Co týden dal a Hampl napsal: Chudák Hamáček

Petr Hampl
Petr Hampl
12.11.2018  PravýProstor
Představujeme pravidelné okénka sociologa a vysokoškolského pedagoga Patra Hampla, vycházející na webu Pravý prostor. Jeho krátké a trefné postřehy dotvářejí širší kritický pohled na dnešní dobu.

PONDĚLÍ 5. LISTOPADU

Istanbulská úmluva chce odstranit násilí na ženách tím, že všem zemím vnutí ta opatření, která ve Skandinávii a jinde na západě vedla ke strmému růstu počtu znásilnění.
Historická zkušenost je ostatně jednoznačná. Když muži ztratí příliš mnoho ze své agresivity, stanou se jejich ženy obětí násilí. Ze strany jiných mužů, kteří svou agresivitu neztratili.

ÚTERÝ 6. LISTOPADU

Podle redaktorů Respektu planetu nejvíc ohrožuje rodina s hodně dětmi, co často létá do New Yorku. Vychází mi to na manželství biomatky a vysokého korporátního manažera.
Souhlasím, že takoví lidé představují hrozbu. Ale ne svou spotřebou, nýbrž svým naučeným imbecilismem a neutuchající potřebou neustále něco vnucovat normálním lidem. Konec konců, právě v téhle skupině je víc čtenářů Respektu než kdekoliv jinde.

STŘEDA 7. LISTOPADU

Po tom, co Babiš veřejně řekl o migračním paktu, je naprosto jasné, že Hamáček je vlastizrádce. Chudák Hamáček. Do tolika zadnic se hrnul a nakonec ho nepodržel ani jeho šéf. Není vám ho až líto?
Je-li Hamáček esencí zbabělosti, křiváctví a ubohosti, co to vypovídá o těch, kdo si ho zvolili předsedou?

ČTVRTEK 8. LISTOPADU

Kdybych zničil občanský průkaz, můžu se na základě čestného prohlášení zaregistrovat jako důchodce a přestat už konečně chodit do práce? Když může být 30letému Afghánci 15, proč by mi nemohlo být 75?

PÁTEK 9. LISTOPADU

Takže je to potvrzené definitivně. Vláda odmítla migrační pakt! Získali jsme čas. Bude pokračovat “jenom” postupná výměna obyvatel provázená islamizací a máme ještě několik let na změnu trendu. V případě přistoupení k paktu bychom tu do roka mohli mít milionovou islámskou komunitu a nebyla by žádná šance zvrátit vývoj, jaký probíhá na západ od nás. Tedy vyhlazení celých národů během jedné až dvou generací.

Je to mnohem důležitější, než třeba skvělý výsledek v senátních volbách. Proč jsme uspěli? Protože zafungovalo několik věcí naráz. Navzdory blokacím a masivní propagandě se podařilo šířit informace, co ty dokumenty ve skutečnosti obsahují. Lži o tom, že strašíme, že jsou hoaxy, že jsme všichni Putinovi agenti atd., ty vůbec nezabraly. Za druhé. Informace se šířila přesně mezi těmi skupinami voličů, na kterých je Babiš závislý. Za třetí. Nedávné volební nevítězství ANO mu ukázalo, jak je jeho pozice křehká. Za čtvrté. Odmítly i další státy. Za páté. Merkelová končí a ještě za ní není silný nástupce.
SOBOTA 10. LISTOPADU

Žilo se lidem před 30 lety lépe než dnes? U nás je ta otázka spojena se sporem o pozdní husákovský socialismus. Jenže i většina těch Italů, Francouzů a západních Němců, která má srovnání, se shodne na tom, že v 80. letech se lidem žilo lépe. Alespoň podle posledního výzkumu financovaného Bertelsmannovou nadací.

Podle všeho nejde ani tak o socialismus nebo kapitalismus, ale o to, že Západ vstoupil do destruktivní fáze vývoje. Ze světa národů se stává svět globální elity a bezmocných zotročených mas. A to, co zažíváme, je podle všeho jen začátek. To není konec dějin, to jenom znamená, že potřebujeme další restart systému (někdo tomu říká “revoluce”).
Když procházíte článkem na Novinkách, který o tom referuje, všimnete se typické elitářské poznámky redaktorky. Ta (nejspíš nějaká velmi mladá a velmi ambiciózní slečna) vůbec neuvažuje o možnosti, že by ti zkušenější mohli mít pravdu! Nepřipustí to ani jako teoretickou možnost. To, že všichni se mýlí, je pro ni fakt, který už nemusí být dále zdůvodňován.
Takže já jako starší pán vzpomínám třeba na dobu, kdy novináři museli osvědčovat určité analytické schopnosti a kdy byl žánr “zpravodajství” oddělen od žánru “názorový komentář.” Tehdy jsme totiž všichni věděli, že právě v tom spočívá rozdíl mezi poctivou novinařinou a propagandou. Jó, to vám byly časy.
NEDĚLE 11. LISTOPADU

Asi jste si všimli posunu, kterým prošla popkultura – od doby, kdy hvězdy také dělaly občas nějaký skandál, do doby hvězdiček, které dělají jenom skandály, aniž by k tomu uměly zpívat, hrát, tančit nebo cokoliv jiného.

Rád bych se mýlil, ale jako by tím samým procházelo české školství. VK mladší se stal celebritou, protože skvěle učil matematiku a jeho gymnázium dosáhlo nejlepší úrovně výuky v zemi. Srovnejte s novou hvězdou české pedagogiky ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem. Jeho škola dosahuje průměrných výsledků, většina lidí ani neví, co on sám učí, ale nechává zakopávat obraz prezidenta, je zapojený do všech možných i nemožných grantových projektů a školu přeměnil v centrum politické agitace. To stačí, aby se stal celebritou a zejména, aby vydělával podstatně víc než oni naivní ředitelé, co ztrácí čas kvalitou výuky.
To není jenom o jednom vychytrálkovi z Teplic. To je o celkovém nastavení systému.
– – –