Aktivisti vyhazují „nedemokratické“ sváteční květiny do koše a „demokratičtí“ politici tomu takřka tleskají

Aktivistka vyhazuje “nedemokratické” květy
položené na Národní třídě prezidentem republiky, 
předsedou vlády a předsedou SPD.

Tomáš Vyoral

18. 11. 2018  zdroj
Aktivisti vyhazují „nedemokratické“ sváteční květiny do koše a „demokratičtí“ politici tomu takřka tleskají.
V předchozím komentáři jsem se zamýšlel, zda „lepší lidé“ znásilní a ukradnou si oslavy výročí 17. listopadu pro svou jedinou „pravdu a lásku“. A hle, květiny, které k uctění svátku poslali/položili Miloš Zeman, Andrej Babiš a Tomio Okamura, vyhodili aktivisti (některá média účelově zobecňují na „lidé“) do koše. A řada demokracií se ohánějících politiků to schvaluje („chápe“, „rozumí“). Chucpe nejhrubšího zrna.

Můžeme mít k Miloši Zemanovi, Andreji Babišovi i Tomio Okamurovi sto a jednu výtku. Věřím ale, že drtivá většina z nás cítí, že vyhození květin, poslaných k uctění památky 17. listopadu, je odsouzeníhodnou vulgaritou a neúctou nejhrubšího zrna (nejen k demokraticky zvoleným politikům – a tedy jejich voličům, ale zejména k dnešnímu dni).

Aktivističtí úderníci rozhodnou kdo smí položit věnce

Zástupce skupiny, která se přihlásila k protřídění a vyhození „nedemokratických“ květin do koše, Otakar van Gemund (jinak parťák slušného senátora Marka Hilšera ze svlékacího happeningu na úřadu vlády), řekl televizi Prima: „Bojujeme za demokracii a myslíme si, že je neslučitelné s naší demokracií, aby tady lidé jako Andrej Babiš nebo Tomio Okamura položili věnce u památníku 17. listopadu. Ten má být symbolem naší demokracie a tito pánové se podle pravidel demokracie nechovají.“

Takže skupinky aktivistických úderníků si myslí, že některé z položených květin jsou nedemokratické; sami demokraticky rozhodnou které, a vyhodí je do koše.

Demokrat Petr Fiala z ODS uvedl, že tato forma protestu není jeho šálek čaje, ale že to chápe. Obdobně jako měla jeho stranička a „pozdní disidentka“ Mirka Němcová před časem porozumění pro házení lahví demonstranty po Andreji Babišovi.

Tibeťan Miroslav Kalousek na Twitteru uvedl: „Z hlediska vyššího principu mravního: Vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus.“

A Jiří Pospíšil z TOP 09 reportérovi ParlamentníchListů dokonce sdělil: „Já tomu rozumím. Chápu to, protože si myslím, že lidé jako Miloš Zeman, Andrej Babiš nebo Tomio Okamura, jejichž chování je dlouhodobě v rozporu s principy demokratické společnosti, by tu květiny pokládat neměli.“
A tohle jsou vyjádření demokratů, nebo fašistů? Začínám se v tom ztrácet

Jiří Pospíšil, samozvaný liberální demokrat a EUhujer, tedy chápe, a dokonce myslí, že by tam někteří květiny pokládat neměli. Zajímavé, že bývalý komunistický kádr Milan Štěch nebo minulým režimem zdárně proplouvající (a do západního Německa či Brazílie cestující) veletoč a postrach králíků Jiří Drahoš, mu ani aktivistům nevadí.

Zatím si to Pospíšil jen myslí. Časem by to možná uvedl do praxe – nejlépe nějakou vyhláškou či směrnicí z EU – a nakonec je budeme třeba zatýkat a věšet? Ale nikoliv „po bolševicku“, ale po „liberálně demokraticku“. Jako humánně.

Holt demokracie je krásná věc, ale jen když je po našem. Že ano, soudruzi liberální demokrati? Nechci zmiňovat žádná jména, ale někde je něco špatně…

Související: