Bosna a Hercegovina – o čem by se u nás nikdy nepsalo, demonstrace občanů proti migrantům v Bihaći, postupné usazování Arabů z Perského zálivu, skupování lukrativních nemovitostí a pozemků a arabština v ulicích. Bude možná jednou z Bosny nové muslimské Švýcarsko?

Migranti na přechodu mezi Bosnou a Chorvatskem

-OP-31.10.2018

Autorka píšící pod iniciálami OP si všímá situaci v současné  Bosně, přes kterou se do Evropy pokoušejí dostat desetiticíce ilegálních migrantů, převážně y muslimských zemí. Nsše presstituky o tamní situace příliš nevšímají.

Náhodou jsem narazila na článek zveřejněný 22. 10. 2018 na tagesstime.com (pozn. jedná se o menší rakouský internetový portál) o demonstracích v Bihaći, což je město blízko hranice s Chorvatskem, pro orientaci nedaleko Plitvických jezer (pozn. Bosna a Hercegovina se skládá ze dvou entit, Federace Bosny a HercegovinyRepubliky srbské a jednoho federálního Distriktu Brčko. Federace Bosny a Hercegoviny je decentralizována do deseti autonomních kantonů (Chorvaté jim říkají župy, županije) a dále okresů (općiny). Republika srbská je naproti tomu unitárním celkem složeným z okresů (opštiny), které jsou rozloženy do sedmi regionů). Autorka Monika Šimić v článku Protesty v Bihaći: Migranti vykrádají domy, drží nože na krcích dětí viz zde ZDE píše o situaci zoufalých obyvatel tohoto města a o tom, jak stovky lidí pokojně o víkendu demonstrovali proti tisícům uprchlíků převážně z Afganistánu nacházejícím se v centru města v bývalé ubytovně. Požadují, aby byli umístěni mimo město do více adekvátních ubytoven a navíc žádají úplné zastavení jejich příchodu, což má být uskutečněno během 48 hodin. Uprchlíci jsou denně přiváženi autobusy a vlaky ze Sarajeva. Demonstrující běsní, že úřady neplní své povinnosti a nereagují adekvátně na poměry ve městě. Ve městě totiž vůbec není bezpečno. Průvod demonstrantů nejdříve vedl k sídlu Mezinárodní organizace pro migraci (Internationale Organisation für Migration – IOM), která zabezpečuje péči a zabezpečení migrantů a navíc údajně provozuje ilegální kempy pro migranty. Poté se snažili zablokovat hlavní silnici a autobusové nádraží.

Zdroj: Profimedia, Alamy, https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/napeto-u-bihacu-gradani-prosvjeduju-protiv-ilegalnih-migranata-kordon-policije-ih-zaustavio-kad-su-pokusali-doci-do-improviziranog-migrantskog-centra/7964196/

Demonstranty organizoval Sejo Ramić, který zdůraznil, že to není protest proti migrantům, ale proti neakceptovatelné situaci ve městě. Podle něj není možné, aby obyvatelé měli strach vyjít na ulici a jedna účastnice dodala, že není možné z Bihaće udělat ghetto migrantů. V poslední době také vzrostl počet případů napadení ze strany migrantů, rabování a mnozí rodiče již zvažují, že nebudou posílat děti do školy. Jeden migrant dokonce jednomu žákovi přiložil nůž na krk a požadoval na něm, aby mu vydal mobil a 30 marek (pozn. bosenská měna). Migranti dle jeho slov musí být umístěni daleko od centra. Bosenský ministr vnitra Aljoša Čampara to komentoval slovy, že je neuvěřitelné, že demonstranti bránili vjezdu autobusům a vystoupení migrantů, dodal dále, že do města vyslal kvůli tomu experty.

Podle jiného článku uveřejněném 21. 10. na chorvatském internetovém portálu jutarnji.hr v oblasti – kantonu Unsko – Sanském, kde se město nachází od začátku roku zaregistrovali již 10 000 nelegálních migrantů. Podle údajů místního Červeného kříže do ubytovny denně přichází nejméně 800 ilegálních migrantů, ti se tam jen mění, druzí zase odcházejí a pokoušejí se dostat dále do Chorvatska a do jiných zemí Evropské unie. Policie odhaduje, že v současné době jich v širším okolí Bihaće může být okolo 3 000 a další 4 000 v okolí Velké Kladušy. Situace se zřejmě zcela vymyká kontrole a pro jeho obyvatele není jednoduchá (pozn. řekla bych, že to dříve byla oáza klidu uprostřed krásné přírodní scenérie, kde si tzv. lišky dávají dobrou noc).

Další článek uveřejněný na internetovém portálu kurier.rs s názvem Masová rvačka migrantů v Bihaći: napadení a policie stříleli do vzduchu, aby se ochránili! ze dne 9. 10. a popisuje, jak se porvali migrani z různých zemí mezi sebou. Mluvčí ministerstva vnitra pak potvrdila, že migranti napadli policii a poškodili jedno policejní auto. Původně se porvala dvojice Iránců, jeden z nich byl těžce zraněn. Policie přišla obhlédnout situaci, ale opět zase odešli. Vzápětí však obdrželi informaci o ještě vážnější rvačce kvůli rozdělování jídla, přičemž tentokrát museli zasáhnout. V té souvislosti bylo zjištěno, že dennodenně skupina Afgánců terorizuje ostatní migranty. Nakonec tito na žalující Iránce a také na policisty házeli kamení. Policie použila hasičské stříkačky a střílela do vzduchu, aby se situace uklidnila.

Pozitivní není ani další článek, na který odkazoval ten předešlý a to Migranti vyděsili obyvatele Bihaće, policie komentovala slovy “dokud jedí pouze kachny, tak je to dobré, zanedlouho by mohli jíst sami sebe”. Text článku říká, že Bihaćané jsou široko daleko známí svou humánností a připraveností pomáhat každému v nouzi, nemohou se však smířit s problémy, které jim způsobili migranti. Nově totiž kromě toho, že se rvou mezi sebou, občas se vzájemně honí a přitom někdy vpadnou se ukrýt do nějakého dvora, a nebo také jejich praktiky, že si perou v centru města v řece Uně a také v místním koupališti, suší prádlo po městě a zapalují si ohníčky, tak bylo zjištěno, že si loví kachny na řece, což je pro Bihaćany symbol řeky Uny. Stačí jim je nalákat na chleba a samy vylezou na břeh. Prý to dělají zejména Afgánci. Bihaćané říkají, že ani v těch nejhorších dobách hladu nejedli své kachny. Stále je apelováno na úřady, aby situaci řešily, ty přislíbily se alespoň lépe postarat o ty s dětmi, těch je však minimum. Většina migrantů jsou mladí muži nebo ve středním věku. Stejná redakce vydala také článek o tom, kolik stojí migranty projít Bosnou. Džibal z Pakistánu řekl, že za překročení hranice ze Srbska do Bosny přes řeku zaplatil 400 eur a 3 000 chtějí převaděči za překročení chorvatské hranice. 

