Revize Montreuxské úmluvy: čeho chtějí USA v Černém moři dosáhnout …


Grigorij Pavlodubov
31. 10. 2018     politexpert
Spojené státy americké se více znepokojují pozicí a bojovými možnostmi Kyjeva v Černém moři než samotní Ukrajinci. Američtí politologové nepokrytě otevřeli téma revize Montreuxské úmluvy. Podrobnosti o tom sdělil list Ekonomika segodňa. Americký politolog, vedoucí známé nadace Jamestown Glen Howard ZDE, uvedl, že je nutné zrušit Montreuxskou úmluvu z roku 1936, která zabraňuje americkým lodím ovládat Černé moře.


Otevřeně šéf nadace mluvil o zrušení konvence během projevu na bezpečnostním fóru ve Lvově. Podle politologa musí být právě námořnictvo USA přítomno v oblasti Černého moře, aby “vyvíjelo tlak na Rusko”. Howard označil pozici Kyjeva k této otázce za “nerozhodnou” a zdůraznil, že ukrajinská flotila potřebuje důkladné posílení. Admirálů je v Ozbrojených silách Ukrajiny mnohem víc než válečných lodí, které jsou navíc zastaralé, poznamenal americký expert.

Glen Howard vysvětlil, že nyní Montreuxská úmluva neumožňuje Spojeným státům působit v Černém moři, neboť délka pobytu v tomto regionu je omezena na 21 dní. Pokud budou všechny zákazy zrušeny, USA nebudou ve svém počínání omezeny.

Je příznačné, že dnes projevují Američané více úsilí k uchvácení Černého moře a zajištění bezpečnosti Kyjeva než samotní Ukrajinci. To je zvláště zřetelně vidět na prohlášeních kyjevských politiků a diplomatů. Dříve bývalý ministr zahraničí Ukrajiny Konstantin Griščenko řekl, že pro Kyjev je lepší nezostřovat situaci na Černém moři a Azovu. Navíc se OSU nesnaží o hlasitá prohlášení, protože vědí o problémech se svými loděmi. Hlavním úspěchem ukrajinského loďařství v posledních letech je výstavba bojových motorových člunů, které nebudou v případě vážné kolize nic platné.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová