Svět ruskýma očima 476

Zajoch
22. 10. 2018 Outsidermedia
Americký obranný průmyslový komplex je v hluboké krizi, vinu na tom má „agresívní průmyslová politika“ Ruska a Číny  * * *  Bezpečnostním orgánům Běloruska dělá nemalé starosti Kyjevem nekontrolovatelná radikální chátra  * * *   V devadesátých letech začali v Rusku podle doporučení rádců od Sorose překopávat systém vzdělávání hlavně podle amerického mustru

Náš trumf: rezavé bomby a odstavení zaměstnanci

Konstantin Dušenov
15. října 2018

Pentagon zuří. Zákeřní ruští diverzanti a všudypřítomní čínští špioni nakonec zničí vojenskou sílu Washingtonu. To není žert. Nedávno zveřejnil Bílý dům dokument s podrobnou analýzou situace ve svém obranném průmyslu.

Dokument je šokující. Například od roku 2000 ztratila základna obranného průmyslu přes 20 500 výrobních firem a závodů.

Po uzavření těchto továren byla jejich práce postoupena smluvním zařízením v zahraničí a došlo ke kritické závislosti na konkurenčních zemích.

Podle autorů dokumentu je americký obranný průmyslový komplex v hluboké krizi. Vojenští analytici Trumpovy administrativy napočítali přes 300 kritických problémů, mezi nimi především všeobecné oslabení průmyslového potenciálu státu. Podstata je v tom, že se nepřetržitě snižuje množství vysoce kvalifikovaných pracovníků uvedeného průmyslu. Podle Agentury práce a statistiky bylo k 1. lednu 1980 v USA přibližně 19,3 milionů pracujících ve zpracovatelském průmyslu a k 1. lednu 2018 to bylo o 35 % méně, to je 12,6 milionů lidí.

Za hlavního činitele, který způsobil pokles počtu obrannýchpodniků USA, považují američtí experti „agresívní průmyslovou politiku“ Ruska a Číny.

Autoři se v dokumentu snaží dát na srozuměnou, jak to v Americe chodí v operativním doplňování zastaralých letadel, lodí, různé obrněné techniky, náhradních součástek a dalších materiálních prostředků nezbytných pro válku proti Moskvě a Pekingu. Z analýzy vyplynulo, že je obranný průmysl USA kriticky závislý na jiných zemích. Uvádí se, že mnohé materiály potřebné pro vojenské radary se dovážejí z Číny. Záležitost radarů není výjimkou.

Pro některé články vojenské výroby nemají Američané vlastní alternativu a jedná se o důležité složky – zbraně do tanků, lodní vrtule, palivo pro střely, nebo infračervené detektory pro kosmickou protiraketovou obranu.

Armádní generálové přiznávají problém s bezalternativností výroby základních komponent počínaje jedinou továrnou v USA na výrobu kuličkových ložisek a konče opět jedinou továrnou na lodní vrtule pro námořnictvo. Nyní žádají prezidenta o peníze na podporu a rozšíření těchto závodů.

S ohledem na situaci podepsal hned druhý den Trump dva výnosy k podpoře podniků na výrobu klíčových komponent zbraní.
Jenže tady peníze nepomohou. Podstata je v tom, že americké závody jsou povětšinou dodavateli určitých náhradních dílů až na druhém místě, na prvním místě je Čína, která může výrobu ukončit a celému vojenskému komplexu USA situaci zkomplikovat. Stalo se tak ještě za Obamy: Myslel si, že vojenské dominování zůstane Washingtonu navěky a není potřeba zbytečně utrácet peníze na tanky a děla. Nakonec nejméně 17 tisíc továren, které dodávaly ministerstvu obrany USA, se dostalo až na druhé místo a nebyly hlavními dodavateli.

Tisíce profesionálů přišlo o místo. Tisíce kvalifikovaných pracujících odešlo kvůli ekonomickým opatřením v takových velkých továrnách jako je Boeing nebo Northrop Grumman. Na obnovu takového potenciálu jsou potřeba dlouhé roky.

V této věci nemá Rusko potíže. V roce 2015 viděl celý svět naši obrněnou techniku na platformě Armata, která nemá ve světě obdobu. V březnu 2018 představil Putin osobně nejnovější ruské zbraně, které celý svět ohromily. Druhý den oznámil zahájení sériové výroby unikátní stíhačky Su-57 a protiletadlového raketového superkomplexu S-500 Prometheus.

Sdělil, že to ještě není všechno, že se v Rusku připravuje výroba nových perspektivních zbraní. Hlavním trumfem Kremlu v současném závodě se zbraněmi jsou americké bomby degradované po ztrátě kvalifikovaných kádrů!

Američtí experti doposud naříkají nad svými hroutícími se F-35. U nich napočítala komise Pentagonu 969 nedostatků, z nichž 111 je kriticky závažných. Bohužel se bortí i super torpédoborce Zamvolt. Ze 32 kusů zůstaly 3, ty stojí beze zbraní a jakmile vyplují na moře, mají defekty. Oproti tomu má Rusko moderní zbraně, o kterých může strýček Sam jen snít.

Převzato z Rusvesna.su

* * *

Ukrajinským provokatérům ukazují v Bělorusku dveře

Vladimir Sergějev
17. října 2018

Oficiální Minsk se brání extrémistické ideologii, která se šíří s aktivní účastí ukrajinských sousedů po Bělorusku. Jedním z posledních rozhodnutí běloruského vedení bylo, že heslo z majdanu „Kdo neskáče, je moskal!“ je extrémistické. Heslo skandovalo několik fanoušků po fotbalovém zápasu Běloruska se San Marinem 8. září. Někteří běloruští internetoví účastníci dosvědčili, že mezi křiklouny mohli být ukrajinští občané.