Podle dalšího článku také ze stejné redakce jen v posledních 7 měsících do Bosny přicestovalo více než 42 000 Arabů – turistů, zejména ze Spojených arabských emirátů – cca 20 000, z Kuvajtu – cca 10 000 a cca 10 000 ze Saúdské Arábie, ale také přes tisícovku z Kataru a 700 lidí z Jordánska. Mnozí zůstávají 5 až 10 dní, mnozí až jeden měsíc, buď si pronajímají nebo přímo kupují domy pro jejich pobyt. Nemovitosti kupují naveliko po celé Bosně a mnohde jsou již vystavěny celé arabské čtvrtě a vesnice. Podle jiného článku již z roku 2017 se Arabové hodně usazují v sarajevské čtvrti Ilidža nebo ve městech Konjic, Jablanica, Mostar a v některých horských oblastech skupují hotely a chaty. Také ve městě Travniku na soukromých fakultách studuje velké množství tureckých studentů arabského původu. Současně silně investují. Dobře se prodávají nové domy, provozní objekty, ale i ruiny. Arabové nešetří, důležité pro ně je, aby nemovitosti byly izolované od okolí. Podle jiného již staršího článku z roku 2016 viz ZDE se sarajevská čtvrť Ilidža, která byla před válkou převážně obydlená Srby, zcela mění a novými obyvateli jsou dnes Kuvajťané, lidé z Dubaje a jiných míst Perského zálivu. Na restauracích, kosmetických salonech, prodejnách a kavárnách jsou nápisy již jen v arabštině. Podle vlastnice realitní a turistické kanceláře Sajedy Kaderové jsou zde Bosanci (viz bosenští muslimové, poturčenci – pozn.red.NR)) již v menšině a už se necítí jako ve své zemi. Na všech stranách je slyšet arabština, nosí se dlouhé hábity a také burky. Podle neoficiálních informací okolo 20 % tam žijících Arabů jsou radikální islamisté. Arabové jsou dokonce ochotni platit 5 000 eur za hodinu večera stráveného s dívkou, která je ještě panna. Jsou také tací, kteří si chtějí předem objednat doprovod mladé dívky a za hodinu platí až 1 000 eur. Podle Kaderové nejen, že přichází teroristé, ale také dochází k zneužívání místních obyvatel a žen.

Zdroj: foto printscreen glassrpske.com, https://www.kurir.rs/region/bosna-i-hercegovina/2357655/sarajevska-ilidza-postaje-kuvajt-siti-srpske-kuce-arapi-kupuju-za-budzasto

Podle prezidenta Republiky srbské Milorada Dodika (článek ZDE) je Bosna a Hercegovina dnes zcela ztracená a nezpůsobilá se bránit proti jakémukoliv nebezpečí a i těch ze strany migrantů. Také upozornil na to, že proudy migrantů značně zkomplikují vztahy uvnitř státu. Sdělil, že na území Republiky srbské nebudou organizovat, a ani nemají tu možnost, nějaká centra pro migranty a to, ani kdyby zůstali jen na jediný den. Řekl, že Republika srbská vůbec nechce akceptovat evropskou pomoc na provoz takových center, protože má za to, že jde jen o záminku, aby migranti spíš dlouhodobě zůstávali na jejich území. Dodik se také vyjádřil v souvislosti se skutečností, že na území Republiky srbské mají Britové své centrum, které údajně sleduje průběh voleb a říká, že předpokládá, že něco obdobného mají i v Srbsku. Dodik to považuje za cynický důvod, zatímco realizují nějaké své dlouhodobé projekty. Zejména jim jde o vytvoření unitární a centralizované Bosny a Hercegoviny (s muslimskou nadvládou tíhnoucí k islámskému a ne evropskému právu – pozn.red.NR_vd) , my jsme však proti tomu. 

PS.: tyto informace, které se k nám přirozeně vůbec nedostanou, ukazují jaké jsou jednak důsledky války před 20 lety, obyvatelstvo stále čelí ekonomickým potížím, dále pak, že existují zcela jiné postoje v různých etnických uskupeních. Mnozí toho využívají ke svému obohacení, na úkor místních obyvatel.
Nejhorší však je, že touto zemí potichu a nenápadně dále proudí tisíce ilegálních migrantů do Evropské unie. O tom se vůbec nikde nehovoří. Od roku 2019 to navíc díky Globálními migračnímu paktu bude zcela legální! No, anebo tito noví bohatí přistěhovalci/migranti od Perského zálivu budují nové Švýcarsko, jen my to ještě nechápeme.

– – –