Sýrie – USA oznámily absurdní plán na neomezenou okupaci

15. 9. 2018    Moon Of Alabama, překlad Zvědavec

Fáze 1: hromadit pánské spodky; Fáze 2: ?; Fáze 3: zisk

Nový americký plán je tento: 1. okupovat severovýchodní Sýrii po neomezenou dobu, 2. ???, 3. Írán odejde ze Sýrie a „režim“ v Damašku padne: Prezident Trump, který před pouhými pěti měsíci řekl, že chce „odejít“ ze Sýrie a brzy přivést americké jednotky domů, souhlasil s novou strategií, která na neurčitou dobu podpoří vojenské úsilí a zahájí větší diplomatický tlak, který má vést k dosažení cílů USA, jak uvedli vysocí představitelé Ministerstva zahraničí.

Ačkoli byly vojenské akce proti Islámskému státu téměř ukončeny, administrativa nově definovala své cíle, zahrnující odchod íránské armády a zprostředkujících složek ze Sýrie, a ustavení stabilní vlády, která nebude hrozbou, a bude přijatelná pro všechny Syřany a mezinárodní společenství.

Prvním důležitým krokem „diplomatického tlaku“ je zabránit bezprostředně hrozící operaci syrské armády proti skupinám, které se připojili k al-Kájdě, v provincii Idlib:

Přestože Spojené státy souhlasí s tím, že tyto síly musí být zničeny, odmítají „představu, že tam musíme jít… vyčistit od teroristů, většina lidí bude bojovat… nejsou to teroristé, ale lidé, bojující v občanské válce proti brutálnímu diktátorovi,“ stejně tak miliony civilistů, řekl [zvláštní americký zástupce pro Sýrii, James] Jeffrey. Místo toho Spojené státy vyzvaly ke spolupráci s ostatními externími aktéry.
„Začali jsme používat nový jazyk,“ řekl Jeffrey, když se zmínil o předchozím varování před použitím chemických zbraní. Nyní, jak oznámil, Spojené státy nebudou tolerovat „útok. Tečka“.

 Jeffrey právě navštívil Turecko. Záměrem bylo upevnit nesouhlas Turecka s nadcházejícím útokem v Idlibu. Výsledkem byl plán, který turecký prezident Erdogan dnes prezentoval na summitu s ruským prezidentem Putinem a íránským prezidentem Rúháním v Teheránu. Plán zahrnoval:

Prodloužení klidu zbraní v deeskalační zóně
12 ozbrojených skupin, včetně Hayat Tahrir al-Sham, má být rozpuštěno
Turecko vycvičí novou povstaleckou skupinu, která bude pod tureckým velením ovládat Idlib
Skupiny, které odmítají, budou cílem protiteroristických operací

Tento plán je nesmysl (http://www.moonofalabama.org/2018/09/syria-un-us-want-to-delay-idlibs-liberation.html). Jedná se o kopii seznamu úkolů, který byl předán Erdoganovi, když byla zřízena deeskalační zóna v Idlibu na začátku léta, v astanském formátu. Erdoganovi se nepodařilo plán provést. Teroristická organizace Hayat Tahrir al-Sham (HTS) stále ovládá provincii Idlib. HTS stále odmítá zrušit svou organizaci. Pozorovatelské pozice, které Turecko zřídilo kolem Idlibu, jsou stále závislé na dobré vůli teroristů HTS a ochrany z jejich strany.
Erdogan nemá žádný způsob, jak tento plán realizovat. Proto dnešní summit v Teheránu skončil pokryteckým prohlášením (http://www.president.ir/en/105972). Nepodařilo se pro Idlib vymyslet žádný společný progresivní postup.

Klikněte pro zvětšení

Sýrie a její spojenci Rusko a Írán by měli pokračovat se svým plánem a vyčistit Idlib od teroristů. USA jen blafují, nemají žádné reálné prostředky, aby jim v operaci zabránily. Pokud by to zahrnovalo jakýkoli útok USA na syrské a ruské jednotky, pravděpodobně by došlo k eskalaci konfliktu mezi jadernými mocnostmi. To je riziko, které americká armáda nebude ochotná podstoupit. Dobře ví, že americké jednotky, které jsou nasazené v Sýrii, jsou vůči útokům zranitelné.

USA nyní vykřikují (https://medium.com/@caityjohnstone/psychic-nikki-haley-if-there-is-a-future-chemical-weapons-attack-assad-did-it-909394df2bc0), že bezprostředně hrozí chemické útoky ze strany syrské armády proti „civilistům“ v Idlibu:

Pokud chtějí pokračovat v cestě převzetí moci v Sýrii, mohou to udělat,“ řekla Nikki Haleyová na dnešní tiskové konferenci OSN, aniž by vysvětlila, jak může jediná uznávaná vláda země „převzít moc“ v zemi, kterou sama řídí. „Avšak nemohou to udělat chemickými zbraněmi. Nemohou to udělat a zaútočit přitom na svůj lid. My jim na to neskočíme. Pokud budou použity chemické zbraně, přesně víme, kdo je použije.

