Co vše mluví pro válku (1)

Jan Campbell
7. 9. 2018      VašeVěc

Příspěvek ve dvou částech je napsán v duchu téze: byli jsme, doposud jsme, a pokud přežijeme, budeme i nadále mimořádně schopní v získávání moci a současně mimořádně neschopní v transformaci získané moci do spokojenosti rovné pocitu štěstí. Důkazem pravdivosti téze je mimo jiné skutečnost, že výsledkem srovnání minulosti s přítomností je zjištění, že prakticky žijeme v ráji, ale necítíme se vůbec jako v ráji. Je tomu tak proto, že lidstvo nechápe podstatu svého bytí, vše zakládá na (sebou vymyšlených) příbězích a víře v konec života.
Problém je v tom, že kosmos (vesmír) a v něm se odehrávající procesy nejsou příběhem podle scénáře, který by dával lidstvu nějakou rozhodující roli. Víra v konec života (k tomu ještě nepodložená) se transformuje do chamtivosti. Po dosažení přání nebo očekávání chceme více, místo toho, abychom byli spokojeni a sdíleli. Takový je archetyp především západního člověka. V důsledku nepochopení podstaty svého bytí a následků chamtivosti je představitelné, že zneužijme získanou moc do té míry, že dojde ke kolapsu (sama sebe).

