodu rozhovoru vysvětluje na dotaz redaktora iDNES myšlenku tohoto hesla: „Především je třeba společnost nerozdělovat. To je to, co se vytvořilo v prezidentské volbě, že se vytvořily dva nesmiřitelné tábory. A já jsem potkal během kampaně lidi, kteří stojí o to, aby spolu mluvili a to, že byl někdo volič Miloše Zemana a někdo volič Jiřího Drahoše nemusí být nic fatálního.”

Taková slova zní velmi sympaticky a i já bych se pod ně bez rozmyšlení podepsal. Problém je ovšem v tom, že pan profesor jejich dobrý úmysl prakticky popírá, když hned v následující větě napadá svého finálového soka z prezidentské volby slovy: ”Miloši Zemanovi to bezesporu vyhovovalo. Heslo rozděl a panuj mu nahrávalo.” A i v další fázi rozhovoru znovuzvoleného prezidenta naší země kritizuje a dokonce mluví o tom, že Zeman z jeho pohledu přestal vykonávat prezidentskou funkci (naráží tím především na Zemanovo rozhodnutí nejet na letošní zasedání Valného shromáždění OSN se zdůvodněním, že tam vše podstatné už řekl v minulosti).

Byť jsem Miloše Zemana za prezidenta České republiky letos i před 5 lety volil, uznávám, že jeho slib, který dal českým občanům po svém prvním i druhém vítězství ohledně toho, že bude národ spojovat a nikoliv rozdělovat, se mu bohužel plnit nedaří. Mimo jiné i proto, že své názorové odpůrce zbytečně často provokuje a používá na jejich adresu přehnaně silná slova. Ovšem je na vině pouze Zeman a druhá strana nikoliv? Jestliže prezidentovi odpůrci mají potřeba pokoušet se Zemana dehonestovat prakticky při jakékoliv příležitosti a někdy takto činí i tak trapným a primitivním způsobem jako nedávno písničkář Jaroslav Hutka, pak těžko mohou očekávat, že svým počínáním národ spojí. A otázkou je, kolik lidí jim ještě věří, že o něco takového opravdu usilují…

Samozřejmě, že v žádném případě nechci napadání Miloše Zemana Jiřím Drahošem v rozhovoru pro iDNES srovnávat s “uměleckým skvostem” Jaroslava Hutky. Ale i on a jeho tým má díky předvolební taktice AntiZeman na rozdělení společnosti určitý podíl. A především od bývalého předsedy Akademie věd bych očekával, že se své potenciální voliče pokusí oslovit i něčím jiným než kritikou Zemana nebo nedávným vstupem do skauta. A i když v Praze to na vítězství a zisk senátorského mandátu asi bude stačit, tak jako při prezidentské volbě, i nyní mám z jeho dosavadní senátorské kampaně dojem dosti rozpačitý.