Lex Bakala

Stanislav Novotný
12. 9. 2018
Jak je možné, že doposud český stát neparalyzoval zemského škůdce č. 1 – Zdeňka Bakalu? Jak je možné, že všichni, kdož mu umožnili podnikatelsky, mediálně a politicky řádit v našich zemích, pobíhají bezstarostně po pastvinách jako kůzlat stádo? Jak je možné, že jsme mu nevykroutili české suroviny z rukou? Kdo vůbec zavinil, že se zprivatizovalo nerostné bohatství, jež musí kontrolovat stát a jedině stát? Bakala přece dřevo nezkameněl. A kdo prodal horníkům střechu nad hlavou? A kdo mu to umožnil?


Chápu, že Bakalovy korupční dary na vše politické strany v kapse příjemně hřály a teď se špatně hošík odsuzuje. Ale přece jen. Chlapec se vyučil dámským krejčím v Brně, jeho pracovní morálka byla nevalná a zanechal po sobě nedokončené tři dámské pláště, které vykázal jako hotové a pak „utekl“ do USA. No řekněte. Chová se takto podnikatel, jenž se domohl majetku pilnou a systematickou prací? Politici si měli uvědomit, že nejednají se slušným člověkem. Že jednají s najatým lumpem.

Jak je možné, že knihovník, jemuž bylo kýmsi v registru svazků StB neuměle přepsáno jméno na pseudonym Michaela Žantovská, spokojeně konzumuje Bakalovo špinavé ovoce, aby tak uživil aktéry nicotnosti v Knihovně Václava Havla? Jak je možné, že nám Bakalovi poskoci kontrolují poštu? Jak je možné, že Bakala ovlivňuje ČT i celý veřejný politický prostor.

Zdeněk Bakala opět prchl za kopečky. Své roboty však řídí dále. A  zatím mu to prochází. Kolik už jenom zbytečných lidí uživila ve svých orgánech Economia a.s. Ti dnes ani nepípnou a potupně slouží, stejně jako psavci jejích médií. A klidně si dovolí porušovat § 182 trestního zákoníku, tedy právo na tajemství dopravovaných zpráv a dále a jako vždy nekale soutěží.

Představte si, že rakouská policie nalezne lup Jana Jiřího Grasela (odtud slovo grázl) nebo poklad legendárního loupežníka Václava Babinského. Vrátí jej lupičům?

Ano, podobných kusů je v české oboře více. Ale v současném zmaru může koncentrace na drzého štětináče principiálně prospět. Přitlačme na politiky a alespoň v jednom případě chtějme exemplární řešení. Ostatní prasátka budou pak skromnější a třeba budou i více chápat, že jim nic nespadlo do klína pouze jejich zásluhou. Že jsou odpovědni vůči lidem, vůči národu.

Vyvlastnění Bakaly zvláštním zákonem by pomohlo k nastavení pravidel. Stát nemůže sloužit oligarchům. A neobtěžujte nás ani mezinárodním právem. To je již dávno v troskách. Nerovnost znamená ztrátu legitimity na všech stranách.