Teroristé DAEŠ se chystají vytvořit “chalífát” ve Střední Asii

27. 9. 2018       lenta  (video) 
Teroristická organizace DAEŠ (v Rusku zakázaná) se chystá vytvořit chalífát ve Střední Asii a aktivovat již vytvořené spící buňky – “džamaaty”. Oznámil to ředitel protiteroristického centra SNS Andrej Novikov při zahájení druhé etapy cvičení Issyk-Kul – Antiteror 2018, informoval TASS. … “Zvláštní znepokojení vyvolává skutečnost, že členové teroristických organizací se nevzdávají pokusů o proniknutí ze severu Afghánistánu na území středoasijského regionu za účelem destabilizace situace”…

Plány DAEŠ mají dlouhodobý charakter a ohrožují nejen Kirgízii, ale i středoasijský region jako celek, poznamenal. “Vzali jsme v úvahu hodnocení výkonného direktoriátu výboru OSN pro boj proti terorismu o tom, že v důsledku nadbytečných zbraní, přicházejících z oblastí politické nestability, je v regionu podněcován obchod na principu “zbraně za drogy”, což zhoršuje faktor nedostatečné ochrany hranic”, uzavřel Novikov.

Místopředseda vlády Kirgízie Ženiš Razakov dodal, že teroristická hrozba, šířící se z Afghánistánu, roste, jelikož členové mezinárodních teroristických organizací pronikají do zemí Střední Asie. “Zvláštní znepokojení vyvolává skutečnost, že členové teroristických organizací se nevzdávají pokusů o proniknutí ze severu Afghánistánu na území středoasijského regionu za účelem destabilizace situace”, uvedl Razakov.

V červenci bylo oznámeno, že v Petrohradě bylo zadrženo osm aktivistů Hizb ut-Tahrir (také v Ruské federaci zakázaná), kteří verbovali Rusy mezi teroristy. Příznivci organizace vyzývají k odstranění vlád středoasijských republik a vytvoření jediného státu na jejich území – Islámského chalífátu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová