Prezident Srbska uvedl kvůli Kosovu armádu do bojové pohotovosti. Vučič požádá Putina o podporu v souvislosti se situací v Kosovu. Společné cvičení Srbska a Ruska začne 1. října

1. 10. 2018      lentarussiannews/mir
Srbský prezident Alexandr Vučič uvedl armádu země do stavu bojové pohotovosti. Souvisí to se situací na severu Kosova, informoval televizní kanál RTS. Daný rozkaz byl zaslán Generálnímu štábu Ozbrojených sil země. Na rozkaz hlavy ministerstva vnitra Nebojši Stefanoviče byly také do stavu plné bojové pohotovosti uvedeny všechny síly speciálních jednotek srbské policie.


V pátek 28. září vstoupilo na území, sousedící s jezerem, které zásobuje vodou hydroelektrárnu Gazivode, několik desítek příslušníků kosovských speciálních jednotek. Objekt se nachází na území Kosova, ale současně je součástí srbského energetického systému. V době zveřejnění materiálu nedošlo mezi stranami ke střetu.

Vučič požádá Putina o podporu v souvislosti se situací v Kosovu

Srbský prezident Alexandr Vučič uvedl, že na příští schůzce s ruským vůdcem Vladimírem Putinem má v úmyslu posoudit situaci v Kosovu a požádat o jeho podporu na mezinárodní úrovni.

“Za dva dny se setkám s prezidentem Putinem, budeme hovořit o všech pro Srbsko důležitých otázkách, samozřejmě prioritou bude situace v Kosovu a Metochii. Seznámím prezidenta Putina se vším, co se děje, a požádám ho o podporu na všech mezinárodních fórech, požádám ho o radu, o tom není pochyb”, uvádí TASS slova Vučiče.

Setkání Vučiče s Putinem by se podle srbských médií mohlo konat 2. října.

Společné cvičení Srbska a Ruska začne 1. října

Letecké cvičení Ruska a Srbska se uskuteční od 1. do 5. října na území Srbska. Vojáci propracují prvky vyšší pilotáže. Oznámila to tisková služba Mnisterstva obrany RF.

Do cvičení budou zapojeny společné posádky obou zemí na vrtulnících Mi-8 a stíhačkách MiN-29. Cvičení se bude konat pod názvem BARS-2018.

“Celkově bude zapojeno až 10 jednotek leteckých sil a sil protivzdušné obrany Srbska”, informovalo Ministerstvo obrany Ruska.

Piloti mají předvést figury složité a vyšší pilotáže a také mají zdokonalit své dovednosti při zachycení vzdušných cílů. Vojáci propracují i prvky vzdušného boje. Část posádek bude plnit úkoly výsadku a poté vyhledávacího a zachranného zabezpečení.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová