Kwaśniewski: „Fort Trump“ bude pro Polsko spíše hrozbou než obranou

6.10. 2018  Rzeczpospolita, překlad PrvníZprávy 
Pokud se Donald Trump rozhodne restartovat vztahy s Ruskem, pak v Polsku rozhodně nebudou trvalé americké základny, řekl bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski.
Pokud však nedojde k dohodě mezi Ruskem a USA a Fort Trump se objeví na polském území, tak riziko pro Polsko bude vysoké, protože se stane účastníkem probíhajícího konfliktu ve vztazích mezi oběma velmocemi.
„Trvalá základna amerických vojáků v Polsku by znamenala neustálé konflikty a rozpory v americko-ruských vztazích,“ řekl bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski, v odpovědi na otázku co říká možnosti vybudování základny Fort Trump v Polsku.

„Polsko chce, aby Spojené státy zřídily trvalou vojenskou základnu ve své zemi,“ řekl Andrzej Duda při návštěvě Washingtonu a dodal, že by se mohla jmenovat Fort Trump,“ uvedla Rzeczpospolita.

Polský generál:Vztahy s Putinem jsou důležitější než US základny u nás

Andrzej Duda během své návštěvy ve Washingtonu také navrhl sdílet náklady na vytvoření americké vojenské základny na svém území. Ministr zahraničí Jacek Czaputović později uvedl, že jde přibližně o částku 2 miliardy euro. Američané by měli rozhodnout o návrhu na vytvoření trvalé základny v Polsku na jaře roku 2019.

„Máme nyní polský návrh, ale americká reakce je nejasná,” zdůraznil Aleksander Kwaśniewski.

„Domnívám se, že v případě, že Spojené státy chtějí jednat s Ruskem, tak trvalé základny by pro Polsko znamenaly značné riziko,“ dodal Kwaśniewski.

Myšlenka trvalých základen byla nedávno kritizována bývalým velitelem amerických sil v Evropě, generálem Ben Hodgesem, který se domnívá, že to může zbytečně zhoršit situaci na kontinentu.