USA hodlají udělat z Číny stejného strašáka, jako z Ruska. Trump obvinil Čínu z úmyslu ovlivnit americké volby

27. 9. 2018    pravdarussian
USA se chystají zahájit mohutný útok proti Číně na úrovni administrativy. Nástroje útoku jsou dobře známé: obvinění Číny z nepřátelské činnosti vůči americkým společnostem, odcizení duševního vlastnictví, kybernetických útoků a zasahování do voleb, oznámil portál Axios s odkazem na své zdroje v Bílém domě. “Bílý dům plánuje zveřejnění nových informací o nepřátelských aktivitách Číny proti státnímu a soukromému sektoru Ameriky a podle toho se chystá jednat”.


Portál píše, že zástupci administrativy předloží Číně obvinění ze “škodlivé činnosti” – z provádění kybernetických útoků, ze zasahování do voleb a z průmyslové války (například z krádeže duševního vlastnictví)”.

“Nesmíme dovolit, aby bylo strašákem pouze Rusko. Je to i Rusko a je to i Čína”, cituje Axios prohlášení jednoho z anonymních zdrojů.

Poznamenává, že útok proti Číně je plánován “na nejbližší týdny” a mají se k němu připojit ministerstva financí, obchodu a obrany. Všechno bude prováděno pod vedením vysoce postavených představitelů Rady pro národní bezpečnost.

Trump obvinil Čínu z úmyslu ovlivnit americké volby

Americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z pokusů zasáhnout do voleb USA kvůli tomu, že Washington “šel s Pekingem do sporu” v otázkách obchodu.

“Bohužel vidíme, že se Čína snaží zasahovat do nadcházejících voleb v listopadu 2018 v USA proti mé administrativě. Nechtějí, abychom vyhráli, protože jsem první prezident, který šel do sporu s Čínou v otázkách obchodu. Vyhráváme v tomto sporu ve všech rovinách”, prohlásil Trump na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Podle něj si USA “nepřejí” zasahování Číny do nadcházejících voleb. Dříve média uvedla, že Spojené státy mají v úmyslu v příštích několika týdnech zahájit velkou kampaň proti Číně “prostřednictvím celé administrativy”.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová