Fake news týdne: Tři nominanti v zástupu (Janda boys + Pehe + Štech)

– rp – a František Roček

18. 11. 2018  PrvníZprávy
Fake news týdne by si možná zasloužila extrémistická skupina Jakuba Jandy „Think-tank (v překladu: ťuky-ťuk) Evropské hodnoty“, píše v glose pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Jandovská podivnost z 14. listopadu doporučuje:

„Česká vláda by měla nezávisle na zájmech masivních čínských a pročínských vlivových aktivit a organizací provést vyhodnocení, kam dosavadní tříletá zkušenost s propekinskou zahraniční politikou přivedla. České pročínské připnutí výrazně znervózňuje naše spojence v euroatlantických strukturách, přičemž je Česko bezpečnostními institucemi našich spojenců čím dál více považováno za laboratoř čínského vlivu.“

Co může výrazně znervózňovat naše spojence v euroatlantických strukturách, když Němci, Francouzi a Britové a další byli dlouhodobě s nabídkami na ekonomické kamarádství v Číně pečení a vaření? Natož fírerka Merkelová, která si zaletěla oficiálně z Berlína na státní návštěvu do Číny již bezmála 20x?

Vzhledem k frekvenci Merkelové směrem do Číny by mohl Janda doporučit, aby byl Merkelové jako pročínské agentce preventivně zakázán vstup do České republiky.

Hurá komise

Ale to ještě nebylo nic, na super fake lze nominovat říkání: 

„Evropské hodnoty“ doporučují, aby vzhledem k rozsahu čínského vlivu na českou politiku vláda měla podpořit sněmovní vyšetřovací komisi na toto téma.

Podezřelý Jakub Janda a jeho tým zapomínají, že tu již jedna komise – „nadkomise“ už je. Říká se jí BIS a její poslední veřejně uveřejněná Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2016 Jandovi jenom vzkazuje: „V kontextu čínských aktivit se rok 2016 nesl ve znamení růstu intenzity a agresivity vlivových operací a nárůstu činnosti čínské špionáže na území ČR a proti českým zájmům a bezpečnosti.“

Janda a jeho „šmidli boys“ ale mají velmi těžkou konkurenci. Na fake new první velikosti také kandiduje politologický Jiří Pehe. Na twitrovníku napsal: 

„Co říká BIS na to, že premiér ČR nechá odvézt svého syna přes Moskvu na Ruskem okupovaný Krym? Nikomu to nepřipadne zvláštní?“

Pehe asi přehlédnul, že Babišův syn není českým občanem dlouhodobě dýchajícím mimo území ČR, tak co s tím má BIS? Kromě toho Pehe by měl pochopit, že z Evropy létají běžné komerční lety do Ruska, tedy i do Moskvy, a z Moskvy je běžně létáno i na Krym. Krym není okupovaný, protože v referendum drtivá většina občanů Krymu se vyslovila pro zpětné připojení Krymu k Ruské federaci.

Ale na super fake new by mohl dosáhnout i mírně jurodivý senátor za ČSSD Milan Štěch svým říkáním: 

„Jen jedno území je pro občana ze země NATO hůře dostupné než Krym. Je to Severní Korea.”

Něco tak hloupého Štecha favorizuje. Štechovským senátorským mozkovým závitům nedošlo: Stačí požádat o vízum do Ruska a je to. Neboť Krym je součástí Ruské federace a na Krym létají (vzduchem) letadla.

Na rozhodnutí které nominované kvokání je „fake news týdne“ čeká doslova zástup nominovaných.

Související: