Rusko poslalo k Sýrii unikátní loď, schopnou zastavit útok západní koalice

10. 9. 2018     yandex
V tomto okamžiku, v předvečer operace na osvobození Idlibu, se ve Středozemním moři nahromadilo mnoho vojenských plavidel, a to jak ze strany Ruska, tak ze strany USA. Pentagon už přihnal do Středozemního moře dvě úderné víceúčelové ponorky a dva torpédoborce třídy Arly Burke, plují k nim nyní také další torpédoborec a ponorka. Celkový počet zbraní na těchto lodích je asi 200 Tomahawků.


Rusko, které zdůvodňuje své akce cvičením ve Středozemním moři, tam poslalo lodě čtyř flotil o počtu více než 30 lodí. V každém případě je však střet mezi USA a Ruskem vyloučen, avšak je třeba věnovat pozornost tomu, že mezi loděmi, vyslanými Ruskem, je jedna unikátní, která je opravdu schopná zabránit USA provést útok.

Loď se nazývá “Jurij Ivanov” a je to zcela nová loď projektu 18280, která se spustila z loděnice v roce 2014. Loď patří k průzkumným plavidlům spojů, které je schopné nejen koordinovat všechny naše lodě a letectvo, ale také díky nejmodernějšímu zařízení sledovat působení amerického systému protiraketové obrany a úderných komplexů. Loď také provádí udání cíle zjištěných objektů a provádí radioelektronický boj. Nová loď může sledovat přípravu raketového úderu, zachytit rozhovory a informovat syrskou obranu.

Oficiálně cvičení ve Středozemním moři skončí za týden, ale předpokládá se, že tato loď neopustí moře a že bude moci poskytnout syrské armádě operační informace a zabránit raketovému úderu koalice. Vojenští specialisté konstatují, že tato loď bude tou nejlepší odpovědí na útok a že její účinnost bude možno otestovat v reálných bojových operacích.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová