Otec polského premiéra proti Fort Trump

28. 9. 2018   VašeVěc
Maršálek senior polského Sejmu Kornel Morawiecki se nes v rozhovoru s rozhlasovou stanicí „RMF FM“ kritizoval úmysl postavit v Polsku americkou vojenskou základnu, tzv. Fort Trump. Z různých důvodů jsem kritický k tomuto záměru, uvedl. Morawiecki by si mimo jiné přál, aby polské peníze byly vydávány na polskou armádu, na polské vojáky, než na americké.


Začněme od toho, že když se Německo sjednocovalo, mocnosti, které souhlasily se sjednocením, ostatně Polsko také souhlasilo, bez předběžných podmínek, byla to chyba prezidenta Wałęsy a premiérů Mazowieckého a  Bieleckého. Tehdy byla klauzule, že armády NATO se nebudou přesunovat na území bývalých států Varšavské smlouvy – říká politik. 

Podle jeho hodnocení Rusko porušilo ujednání jen jednou, když obsadilo Krym, ale my jsme bombardovali Bělehrad, způsobili jsme odtržení Kosova od Srbska, začali jsme porušovat mezinárodní právo. 
Fort Trump je podle soudu maršálka seniora „jakoby přípravou na válku“. O Fort Trump by podle vyjádření K. Morawieckého měli jednat Američaqné s Rusy bez polské přítomnosti. Politik, který je otcem premiéra Mateusze Morawieckého, řekl, že jeho „rolí je myslet na Polsko, aby bylo co nejlépe, myslet o Evropě a světě,“ vysvětloval své postoje. 
 Ve vysílání zaznělo, že je pobouřen, jak polské elity, polská média i polská vláda ženou Poláky proti Rusům. V souvislosti s obviněním z proruské politiky potom kategoricky uvedl, že je „nejvíce propolským politikem“ a dodal, že nějak speciálně nevidí agresivní ruskou politiku. 
Připomeňme, že Kornel Morawiecki v době válečného stavu v Polsku po roce 1981 žil několik let v ilegalitě a vedl podzemní „Solidaritu bojující“.

Foto: Kornel Morawiecki není jen politik. Vystudoval fyziku, doktorát získal na základě práce věnované kvantové teorie pole, je vysokoskolským učitelem