Krajně nebezpečná hra: USA připustily možnost námořní blokády Ruska!

1.10. 2018   První zprávy
Spojené státy mohou v případě potřeby uspořádat námořní blokádu Ruska, aby zabránily dodávkám energií do zemí Středního východu. Podle Moskvy by to však bylo vyhlášením války.
Toto prohlášení učinil americký ministr vnitra Ryan Zinke během vystoupení v Pittsburghu, uvedl list Washington Examiner.

„Máme příležitost, díky námořnictvu, zajistit, aby námorní komunikační cesty zůstaly otevřené a v případě potřeby je zablokovat, aby se ruské energetické nosiče nedostaly na trh,” řekl Zinke.

Kromě toho americký ministr uvedl, že jediným zdrojem příjmů ruského hospodářství je prodej energetických zdrojů. Moskva sleduje takovou aktivní politiku na Blízkém východě, protože tam chce tam prodávat ropu a plyn, stejně jako v Evropě, tvrdil.

Zinke také poznamenal, že situace s Íránem je velmi podobná se situaci s Ruskem, a tvrdil, že existují dvě možnosti řešení těchto otázek.

„Tím je vojenská varianta, kterou bych raději nepoužíval. A je tam ekonomická varianta, která spočívá v tom, že vyvíjí tlak a vytlačuje jejich energie. Jsme schopni to udělat proto, že Spojené státy americké jsou největším producentem ropy a zemního plynu,“ dodal Zinke.

Lavrov: Roste napětí a riziko konfrontace mezi Ruskem a USA!

Některé jestřábí úvahy politiků ve Spojených státech vyvolávají dojem, že ne zcela chápou realitu. Ruská federace není zadním dvorkem USA, ani zemí, jako je třeba Honduras. A že hegemonistické úvahy světového policajta v tomto případě nefungují.

Odpověď z Ruska byla rychlá a stručná. A to z úst vlivného ruského senátora Alexeje Puškova.

„Vedoucí ministerstva vnitra Zinke obvinil Rusko z úmyslu dodávat energetické zdroje na Blízký východ (?!) a pohrozil nám námořní blokádou. Kromě skutečnosti, že je to úplný nesmysl, americká blokáda ze strany USA by se rovnala vyhlášení války. Někdy je lepší žvýkat než mluvit,“ zdůraznil ruský senátor na svém Twitteru.