Ve své podstatě zahraniční politika USA pokračuje podle uvedené téze, aplikujíc svoji vlastní logiku, jejíž následky lze pochopit analýzou paradoxů s pomocí selského rozumu. Co je selský rozum? Každý čtenář si může změřit čas, který bude potřebovat pro správnou odpověď na otázku: Krabička cigaret a zapalovač stojí 22 korun. Kolik stoji krabička cigaret když je o 20 korun drazší než zapalovač? Sdělení US administrace světu, že všechny státy, které koupí nebo budou plánovat koupit ruské zbraně, budou podléhat americkým sankcím, doplňuje v posledních týdnech opakované podezření, prakticky obvinění EU a ČLR z manipulace měny ve vztahu k USD. Dnešní rozvod prezidenta Trumpa s ministrem justicie, Jeff Sessions a tlak bezpečnostního poradce John Boltona (vyslaný z Kyjeva) na Evropu ve formě požadavku, zřeknout se dodávek plynu z Ruska, stejně jako příprava útoku USA (samozřejmě se pojenci) v Sýrii, připravovaného na základě očekávaného (kým?) chemického útoku vládních vojsk, nepotřebují komentáře. Prezident Trump manévruje na hranici impeachmentu, občanské války v USA, velké obchodní a vojenské války s RF a ČLR. To nehledě na skutečnost, že FED není jeho přítelem, Američané se dostávají do pasti v mnohých místech světa, a spojenci vyslovují nahlas, co bylo před několika měsíci tabu.
Dokazují to významné symptomy na úrovni EU a SRN. Symptomy rostou ze snahy nejsilnějšího členského státu EU odvést pozornost veřejnosti od rostoucího nebezpečí, neoprávněného sebevědomí a částečně vynucených ambicí spolkové vlády převzít oficiálně žezlo v EU (Manfred Weber jako nástupce Jean Claude Junckera?) s nejasnou podporou Francie: Plán ministra zahraničí SRN Heiko Maas, týkající se (z)balancovaného vztahu mezi EU a USA. Symbolická integrace provokatéra LKA (Landeskriminalamt) do skupiny Pegida demonstrantů a jeho identifikace. Vyhrůžka Deutsche Bank, zrušit obchodní vztahy s Ruskou federací, obsahující nevyslovenou konfiskaci v ní nezákonně získaných miliard. Výroky ministra zahraničí SRN o nutnosti zřídit v EU nezávislou obdobu SWIFT (během rozhovoru pro Handelsblatt) nelze také přehlédnout. Kancléřka Merkel je v pasti stereotypů, hledá naději na Kavkazu, a s posledními sankcemi USA proti ČLR se dostala přímo do války s USA, kterou nemůže vyhrát do té doby, než SRN vystoupí z amerického vlaku (Die Zeit). Němčinu znajícím čtenářům doporučuji: Gerd-Helmut Komossa, Die deutsche Karte – Dres verdeckte Spiel der geheimen Dienste, Ares-Verlag, Graz 2007 – 230 s.
Na národní úrovni, zástupně za mnohé jiné státy EU se projevila ČR ve spojení s kvalitou vzpomínky na vstup vojsk Varšavské smlouvy na území republiky v roce 1968. Úroveň vzpomínky a reakcí mě vůbec nepřekvapila a potvrdila správnost osobního rozhodnutí nesdělit veřejně ani slovo k události, jejíž jsem byl nechtěným očitým svědkem od momentu přejezdu státní hranice osobním autem a vojsk až do 30. Srpna 1968. Realizované a připravované provokace k 100 letému výročí založení Republiky československé, nebudou li jinak neutralizovány, dovedou obraz ČR na úroveň srozumitelnosti i pro vlčáky, politiky a prezidenty, kteří si mysleli, nebo i dnes ještě myslí, že pražský hrad je v polské Varšavě. Pouze vrozený cynismus ve smyslu umění vidět věci takové, jaké jsou, a ne takové, jaké by být měly (Oscar Wilde) a vědění několika málo pravd mi dovolují poslouchat, ba dokonce se někdy i bavit při poslechů lží (mladých) nevědících, nebo lží patologických lhářůve věku.
Na druhé straně Planety vláda Austrálie zveřejnila prohlášení věnované bezpečnostním problémům při vytváření systému 5G a zároveň zakázala čínským společnostem Huawei a ZTE dovážet technologie. V prohlášení vlády stojí, že společnosti mohou dostat od cizí vlády neoficiální pokyny protiřečící australským zákonům, a účast v dodávkách telekomunikačního zařízení může znamenat, že místní společnosti nebudou schopny v plné míře zachránit 5G spojení. Pěkný to máme příklad svobodného trhu, obchodu a ještě hezčí a pohodlnější cesty ke kolapsu, jednoho z pilířů současného neoliberálního kapitalismu.
Uvedené, a mnohé jiné se děje nehledě na skutečnost, že bez čínské minority, čínského kapitálu a turistů by se vlády Austrálie měnily ještě rychleji než doposud. Právě byla potvrzena rezignace premiéraMalcoma Turnbulla, jehož zamění ministr financí Scott Morrison. Pro doplnění uvádím, že od roku 2007 žádná vláda Austrálie nebyla u moci plné volební období. Kdo četl pozorně zveřejněný příspěvek Země úsměvů (13. 08. 2018) nemůže být děním v Austrálii překvapen, a nebude chtít napodobovat politiku Austrálie, ani ČLR.
V ČLR tráví klíčoví političtí kádři dovolenou doma: V městě Beidaihe, na pobřeží Golf von Bohai, dvě hodiny vzdáleném od Pekingu. Již Mao navštěvoval toto letovisko, ve kterém trávil prakticky dva měsíce v roce. Jeho doprovod, ministři, straničtí sekretáři a úředníci měli k dispozici 188 domů pro hosty a různá sanatoria. Taková infrastruktura byla potřebná. Proč? Na pláži dlouhých nožů, jak se tradovalo, možná i dnes ještě traduje nazývat lokalitu, se rozhodovalo o kariérách mnohých vedoucích straníků a úředníků, nebo o jejich konci.
Během letošního pobytu v Beidaihe nešlo s pravděpodobností hraničící s jistotou o kariéry nebo konec kariér, ale o USA, prezidenta Trumpa a sankce. Nové sankce v hodnotě 16 miliard USD na 279 výrobků, byly dnes (23.8) doplněny dalšími sankcemi v hodnotě cca 50 miliard USD. Saknce udeří na německý automobilový trh, napříkladDaimlera. Jemu bude následovat trh BMW a další. Kdy sankce udeří do českých montoven, je pouze otázkou času. Ne proto se ale zmiňuji o Beidaihe. Existuje mnoho jiných důvodů proč se zmínit o městě.
Vedle důvodů stojí skutečnosti. Jednou z nich je, že administrace prezidenta Trumpa zaměstnává kvalitní a zkušené odborníky na ČLR, žádné amatéry nebo univerzitní rychlokvašky. Z toho pro mne vyplývá, že obchodní sankce jsou jednou z mnoha částí vícerozměrné strategie pro zrdržování vnějšího a vnitřního vývoje nejenom ČLR. Z analýzy mně dostupných faktů a reakcí několika členů čínské vlády vyplývá, že vláda jako celek podcenila prezidenta Trumpa, udělala strategické chyby a protože ČLR není toho času schopná vést válku mimo své území, musí se vyhnout vojenskému střetu s USA. Na druhé straně argumentu stojí přesvědčení prezidenta Si, že USA chtějí dostat ČLR na kolena, především formou zřeknutí se plánu Made in China 2025. Protože kapitulaci ČLR vylučuji, kapitulaci Ruské federace v současné době neočekávám, ale za to očekávám kapitulaci EU, nabízí se jako výsledek rozvahy další zostření a rozšíření hospodářské války mimo pole USA – ČLR. Je potřeba sbírat kameny, které na tebe házejí. Z nich se staví základ budoucího pomníku , zanechal nám nejvýznamnější francouzský skladatel, spisovatel a hudební kritik, Hector Berlioz (1803 – 1869). Souhlasu netřeba.