Bavorská CSU ztratila většinu a SPD skončila v propadlišti

Richard Seemann
15.10.2018  VašeVěc

Nedělní zemské volby v Bavorsku doslova přeoraly tamní politické pole. Podle předběžných výsledků dosavadně absolutně vládnoucí křesťanští sociálové CSU ztratili většinu v zemském sněmu když klesli na 37,3 procent. Sociální demokracie z druhého místa propadla na páté, když získala 9,5 procenta hlasů a ztratila polovinu svých poslanců. 
Druhé místo získali Zelení z 17,8 procenty, před Svobodnými voliči s 11, 6 následovaní Alternativou pro Německo AfD, která tak vstoupila do patnáctého zemského sněmu. Pak teprve následovali sociální demokraté a s pěti procenty liberální Svobodní FDP. Strana levice s necelými třemi procenty se do zemského sněmu neprobojovala. Volební sedmdesáti procentní účast z téměř deseti milionů voličů byla nebývale vysoká.

Ministerský předseda Markus Söder v první reakci prohlásil, že jde o bolestný den pro CSU. Musí však vzít na vědomí tuto skutečnost a po analyse si vzít z této porážky poučení. Výsledek však jasně jej pověřil sestavit novou vládu a proto v současné době je nutno se dívat především dopředu. Bavorsko musí dostat stabilní a silnou vládu a proto povede kromě s AfD rozhovory se všemi demokratickými stranami jak toho dosáhnout. V prvém pohledu by mohla být uzavřena koalice s Svobodnými voliči, kteří se již nabídli jako partneři. Söder ještě v předvečer voleb, kdy předpovědi naznačovaly že bude muset spoluvládnout v koalici vyloučil, že by Zelení byli spolehlivými politiky.

Šéfka bavorských sociálních demokratů Nataša Kohmemová nevyloučila, že ze své funkce odstoupí. Bude nutno po bolestivé porážce hovořit o všem, včetně její funkce. Strana musí s pevnou vírou na sociálně demokratické zásady znovu se postavit na nohy a vydat se na nikoliv jednoduchou cestu. Předsedkyně strany Andrea Nahlesová oznámila, že bude nutno provést analýzu špatného volebního výsledku a posoudit, zdali se nestal v důsledku toho, že SPD vstoupila do velké koalice. Místopředseda Ralf Stegner těžkou porážku charakterizoval, že jí bavorští voliči uštědřili velkou facku. Strana se musí profilovat jako levicová všelidová strana a nepřímo se otázal zdali toho dosáhne v koalici s křesťanskými unionisty.

Spolková předsedkyně Zelených Annalena Baerbocková zdůraznila, že obdržela hlasy, kteří žádají svobodu, rovnost a spravedlnost. A právě její strana otevřela cestu k naplnění těchto zásad a je připravena je prosadit. Odmítá přitom místo toho produkovat stále nové problémy zejména kolem imigrační otázky. Volby ukázaly, že ty ztrácejí na důležitosti a do popředí se dostává bytový problém , školská a vzdělanostní politika.

Šéf bavorských sociálů CSU spolkový ministr vnitra Horst Seehofer vyzval stranu k semknutosti. Strana bude muset přes smutný výsledek sestavit novou zemskou vládu a ukázat svou odhodlanost. Příští dny ukážou, zdali má k tomu dostatek sil.

Rozdělení 200 mandátů je na základě předběžných výsledků proti předcházejícím volbám v roce 2013: CSU 85 (101), SPD 22(42), Svobodní voliči 27(17), Zelení 38 (17), FDP 11(0), AfD 22(0). Volební účast 72,4 % (63,6).

Richard Seemann