Pokud dojde k chemickému útoku, USA budou vědět, kdo to udělal, protože samy dodaly chemické látky teroristům. Syrská armáda samozřejmě nepoužije žádné takové zbraně. Sun Zi nikdy takovou radu neposkytl:

Když je tvůj nepřítel téměř poražen, a konečné vítězství je na obzoru, otrav plynem svůj/ vlastní lid, aby národy větší, než je ten tvůj, zasáhly a zničily tě.“ Sun Zi, Umění války

Chemická válka je neúčinná. To je důvod, proč všichni souhlasili s jejím zákazem. Stejně jako ve východní Ghútě, USA zjevně opět plánují zfalšování „chemického útoku na civilisty“, aby měly propagandistickou záminku k útoku na syrské jednotky.

Zítra ruská flotila dokončí svůj manévr ve východním Středomoří. Všechny jednotky syrské armády zaujaly své pozice pro zahájení operace v Idlibu a jsou připraveny. Dělostřelecké a letecké síly jsou zformovány a nějakou dobu již provádějí operace. Jakýkoli odklad by nyní pouze zhoršil připravenost vojsk a poskytl Spojeným státům více času na zavedení protiopatření.

Zdá se, že to ruský prezident Putin pochopil. Na tiskové konferenci na summitu v Teheránu řekl: 

Pokud jde o příměří, považujeme to za nepřijatelné, když pod záminkou ochrany civilního obyvatelstva chtějí stáhnout teroristy, aby nebyli vystaveni útoku, a zasadit ránu syrským vládním jednotkám.

Rusko nemá náladu na kompromisy. Varovalo americkou armádu, že brzy zahájí operaci proti teroristům ISIS, které jsou pod ochranou malé americké posádky v Al Tanf. Tito ozbrojenci nedávno zahájili další pokus o opětovné získání Palmýry, ale byli chyceni a poraženi dříve, než mohli dosáhnout svého cíle:

Stížnosti Ruska na přítomnost potenciálních teroristů z al-Kájdy nebo ISIS v deeskalační zóně nejsou nové, zdůrazňují představitelé USA. Avšak s tím, jak hrozí bezprostřední útok ze strany jednotek syrského režimu za podpory Ruska na severu provincie Idlib, mají obavu, že by to Moskva mohla považovat za optimální čas na to, aby vedla více útočných operací.

A to je právě problém nové strategie USA v Sýrii. Pozice v Al Tanf je neudržitelná. USA by tam mohly poslat celou brigádu, včetně protileteckých systémů, ale stále by byla příliš zranitelná. To je důvod, proč dnes USA zahájily cvičení, zaměřené na záchranné akce a exfiltraci (tj. evakuace tajných agentů a informátorů z nebezpečného území, pozn. překl.) v Al Tanf. Toto místo je příliš daleko od jiných amerických obranných systémů, aby odolalo útoku.

Na severovýchodě Sýrie jsou pozice USA podobně ohroženy. Od začátku srpna byly přivezeny zbraně a vybavení v 1 900 nákladních vozech pro jejich kurdské zástupce – Syrské demokratické síly. Saúdové se zavázali, že zaplatí nějakou částku za rekonstrukci, a USA jistě doufají, že tam budou využívat ropná pole, aby mohly financovat budoucí okupaci. Brzy jistě vyhlásí „nezávislou“ regionální vládu, která však bude plně pod jejich kontrolou.

Ale Turecko je proti takovému zplnomocnění Kurdů. Zásobovací trasy přes Irák jsou zranitelné. Populace je rozmanitá, a mnoho syrských Arabů nechce být podmaněno Kurdy/USA. Budou odolávat sektářské a etnické čistce, kterou mají Kurdové v plánu. To snadno umožní vyprovokovat guerillovou války proti americkým okupantům a jejich zástupným silám. Co se stane, až americké síly utrpí vážné ztráty na životech?

Přítomnost Spojených států v Sýrii je nákladná hromada pánských spodků bez šance, že by ji někdy přeměnily na zisk. Byla to Trumpova chyba, že se nechal nalákat na líbivé řeči neokonzervativců a sionistů, kteří ho k tomuto plánu dotlačili. Trump je ten, kdo bude muset zaplatit politickou cenu.

Syria – U.S. Reveals Underpants Plan For Indefinite Occupation vyšel 9. zaří 2018 na ICH. Překlad v ceně 445 Kč Zvědavec.