Je známo, že se po začátku občanské války na Donbasu „reklama“ extrémistické ideologie v Bělorusku posílila. Jasným příkladem je popularizace dobrovolnického oddílu Pogoňja (stíhání) – dceřiné organizace teroristické skupiny Pravý sektor. Západem dozírané prostředky masových informací potvrzují, že se oddíl účastnil kárné výpravy v zóně ATO až do září 2016 a nabral výlučně občany Běloruska. Rodák z Brestu Ivan Stasjuk bojující s batalionem Azov před časem řekl, že početní stav militantního oddílu Pogoňja nikdy nepřevyšoval tři (!) lidi a samotný oddíl je zkrachovaným propagandistickým projektem.

Ukrajinští radikálové usilují o zatažení Bělorusů do trestních výprav a krom toho se míchají i do vnitropolitické situace v samotném Bělorusku. Zástupci majdanu jsou stálými účastníky každoročního pochodu běloruských nacionalistů k výročí vzniku Běloruské národní republiky (25. března 1918) a dalších protestních akcí.

Bezpečnostním orgánům Běloruska dělá nemalé starosti Kyjevem nekontrolovatelná radikální chátra. Koncem září oznámil prezident Lukašenko, že na hranici s Ukrajinou bude posílena bezpečnostní ostraha pohraničními vojsky. Vzhledem k tomu, že ukrajinské vedení má v oblibě organizace, které představují hrozbu veškerému ruskému obyvatelstvu žijícímu v Rusku, Bělorusku i na Ukrajině se dá předpokládat, že opatření běloruského vedení a jeho silového rezortu bude v boji proti banditům ze sousední země i s jejich příznivci uvnitř republiky nadále posilovat.

Převzato z Politikus.ru

* * *

Tragédie v Kerči: tkví to v globalizaci?

Ljubov Stěpušova
18. října 2018

Na zasedání Valdajského klubu uvedl Vladimir Putin, že tragédie v Kerči je výsledkem globalizace. Avšak nedodal, kdo nás do globalizace zatáhl.

Prezident na zasedání řekl: „V sociálních sítích na internetu vidíme, že jsou vytvořena celá společenství, že všechno začalo ve známých tragických událostech ve školách USA.“ Je lehké svalovat vinu na abstraktní „globalizaci“. Ve skutečnosti se nabízí úplně jiný závěr a hledat se musí v politice elity, k níž Vladimir Putin také patří.

Po hanebném případu násilí v Kerči se ukazuje, že v zemi chybí organizace podobné Komsomolu. V Sovětském svazu k takovým událostem nedocházelo, přestože nebyli strážní a detektory v učebnách. Bylo to tak proto, že mládež kontrolovali a vychovávali učitelé a vedoucí v dětských organizacích.

O tom proč byl tento systém likvidován, promluvil profesor Sergej Komkov, doktor pedagogických věd. Uvedl, že „jsme to takto dopracovali s naší reformou vzdělávání, kterou vytváříme podle doporučení amerických poradců“. Již před patnácti až dvaceti léty jsme předpokládali, že taková tragédie, jaká se stala v Kerči, bude i u nás možná podobně jako v Americe.

Sergej Komkov v rozhovoru pro pravdu připomenul knihu Bely Kaufmanové Nahoru po schodišti dolů, která pojednává o morálce v amerických školách ještě v šedesátých a sedmdesátých letech. Říká: „V devadesátých letech jsem letěl do USA a pozoroval, co se tam děje. Vyslali mě tam ještě v roce 1997 poté, co jsem předpověděl, jak to všechno skončí.“

A právě v devadesátých letech začali v Rusku podle doporučení rádců od Sorose překopávat systém vzdělávání hlavně podle amerického mustru. „Ze školní výchovy sebrali úplně všechno ideologické a začali vyučovat jen vědomosti, dovednosti a obratnost.“ Organizace Okťabrskaja, Pionýr a Komsomol byly ze škol vyňaty. Podle rady zápaďáků se veškeré dodatečné vzdělání stalo placeným. Ostře to rozdělilo mladé podle příjmu jejich rodičů. Už koncem devadesátých let se objevila „armáda bezprizorných dětí“.

Sergěj Komkov tvrdí, že do školy je třeba vrátit výchovu. „První, co se musí udělat, je vypoklonkovat všechny západní rádce, uzavřít Vysokou školu ekonomickou, protože tam je hlavní hnízdo všech amerických a britských rádců“ … „Zejména ti vnutili jednotnou státní zkoušku, systém testů a sexuální výchovu snažíce se dokázat, že není hlavní vzděláni, ale ochrana.“

Profesor upřesnil: „Žádná ochrana děti neochrání. Je zachrání jen tvůrčí práce, turistika (i na místa bojové slávy), sborový zpěv, tanec, kreslení, historie, zkoumání. Potom nepůjdou se zbraní zabíjet své kamarády.“

A uzavřel: „K tomu je potřeba podněcovat všechny politické a sociální instituce. Církev i představitele vlasteneckých hnutí. Není jiná varianta. Jinak zahyneme. Musíme mít vlastní mozky a přestat se opičit po Americe.“

V roce 2015 byla v Rusku snaha obnovit Pionýra, diskutovalo se, ale zatím z toho nic není.

Převzato z Pravda.ru

– – –