Více než podivné argumenty britské policie v “případu Skripal”!

Dva údajní důstojníci GRU Londýně
– kou –

6. 9. 2018 ZvězdaPrvníZprávy
Britská policie nemohla najít typ víz pro podezřelé Alexandra Petrova a Ruslana Boširova v otravě Skripala, ale pro premiérku Theresu Mayovou to na obvinění stačilo. Ruská média, a nejen ona, vyjádřila silné pochybnosti nad tvrzením jak britské policie, tak postojem premiérky Mayové.


Právě tito lidé, jak tvrdí ve Scotland Yardu, odlétli do Británie, aby otrávíili Skripala.Hlavním důkazem jejich viny je, že si je policie jistá, že 2. března byli ve městě Salisbury. A takto mohli jednat pouze pracovnící ruské vojenské rozvědky GRU, míní britští vyšetřovatelé.

Ale stačilo to, aby britská premiérka Theresa Mayová, která den předtím už projednala plán akcí po telefonu s Donaldem Trumpem, vystoupila s vážným obviněním v parlamentu a, samozřejmě, s návrhy nových sankcí.

„Dnes mohu říci, že tito dva muži jsou důstojníky ruské zvláštní služby GRU. Toto je vojenská rozvědka s jasnou hierarchií. Takže to nebylo náhodné dobrodružství. Rozhodnutí o této zvláštní akci bylo rozhodně přijato na nejvyšší úrovni vedení GRU nebo dokonce vedení Ruska,” řekla Mayová.

Taková odvážná prohlášení vyvolala otázky i mezi poslanci – jak se může domnívat, že by ruská vláda mohla povolit takovou operaci? V celém tomto příběhu jsou důkazy velmi pochybné.

Pracovníci jedné z nejmocnějších zpravodajských agentur na světě – GRU, neuniknou, jak se zdá, žádné z kamer v Británii – přičemž se dokonce zdálo, že pod některými vědomě stojí, aniž by skrývali své tváře. Někde se od srdce usmívají – prý po ukončení operace – dovozuje Scotland Yard, když potřísnili kliku Skripalů jedem, který údajně vmíchali do flakonu.

Nemožné foto

Snímky, které zveřejnil Scotland Yard údajně ukazují, že Alexander Petrov a Ruslan Boshirov oba zaujímají přesně stejný prostor na letišti Gatwick v přesně stejnou sekundu: 16.22.43 dne 2. března 2018.

Bývalý britský velvyslanec Craig Murray se na svém blogu vysmál takovým argumentům.

„Rusko vynalezlo úžasnou novou technologii, která umožňuje, aby dva tajní agenti byli na stejném místě ve stejnou dobu,” napsal bývalý britský velvyslanec Craig Murray.

Podle něj jediné možné vysvětlení je:

1) Jeden z těchto dvou cestuje rychleji než Usain Bolt může sprintovat
2) Scotland Yard vydal upravené CCTV snímky, jejich časovou osu.

Rozebrat se v důkazech policie pokouší i britští novináři a blogeři.

„Novinář BBC položil dnes ráno o velmi rozumnou otázku na tiskové konferenci. Jaký typ víz měli podezřelí při vstupu do Spojeného království? Policista odpověděl, že neví. Ale jak se identifikovaly tyto osoby?” napsal bloger Neil Clark.

Přitom získání víza do Spojeného království není tak jednoduché – jsou to vícedenní kontroly a povinné postupy – včetně otisků prstů. Moskva se opět obrátila na Londýn s návrhem na pomoc při vyšetřování – poskytnout otisky prstů, ale Britové uvedli, že žádné údaje nebudou sdílet. Dostalo se i na novou zpráva mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPWC), která prý oznámila, že občané otráveni v Amesbury byli otráveni stejnou látkou jako dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia ve městě Salisbury.

„Ve zprávě se však nezmiňuje země původu, nezní tam slovo „Novičok“, neexistuje kvalifikace chemikálie jako bojové látky a technický sekretariát přiznává, že nemůže prokázat, že v případě látky použité v Amesbury se jedná o stejnou šarži chemikálie v Salisbury,” řekl Alexander Šulgin, stálý zástupce Ruska v OPCW.

A tak první den nového kola skandálu „případu Skripal“ z úst Theresy Mayové zazněl hlavní cíl další provokace proti Rusku – naléhavá potřebu zavést novou porci ekonomických sankcí, dovozují média.

Souvísející: