Učit se, učit se, učit se…

Luděk Ševčík 4. 9. 2018
Tak nám začal školní rok. A hned nás média, některá se zjevnou radostí, informovala o incidentu z jakési pražské školy. Část rodičů, při návštěvě školy prezidentem, projevila svou občanskou angažovanost symbolem červených trenýrek. Tedy alespoň oni se domnívali, že se jedná o občanskou angažovanost. Nějaká dáma dokonce hrdinně na prezidenta vzkřikla „Fuj, táhni!“. Tedy alespoň ona se domnívala, že je hrdinkou a že je dáma. 


Je symbolické, že se tento incident odehrál právě na půdě školy. Dokazuje, jak málo jsme se učili. Demokracii. Respektu k volbě většiny. Miloš Zeman vyhrál demokratické volby. Byl zvolen v přímé volbě většinou volících. Demokrat, byť jej nevolící, jej musí uznávat za svého prezidenta. A jako k hlavě státu se k němu chovat. Nesouhlas s jeho chováním může ventilovat v demokratické diskusi. Máme svobodu projevu, ovšem ta má logicky své limity. Jejich překročením diskuse končí a začíná boj. Obvykle tyto limity překračují ti, kteří nemají argumenty a vědí, že v diskusi by neuspěli. Proto se objevily červené trenýrky, jako dehonestující symbol. A když to nestačí, tak se na prezidenta někdo utrhne, jak na toulavého psa.

Bylo mi trochu líto lidí, kteří v diskusích o tomto incidentu takovéto nedemokratické, přímo hulvátské chování obhajují. Trpí deficitem vzdělání. Moc málo, pokud vůbec něco, toho pochytili z demokracie. Stejně tak, jako ti rodiče, opentlení trenýrkami. Ona dáma má nejen problém s demokracii, ale i obrovský deficit společenského chování. Ovšem tyto dvě věci se zjevně často doplňují. Z toho mi vyplývá, že se musíme demokracii neustále učit. I když to pro někoho bude zjevně těžké……