Kam odejít z Facebooku? Tipy na svobodné sociální sítě.

– svo –
2.9.2018  Samizdat2016
Cenzura, šikana, zneužívání dat, politická manipulace.
Máte už dost Facebooku, který si přivlastňuje všechny vaše údaje, prodává je bůhví komu a ještě vás cenzuruje, buzeruje a šikanuje na základě naprosto neprůhledných uživatelských podmínek? Sociální média jsou cenným nástrojem, bez kterého se těžko obejdeme. Jaké jsou další možnosti?


Sociální sítě v Rusku a Číně budou nejspíš časem „z bláta do louže“, nehledě na kontroverzní majitele, takže pro mě třeba známá ruská VKontakte opravdu není řešení. Navíc vyžaduje moje telefonní číslo, fotku a vůbec, prudí podobně jako Velký Bratr Facebook. Máme tady ale sítě, které jsou svobodné už z principu.

Tady jsou moje tipy, které hodlám vyzkoušet. Na prvních dvou už mě najdete. Seřazené jsou podle počtu uživatelů a podle toho, jak se mi zamlouvají. Diaspora, MeWe a Minds mají jako prioritu ochranu soukromí, bezpečnost a transparentnost. Nebudou shromažďovat osobní údaje a neprodávat tyto informace za účelem reklamy. Jejich heslem je No ads, no tracking, no data mining.


Minds https://www.minds.com/
Počet uživatelů: cca 2 milióny
Mobilní aplikace: Android, iOS
Registrace: uživatelské jméno a e-mail

Minds má většinu standardních funkcí služby Facebook – profily, časové osy, sdílení médií, zasílání zpráv, skupiny atd. Je to open-source, a zatím poněkud nerdy komunitní platforma. Jeho otevřený zdrojový kód, šifrované zprávy a politika nulové cenzury z něj dělají skvělé místo pro ty, kdo se ocitli v exilu z Facebooku nebo Twitteru.

MeWe https://mewe.com/
Počet uživatelů: cca 1,5 miliónu
Mobilní aplikace: Android, iOS
Registrace: uživatelské jméno a e-mail

MeWe má jednoduché a intuitivní rozhraní, velmi podobné základnímu nastavení Facebooku. Umožňuje uživatelům publikovat a sdílet obsah (včetně fotografií, videí, dokumentů a hlasových zpráv) a chatovat s jednotlivci nebo (soukromými) skupinami. Kapacita na vaše data je až 8 GB. Má reklamu, ale není cílená. Samofinancují se z prodeje prémiových služeb – větší kapacita, tajný chat a podobně. Můžete si k němu prý připojit Facebook a Twitter, i když je tato funkce v současnosti poněkud skrytá. MeWe není založeno na principu Open source.


DIASPORA https://diasporafoundation.org/
Počet členů: cca 660 000
Mobilní aplikace: Android
Registrace: uživatelské jméno a e-mail

Jedná se o jednu z nejstarších alternativ na Facebooku. Její heslo je: Decentralizace, Svoboda, Soukromí.

Je to decentralizovaný open source projekt – kdo chce, si může založit server. Uživatelé si pak mohou vybrat, kde chtějí, aby jejich účty byly uloženy a nastavit si tam účet. Samozřejmě mohou komunikovat s jakýmkoli jiným uživatelem v síti, bez ohledu na umístění hostitele.

Diaspora umožňuje nastavit osobní skupiny, se kterými sdílíte různý obsah, hashtagy a podporuje cross-posting do jiných sociálních sítí, včetně Facebooku a Twitteru. Bohužel, jejich decentralizace znamená, že vývoj aplikací pro mobily byl pomalý, což je nevýhoda pro mobilní uživatele. Pro Android je k dispozici řada aplikací, pro systém iOS ne. Vývojáři nicméně doporučují, aby členové Diaspory přistupovali z mobilního zařízení prostřednictvím prohlížeče.


Gab https://gab.ai/
Počet členů: cca 460 000
Mobilní aplikace: zakázána společnostmi Apple a Google
Registrace: uživatelské jméno a e-mail
Gab je sociální síť, která má motto zachování osobní svobody a svobody projevu na internetu. Byla založená jako necenzurovaná alternativa levicově biasovaného Twitteru. Uživatelé zde, podobně jako na Twitteru, sdílejí zprávy o délce 300 znaků. Žádné reklamy, provoz je samofinancován z prodeje prémiových služeb.

Doufám, že se potkáme na kus řeči ve svobodnějším prostředí, než je progresivistický a politicky úkolovaný Facebook. Pro udavače a bonzáky bude zjištění, že se můžeme bavit bez jejich zastrašování, cenzury a šikany, velká rána. K nezaplacení. Stačí, když nás odejde hodně. Aspoň na chvilku denně.

PODĚLTE SE O SVOJE ZKUŠENOSTI. Neváhejte a napište, která sociální síť se vám osvědčila?


Autor: Eva Svobodová
Zpracováno podle údajů z Wikipedie a internetových recenzí:
https://www.maketecheasier.com/facebook-alternatives-social-networks/