Od srpna 69 k listopadu 89 a volby v říjnu 2018

Radim Valenčík
2. 10. 2018  blog autora
Uveřejnil jsem před několika dny, v logice věci zařazuji do seriálu do volbách:
Poměrně velký rozruch způsobilo zveřejnění průzkumu CVVM (což je celkem renomovaná agentura), který proběhl od 8. do 20. září a zapojilo se do něj 1037 respondentů. Zde jsou jeho výsledky:


Zveřejnit průzkum těsně před volbami je vždy riziko. Agentura riskuje, že utrpí její pověst. Pokusím se na její tzv. “průzkum” reagovat – a také riskuji svoji pověst. Uvidíme, kdo dopadne lépe.

CVVM má pochopitelně výmluvu. Může říci – hovořili jsme o průzkumu voleb do Sněmovny. To je ovšem chabá výmluva. V současné zpolitizované době se do výsledku komunálních voleb výrazně promítne afinita voliců k jednotlivým stranám. A promítne se do nich ještě jeden důležitý aspekt. Negativní volba voličů ve vztahu k některým stranám, aby si tím vynutili změny v jejich reprezentaci a v pojetí politiky, kterou provádějí (to pocítí zejména ČSSD a částečně i KSČM).
Na výsledku prezentovaném CVVM je zarážející zejména velmi nízkých odhad SPD (můj odhad výsledku je více než dvojnásobně vyšší). Částečně to lze vysvětlit tím, že SPD je mediálním mainstreamem ostrakizovanou stranou a část voličú se obává přiznat, že by ji volilo. Tento efekt dříve nejvíce pociťovala KSČM, která vždy oproti průzkumům v reálných výsledcích “poskočila”. Do určité doby.
Ale ani tento efekt nevysvětluje to, co CVVM předvedlo. Navíc není zřejmé, zda se skutečně jedná o “průzkum” (jak je uvedeno), nebo o “volební model”. Osobně si myslím, že se jedná spíše o manipulaci s cílem ovlivnit výsledek komunálních voleb. Aby totiž volby dopadly tak, jak CVVM uvádí, muselo by dojít k hodně velké manipulaci s volebními lístky i při počítání hlasů. Už s ohledem na to, jak jsou obsazeny kandidátky. Musela by to být manipulace v rozsahu, který asi u nás není reálný. Uvidíme.
Takže připomenu výsledky a vyjádřím se k tomu, jak to vidím z hlediska svého standradního modelu já. Za týden můžete porovnat.

CVVM                                                          Můj odhad výsledků

(výsledky průzkumu do Sněmovny):         v komunálních volbách:
ANO               30 %                                                   25 %
ODS                14 %                                       ↓          8 %
Piráti               13 %                                       ↑          13 %
ČSSD              12 %                                       ↓↓        4,5 %
KSČM             10,5 %                                   ↓↓        4,5 % (ale před ČSSD)
SPD                5 %                                        ↑↑↑      12, 5 %
KDU-ČSL      4,5 %                                      ↑          5,5 %
TOP                4 %                                                     2 %
STAN             4%                                          ↑          5 %
Uvidíme, zda dojde k souboji agentur a zda se objeví další pokusy o manipulaci s voliči.
(Pokračování)
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/6169-od-srpna-69-k-listopadu-89-a-volby-v-rijnu-20.html