Nedovážejme jablka! Ta jsme schopni vypěstovat v nadstandardní kvalitě

Miroslav Toman na Žofínském foru

6. 10. 2018  PrvníZprávy

Aktuální situaci v potravinářském průmyslu bylo věnováno Žofínské fórum v Praze, na kterém první říjnový čtvrtek vystoupil ministr zemědělství Miroslav Toman na něm hovořil například o českých potravinách, soběstačnosti, dovozu potravin.

V této souvislosti ministr také o plošném monitoringu dovozů vepřového masa i tepelně neopracovaných výrobků z nich. Věnoval se rovněž obchodním řetězcům a slevovým akcím.
Jak říkám …


“Když se podíváme na dovozy vepřového masa, vidíme, že rok od roku stoupají. Za letošní první pololetí se v porovnání se stejným obdobím loňského roku dovezlo o 5000 tun vepřového masa více. Podobné je to i u drůbežího masa. O tom, jak to vypadá, když dovážíme například jablka, která jsme zde schopni sami vypěstovat v naprosto nadstandardní kvalitě, svědčí přehled týkající se bezpečnosti potravin. V polských jablkách byl opakovaně, celkem sedmkrát, nalezen buď v Evropské unii zcela zakázaný pesticid, nebo pesticid sice schválený, ale v několikanásobně větším množství než je povoleno,“ řekl ministr Toman.

Připomněl, že naproti tomu při kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce z kontrolovaných šarží nevyhovělo necelých 10 procent z Česka, ale už 17 procent z EU a více než čtvrtina dovozů ze třetích zemí.

Informace o dovozu vepřového a drůbežího masa, dovozu másla a o kvalitě potravin najdete v článku na Prvních zprávách ZDE